Cum sa reactionezi daca afli ca partenerul te-a inselat

Posted: 16 septembrie 2014 by admin

Constantin Cornea, Psihoterapeut Clinica Psievolution, le recomanda persoanelor care au fost inselate sa nu ia decizii pripite atunci cand afla ca au fost tradate de partener.

Oricat de multa suferinta ar presupune o astfel de situatie recomandarea psihologului este sa se apeleze la ajutor specializat si anume la consiliere sau psihoterapie. Este bine sa nu se grabeasca sa vorbeasca cu prietenii sau familia tocmai pentru ca in prima instanta nu poate fi hotarata sa ia o decizie, daca se desparte sau nu, daca poate trece peste ce s-a intamplat sau nu. Este bine sa lase un pic de timp pentru a trece socul si abia apoi sa se gandeasca la ce are de facut. Apoi sunt doar doua variante a ceea ce se poate face fiecare cu partile bune sau rele

Comportamentele unei persoane inselate tin foarte mult de:

  • Personalitatea persoanei inselate;
  • Cat de dependenta este de partener din punct de vedere: afectiv, material, social;
  • Cate persoane stiu despre ce s-a intamplat si relatia pe care o are cu acestea;
  • Daca partenerul este la prima abatere sau nu;
  • Stima de sine a persoanei inselate, cat de bine se cunoaste si cat de multa incredere are in propriile forte in privinta trecerii peste un astfel de eveniment sau in privinta gasirii unui alt partener.

1. In cazul in care decide sa se desparta, trebuie sa se gandeasca la cateva aspecte importante cum ar fi:

  • Pe cine se poate spriji in cateva activitati cum ar fi: cresterea copiilor, activitatile caznice;
  • Cu ce va ramane din punct de vedere: locativ sau financiar;
  • Cat de stabila finaciar, din punct de vedere al carierei ramane in urma despartirii;
  • Sa se gandeasca pe cine se poate spriji in privinta exprimarii suferintei. Majoritatea simt nevoia sa vorbeasca cu cineva si din acest punct de vedere este bine sa apeleze la psiholog. Daca nu sa gaseasca persoane tonice, cu experienta de viata care sa ii dea sfaturi constructive sau care o pot ajuta sa isi gaseasca un alt partener;
  • Suferinta va trece cu atat mai repede cu cat va gasi persoane cu care sa discute deschis si de la care sa primeasca sfaturi optimiste si mai important de atat cu cat va evalua mai concret situatiile in care isi poate gasi un alt partener care poate fi chiar mai bun decat cel la care a renuntat.
  • Trebuie subliniate cateva moduri in care o persoana inselata isi traieste drama perturbandu-si: somnul, alimentatia, tendinta de izolare sau tendinta de a vorbi cu toti cunoscutii despre ce s-a intamplat. Plansul este de asemenea un bun adjutant;
  • Alte recomandari care ar putea ajuta ar fi: sportul, iesirile cu prietenii in oras, o vacanta, teatrul, muzica, filmul, socializarea in general care o pot ajuta sa mai uite macar pentru cateva momente de ce s-a intamplat si care ii pot demonstra ca indiferent de drama prin care trece raman indeajuns de multe lucruri care ii pot demonstra ca viata este frumoasa.

2. In cazul in care ramane in acea relatie ar trebui sa tina seama de urmatoarele:

  • Sa nu vorbeasca cu: prietenii, colegii sau familia despre aceasta situatie. In cazul in care va face acest lucru si relatia isi revine la ce a fost inainte sau poate la ceva mai bun de atat, toate acele persoane care stiu ce s-a intamplat este posibil sa nu mai reuseasca sa va vada decat prin prisma a ceea ce a fost, vazandu-va mereu pe unul ca o victima pe celalalt in postura celui care a inselat;
  • Sa se gandeasca foarte bine cum ar mai putea decurge relatia de acum inainte. In cele mai multe dintre cuplurile consiliate de mine, cea mai mare problema o constituiau reprosurile. Cel inselat spunand ca nu isi poate scoate din minte ce a patit si ca acea intamplare a vulnerabilizat-o, a facut-o mai circumspecta dar si mai nervoasa. Tendinta fiind sa izbucneasca in crize de furie din lucruri mici. Din acest punct de vedere este bine sa se apeleze la psiholog pentru ca fiecare din cei doi sa invete cum se se comporte o vreme pana trece perioada dificila;
  • Sa se stabileasca reguli mai clare, pentru ca de cele mai multe ori inselatul apare in urmatoarele situatii:
    1. Atunci cand unul dintre parteneri isi petrece prea mult timp la serviciu;
    2. Atunci cand unul dintre parteneri are prea multe activitati singur sau cu prietenii, neinsotit de partenera;
    3. Atunci cand unul dintre parteneri se ocupa aproape exclusiv de treburile caznice: de la mancare la facutul pietei, de la dus si intors copii de la scoala, pana la plata tuturor facturilor.

De cele mai multe ori persoanele care afla ca sunt inselate apeleaza la prieteni, colegi, familie sau la psiholog, in primul rand pentru a se sfatui cum este mai bine sa procedeze sau pur si simplu pentru ca simt nevoia sa vorbeasca despre ce s-a intamplat. In mod evident o astfel de intamplare presupune o stare extrema de suferinta pentru persoana inselata care de cele mai multe ori isi pune problema daca a gresit cu ceva sau daca partenerul a fost influentat de cineva.

Inainte de orice, opinia psihologului in privinta primei reactii, atunci cand se afla despre faptul ca este inselat sa se tina cont de mai multe aspect cum ar fi:

  • In primul rand sa se asigure ca nu este doar un zvon;
  • Sa se asigure ca persoana de la care a aflat nu este rau intentionata sau ca are alte interese;
  • Sa incerce sa aiba o discutie sincera cu partenerul pentru a afla si opinia acestuia;
  • Sa incerce sa poarte o discutie despre ce a fost bine sau rau in relatie;
  • Sa nu vorbeasca cu prietenii sau familia despre ce s-a intamplat;
  • Daca este sigura ca partenerul a inselat un prim gest ar fi acela de a apela la un psiholog.

Concluzia psihologului este urmatoarea: a afla ca esti inselat este o drama care presupune: suferinta, lacrimi, deznadejde, senzatia ca viata nu mai merita traita. Toate acestea pot fi mai bine controlate daca se urmeaza un plan terapeutic cu un psiholog. Astfel veti invata sa va traiti drama decent, sa descarcati emotiile negative care va pot influenta prea mult viata, sa gasiti resurse pentru a putea continua viata indiferent ca ramaneti in continuare in acea relatie sau decideti sa va despartiti. Suferinta poate tine cateva luni, cativa ani sau poate toata viata. Alaturi de psiholog puteti scurta aceasta perioada si puteti gasi cele mai optime solutii pentru a va bucura de viata.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : perfecte.ro

 

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.