Multitasking life. Descopera-ti limitele, cu Constantin Cornea

Posted: 21 octombrie 2018 by admin

Multitasking-ul presupune executarea mai multor activitati, ce se desfasoara pe multiple planuri.

Datorita numarului acestora cat si a cerintelor legate de timpul si nivelul la care trebuiesc indeplinite de individ, acesta tinde sa nu le mai poata privi omogen.

Fara sa vrea ajunge sa-si lase creierul sa creeze un amalgam de probleme, ce il vor face foarte curand sa se considere prizonierul propriei vieti.

Problema principala in acel moment este ca nu mai stie exact de unde sa inceapa sau care ar fi elementele care il deranjeaza cel mai mult.

Tot ceea ce simte si exprima suna cam asa: „eu nu mai pot, nu ma mai regasesc, nu mai stiu ce este bine si ce este rau. Am senzatia ca toata lumea vrea ceva de la mine. Familia nu ma mai suporta, prietenii nu ma mai cauta, iar colegii ma ocolesc.”

„Unde si cum am gresit?”, „Ce mai pot face acum?”, se intreaba ei…

Una din abordarile de scurta durata din psihoterapie preluata si de coaching se refera la intelegerea si eficientizarea rolurilor de viata.

Astfel putem imparti viata celui care apeleaza la servicii specializate in:

1. Roluri familiale:

  • Rolul de sot.
  • Rolul de tata.
  • Rolul de fiu.
  • Alte roluri importante: nas, fin…

2. Roluri in cadrul jobului:

  • Sef.
  • Coleg.
  • Subaltern.

In acest mod putem identifica cat se poate de clar problemele aparute in cadrul rolurilor de mai sus precum si cele mai potrivite solutii.

Mai mult decat atat, putem vorbi despre asteptarile celor cu care se interactioneaza in cadrul rolurilor respective si evaluat cat de realiste sunt, cat de bine sunt intelese si care este planul de realizare al acestora.

Pentru o viata fericita, rolurile familiale trebuie puse in acord cu cele din cadrul jobului.

Iar dincolo de acestea individul trebuie sa-si descopere limitele – profesionale, intelectuale sau energetice -, precum si resursele care ii dau energia sa mearga mai departe – hobby-urile, sportul, literatura, muzica, dansul, filmele etc.

Chiar daca schema de mai sus pare simpla sau simplista, reprezinta de fapt schema care sta la baza mecanicii interne a individului.

Pentru rezultate cat mai bune este bine sa se apeleze la ajutorul unui psiholog sau coach ce poate reflecta si ceea ce individul nu poate sau nu vrea sa vada la propria persoana.

Travaliul schimbarii poate fi mai scurt sau mai lung in functie de dorinta de schimbare a individului, dar si de resursele pe care acesta le detine. Succes!

 

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : business24.ro