psiholog bucuresti

Cum înțelegem și susținem tinerii de astăzi – Constantin Cornea, psihoterapeut

Posted: 2 noiembrie 2018 by admin

Mentalității diferite. Conflict între generații. Presiunile sociale asupra adolescenților și tinerilor sunt mari, iar consecințele sunt din ce în ce mai vizibile. Mulți dintre tineri nu știu ce să mai facă, se plictisesc, pentru că nu găsesc un sens al vieții și pentru că nu au proiecte clare pentru viitorul apropiat sau cel mai îndepărtat. În plus, educația sexuală este încă un subiect tabuu în multe familii și școli. România are cea mai mare rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare faţă de media europeană. Psihoterapeutul Constantin Cornea ne ajută să înțelegem unde se greșim, cum ar trebui să înțelegem ce se întâmplă și care sunt soluțiile. 
⇒ Media10: Mulți dintre tinerii români se simt dezorientați, dezamăgiți de ce se întâmplă în jurul lor. Cum facem să ne adaptăm la realitatea în care trăim?
Constantin Cornea: Dacă nu poți schimba realitatea, schimba-te pe ține sau unghiul din care privești lucrurile. Așa cum am dat exemplele de mai sus. Caută să compensezi ceea ce nu poți schimbă cu ceva plăcut. Iar ceea ce este cu adevărat toxic, schimbă până nu devine prea târziu.
⇒ Media10: Ce s-a schimbat la tinerii de astăzi? 
Constantin Cornea: Cantitatea de informații la care sunt supuși încă de mici. Lipsa interacțiunilor cu alți copii. Absența sau atenția exagerată a părinților. Sunt doar câteva din elementele ce influențează în mod negative tinerii de azi.
⇒ Media10: Conflictul dintre generații există în orice familie. Tinerii de astăzi sunt atrași în tot felul de capcane. Cum poți să fii un părinte bun, adaptat la realitatea în care traiește copilul tău?
Constantin Cornea: Conflictul dintre generațîi există de când lumea, și va există atâta timp cât omul va fi pe pământ. Dacă dorești să fii un părinte mai bun, nu trebuie decât să încerci să te evaluezi corect. Foarte mulți dintre părinți se supravalorifica pentru că un mic procent să se desconsidere. Din nou, consider că ajutorul specializat este cel care te poate aduce în zona de echilibru. Alături de un specialist poți remarcă cu ușurință unde greșești și care este modul în care poți îndrepta greșelile. Dacă doriți, câteva exemple de greșeli, ne putem gândi la următoarele: atenția exagerată sau lipsa de atenție acordată copilului; cadourile primite de copil nemeritat; certurile dintre părinți sau viziunile mult prea diferite de creștere și educare a copilului. 
⇒ Media10: Educația sexuală lipsește din școli. În puțin familii se discută deschis despre acest subiect. Ce ar trebui să știe adolescențîi dar și părinții?
Constantin Cornea: Toată lumea vorbește de educație sexuală. Iar eu personal consider că este greșit! Greșit enunțat și cu atât mai greșit aplicat. În primul rând, înainte de a vorbi despre sex în școală, trebuie să vorbim despre bune maniere. Cum să ne comportăm cu sexul opus? Dar și cu cei de același sex? 
Care sunt elementele de bune maniere atunci când te adresezi unei persoane mai în vârstă? Dar unui cadru didactic sau autorități statale?
Personal, eu aș vedea un plan de educație sexuală astfel:
Grădiniță și școală primară – cod al bunelor maniere. Reguli de bune maniere legate de: masă, comportamentul cu adulțîi, comportamentul în relația cu autoritățile.Școală gimnazială primul an. Doar dacă am respectat puntul 1. Putem vorbi despre ce și cum se poate cuceri sexul opus? Care sunt nevoile sexului opus atunci când vorbim de: nevoia de atenție, nevoia de afecțiune, nevoia de a fi apreciat. Și abia apoi nevoia de a fi iubit.
Școală gimnazială anul doi. Ce înseamnă din punct de vedere anatomic a fi față sau băiat. Cum arată sexul opus din perspectiva anatomică. 
Școală gimnazială anul 3. Ce înseamnă a face sex? Care sunt pericolele atunci când îți începi viață sexuală. Boli cu transmitere sexuală, sarcina.
Trebuie să înțelegem că este extrem de pericolos să vorbim copiilor despre sex atunci când ei nu sunt pregătiți din două puncte de vedere:Nu sunt îndeajuns de maturi emoțional și sexual. A vorbi unui copil de 5 ani despre sex, înseamnă să îl provoci, să îi provoci maturizarea înainte de vreme. Asta îl va face să își dorească să își înceapă viață sexuală cât mai curând, iar asta poate duce la nanism, comportamente obsesiv-compulsive, depresie, atacuri de panică…
Nu știu cum să se comporte, cu sexul opus. Dacă vorbești băiatului despre sex intainte de a-l învață cum să cucerească o față, cum să ofere o floare, sau să o complimenteze, atunci relațiile vor merge pe repede intainte. Iar frustraile indivizilor vor fi mari, pentru că nu știu să aprecieze și nu se simt apreciați, pentru că nu știu să construiască o familie dar și pentru că nu vor oferi la rândul lor bună creștere copiilor.
Doar așa, educația sexuală se va mula pe coloana consolidată a codului bunelor maniere. Pentru că, altfel, doar educația sexuală în sine nu valorează nimic. Educația trebuie să aibe rolul de a construi un individ echilibrat, cult și educat ce devine erudite știind să își cucerească partenera. Apoi, după ce o cucerește va ști să își cultive acea relație, oferind afecțiune, atenție, dragoste, echilibru. Așa se construiește o familie sănătoasă ce va da naștere unor copii ce vin pe lume într-un mediu prielnic și prietenos. 
⇒ Media10: Suntem tot mai conectați la lumă virtuală. S-a pierdut mult din contactul directe dintre oameni. Cât de mult ne afectează acest lucru la nivel psihologic?
Constantin Cornea : Foarte mult. Din nefericire, mediul virtual a luat locul interacțiunii directe iar acest aspect a produs dezechilibre sociale dar și individuale. Oamenii nu își mă pot folosi cele cinci simțuri pentru a-și alege parteneri de cuplu, prieteni, amici. Și acest lucru se vede când sunt nevoiți să treacă de la discuțiile pe net sau Facebook la discuțîi directe la o cafenea. Mediul virtual oferă posibilitatea de ați formă o imagine publică mult prea departe de adevăr. Așa poți ajunge să te minți pe ține, până când, forțat de împrejurări, trebuie să încerci să vezi ce reprezinți de fapt, dincolo de citatele copy-paște de pe net. În fond, este imposibil să îți faci o familie virtuală sau  copiii virtuali și asta descoperi mai devreme sau mai târziu când îți ridici ochii din tabletă sau telefon și te simți singur. Sau, la culcare, când indiferent de succesul reputat pe blog, volg, Facebook, locul din pat de lângă ține, este gol.
⇒ Media10: Rolul psihologului într-o societate este extrem de important. Cum este privită în România această meserie?
Constantin Cornea: Psihoterapia și-a recăpătat strălucirea în ultimii ani, revenind natural, acolo unde îi era locul, în sânul societățîi. Iar acest aspect, s-a întâmplat pentru că oamenii au început să fie din ce în ce mai ocupați, situațiile de viață s-au schimbat aproape dramatic, iar ei au ajuns să aibe diferite stări de anxietate, depresie, obsesiv-compulsivitate, atacuri de panică, sau tot felul de somatizari. După ce, ani la rând au încercat să se descurce singuri, sau apelând la diferite specializări medicale, descoperind că suferințele lor nu sunt fizice, ci în sfera psihică, au început să caute ajutor specializat. 
Autor: Psiholog Constantin Cornea