Educatia copilului – de la televizor la scoala

Posted: 23 februarie 2019 by admin

„Sunteti siguri ca aveti nevoie, timp, dragoste si pentru mine? Ma aduceti pe lume de dragul meu sau de dragul vostru?”

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

„O educatie de calitate este izvorul intregului bine in lume.” Immanuel Kant

Viteza in care se petrece totul acum, lipsa timpului, dorinta de realizare, comparatia cu cei care au mai mult, reprezinta terenul arid pe care urmeaza sa se nasca copilul. Probabil daca ar putea sa puna intrebari inainte de procreere, acestea ar fi:

– Sunteti siguri ca aveti nevoie, timp, dragoste si pentru mine? Ma aduceti pe lume de dragul meu sau de dragul vostru?

Dar sa vedem care sunt principalele elementele de educatie:

1. Parintii. Copiii invata in primul rand prin imitatie. Ceea ce simt si vad, devin comportamente. Daca avem parinti nervosi, iritati, recalcitranti, copilul va deveni asemenea lor. Nu va uitati prea mult in arborele genealogic. Daca vreti sa vedeti cu cine seamana, uitati-va la voi. Apoi, toate alegerile parintilor: bona, programul petrecut la televizor, cuvintele folosite, starile psihologice, antrenorii, profesorii, toti acestia precum si multi altii sunt alesi de voi. De parinti. Voi decideti cum si in ce mod se va dezvolta copilul.

televizor copii

2. Televizorul, care apare in viata copilului inca din primele clipe de viata. Acesta tine loc de comunicare, de tinut in brate, de jucat sau de petrecut timpul cu propriul copil. Din nefericire, televizorul aduce dupa sine o seama de probleme:

– tulburari de personalitate, ADHD, tulburari alimentare (bulimie, anorexie, obezitate, mancat obsesiv compulsiv, mancat fara a avea senzatia de foame), tulburari ale somnului (somn intrerupt, tipa in somn, enurezis, cosmaruri), anxietate, depresie, sociopatie, nervozitate, agresivitate.

– probleme digestive, probleme cu aparatul vizual.

3. Bona. Este cea care trebuie sa ofere si sa asigure: atentie, afectiune, precum si dezvoltarea copilului. Daca apelati la aceasta varianta, aveti grija sa stiti foarte bine ce doriti de la ea. Sa aveti un plan clar de dezvoltare al copilului, iar calitatile bonei sa corespunda acestui plan. De exemplu:

– sa stie limbi straine. Un copil pana in varsta de 6 ani poate invata doua trei limbi straine cu aceeasi usurinta cu care invata limba materna.

– sa stie sa deseneze sau sa cante la un instrument. Copilul isi poate forma aceste abilitati inca de la varste fragede.

4. Joaca. Principala preocupare a copilului o constituie joaca. Prin joaca el poate invata tot ceea ce este important. Un copil care nu se joaca indeajuns poate dezvolta o seama intreaga de afectiuni fizice si psihice. Nu uitati ca prin joaca, copilul isi descarca energia, invata sa construiasca, sa aiba rabdare, sa socializeze, etc…


5. Scoala si profesorii.
 Scoala, cel putin in clasele primare, trebuie sa fie cat mai aproape de casa. Un copil care se trezeste foarte de dimineata, care pierde foarte mult timp pe drum, poate fi prea obosit si demotivat, ajungand inainte de a intelege ce inseamna scoala, sa o urasca. Profesorii, este bine sa ii lasati sa isi faca treaba. Cel mai toxic element pentru profesori il reprezinta parintii. Cei care pun foarte multa presiune pe ei, care suna tot timpul, care aduc cadouri si care au asteptari foarte mari de la profesori dar si de propriul copil, indiferent de capacitatile copilului. El trebuie sa fie genial, pentru ca asa vor parintii, nu pentru ca asa au fost ei sau pentru ca are calitatile necesare…

Educatia unui copil depinde intru totul de parinti. De alegerile si comportamentele lor. Nu va bazati pe scoala ca va indrepta tot ceea ce voi ati facut gresit, pentru ca nu va putea. De asemenea, nu uitati ca voi trebuie sa reprezentati modelul pe care copilul merita si trebuie sa il urmeze. Nu puneti in carca copilului toate frustrarile si nerealizarile voastre. Jucati-va, cantati, colorati si construiti alaturi de el. Doar asa ii puteti construi o lume interioara si exerioara bazata pe nevoia de frumos si de respect, putandu-va astfel mandri cu propriul copil.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro