Poate fi iubirea de ajuns pentru ca o relatie sa mearga?

Posted: 11 iulie 2014 by admin

O sa incep cu o mica concluzie, atunci cand simtiti ca problemele din cuplu va depasesc sau ca nu le mai puteti suporta incercati sa apelati un la psiholog. Varianta in care vorbim cu prietenii nu ajuta intotdeauna, pentru ca acestia va sfatuiesc doar prin prisma experientei proprii.

Stau marturie doua cazuri in care iubirea nu a fost de ajuns dar care s-au rezolvat datorita consilierii de cuplu.

Iata povestea relatiei dintre Iulia si Marian. „La inceput vorbea mai mult cu mine. Era atent la ce imi doream si faceam toate lucrurile impreuna. De cand a devenit director se comporta acasa ca la firma. Da ordine tot timpul si nu ii convine nimic din ce fac eu sau copiii. Nu participa cu nimic la treburile casnice pentru ca spune ca ajunge obosit acasa, nu se ocupa absolut de loc de copii si nu mai avem nici un fel de viata sociala. Eu ma ocup de copii, de lectii, de casa, el vine doar pentru a manca sau pentru a se uita la televizor.”

Iulia a venit singura la terapie trei luni, apoi a venit si Marian. Am inceput prin a face o lista cu valorile familiei si atributiile fiecaruia. A fost extreme de dificil pentru ca Marian nu considera ca are o problema. Oboseala si stresul de la serviciu, spunea el, nu ii mai lasa timp pentru nimic. Dupa un an de terapie de cuplu au reusit sa imparta mai echitabil sarcinile casnice si cele legate de copii, intelegand astfel ca o familie fara preocupari comune si fara implicarea ambilor parteneri este o familie disfunctionala. Marian a reusit sa isi regleze programul de la serviciu intr-o maniera in care sa poata ramane cu resurse de timp si afective pentru a putea sa isi ajute sotia. Dar mai mult decat atat pentru a oferi un model demn de urmat pentru copii. Acum spune ca se bucura foarte mult de relatia cu sotia iar despre copii spune ca este foarte incantat sa remarce cate lucruri au invatat de la el si cat de bine se simte atunci cand ii strange in brate, cand se joaca cu el prin casa sau prin parc dar mai presus de atat atunci cand ii spun ca il iubesc.

O a doua poveste este cea a Mirunei si a lui Dorin. „Nu mai suport sa il vad beat tot timpul. Singura lui grija este sa bea: cand ajunge acasa, cand mergem undeva, cand este o sarbatoare. Nu ma ajuta cu nimic in casa, nu ii mai pasa de noi, de sanatatea lui, de nimic. Tot timpul este beat si nu mai stiu ce sa fac. Suntem impreuna de 10 ani si problema aceasta a aparut de 7 ani. Am incercat tot ce este omeneste posibil, am vorbit cu el, l-am rugat sa mearga la doctor sau la psiholog, nimic nu a functionat. Acum a venit cu mine la dvs. pentru ca i-am spus ca divortez. Am dus deja o parte din bagaje la mama si aceasta incercare cu dvs este ultima. Daca nici asa nu rezolvam problema lui cu alcoolul, divortez.”

La inceput a fost foarte greu sa il facem pe Dorin sa recunoasca ca are o problema. El spunea ca toti barbatii beau si ca asa se simte el bine. Despre sanatate spunea ca nu ii pasa pentru ca nu are nici o problema grava. Si-a facut analizele si toate au iesit perfecte. Deci daca nu are nici o problema de sanatate si totii barbatii beau de ce ar avea el o problema? Doar nu isi bate sotia, nu face scandal, aduce bani in casa, deci totul este in regula.

Aproape trei luni am discutat despre viziunea fiecaruia despre valorile familiei si despre cum vad ei viitorul comun. Incet, incet, Dorin a inceput sa inteleaga ca alcoolul nu poate fi un prieten pe termen lung. A acceptat sa evalueze cum se inteleg ceilalti barbati care consumau alcool din preajma lui si a descoperit ca in marea lor majoritate, erau urati de proprii copii, ramaneau des fara sarviciu. Unii dintre ei erau singuri, deci beau de plictiseala sau pentru a avea curaj sa intre in vorba cu vreo fata. A inteles ca a bea alcool in fiecare zi nu este nici pe departe un lucru normal pentru un sot. A vazut ca alcoolul duce la divort, la boala si ca beneficiile de moment sunt doar aparente. Au gasit impreuna activitati care sa le faca placere si care sa-l fereasca de alcool. Miruna l-a sustinut in toata aceasta perioada laudandu-l pentru fiecare noua zi in care nu bea. De asemenea au facut planuri de viitor in care sa faca fiecare un sport, sa mearga o data pe saptamana la un film, sa caute acei prieteni adevarati care sa ii ajute sa scape de aceasta boala a alcolismului.

Concluzie: atunci cand simtiti ca problemele din cuplu va depasesc sau ca nu le mai puteti suporta incercati sa apelati un la psiholog. Varianta in care vorbim cu prietenii nu ajuta intotdeauna, pentru ca acestia va sfatuiesc doar prin prisma experientei proprii si expunand problemele de cuplu va puteti trezi ca va impartiti prietenii de familie in doua tabere. Cei care va inteleg si cei care inteleg partenerul de cuplu. De asemnea sa nu uitati ca o societate sanatoasa are la baza familii sanatoase. Iar familiile sanatoase sunt acelea in care exista: comunicare, respect, prietenie, planuri comune, viata sexuala multumitoare pentru ambii parteneri, hobiuri comune. Feriti-va de tentatiile joburilor care va lasa fara timp, energie sau daca aveti un astfel de job apelati la un psiholog pentru a invata sa conduceti dvs jobul, nu el pe dvs. Nu acceptati in cercul de prieteni sau acceptati doar in anumite situatii oameni care beau sau fumeaza excesiv. Oameni care nu au respect pentru valorile familiei sau care considera ca treburile caznice sunt doar pentru femei iar barbatii nu trebuie sa faca nimic. Nu uitati ca mediul social, serviciul, prietenii, familia de origine sau familia extinsa pot constitui modele sau elemente de sprijin al propriei familii sau pot constitui motive de cearta sau divort.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : mediafax.ro

 

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.