CONSTANTIN CORNEA:„PSIHOTERAPIA REPREZINTĂ ARTA PRIN CARE O PERSOANĂ SE POATE REDESCOPERI CU ADEVĂRAT PE SINE”

Posted: 6 februarie 2018 by admin

Într-o lume în care oamenii se simt tot mai debusolați,  psihoterapeutul poate deveni acel punct de sprijin care ajută la restabilirea echilibrului interior, al stimei de sine și al redescoperirii. Psihologul este acel „duhovnic” pentru suflet, care se folosește de toate cunoștințele dobândite în ani grei de pregătire profesională pentru a limpezi gândurile și a insufla bucuria de a trăi. Căci da, deseori viața este frumoasă, dar cumva tocmai lucrul acesta îl scăpăm din vedere și nu mai avem ochi decât pentru problemele și greutățile pe care le întâmpinăm. Uneori avem nevoie doar de câteva ore de terapie în care să ne deschidem sufletul, să ne eliberăm de griji și să facem pace cu noi înșine. Am stat de vorbă cu Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution (www.psievolution.ro) pentru a afla mai multe despre această meserie, despre problemele cu care se confruntă oamenii care apelează la serviciile lui și de ce este bine să căutăm ajutor specializat atunci când ne simțim depășiți de diverse situații.

 

Ce este psihoterapia și de ce avem nevoie de ea?

Psihoterapia reprezintă artă prin care o persoană se poate redescoperi cu adevărat pe sine. Printr-un simplu dialog cu un psihoterapeut, se poate debarasa de principalele frustrări și își poate regăsi plăcerea de a trăi. Asta spus în cuvinte simple. Dacă doriți să dezvoltăm subiectul putem spune că prin psihoterapie se poate reabilita stima de sine, adicțiile pot deveni doar amintiri urâte, iar carieră poate capăta un avânt fantastic datorită redescoperirii motivației de a lupta. Alte beneficii constau în: comunicare eficientă și utilă acasă, cu prietenii sau la serviciu, redescoperirea motivației, regândirea strategiilor care țin de carieră, exerciții de parenting pentru o mai bună înțelegere și dezvoltare a relației cu copilul. Și exemplele pot continuă….

 Care au fost motivele pentru care dumneavoastră ați ales această profesie?

Întotdeauna mi-am dorit să-i pot ajută pe cei din jur. Iar psihoterapia mi-a oferit și mijloacele prin care să o pot face, fără durere, doar cu tact, înțelegere și răbdare.

Pe dumneavoastră cum v-a ajutat, la nivel personal, această profesie?

Prin tot travaliul pe care îl presupune meseria de psihoterapeut. Acest travaliu trebuie să cuprindă, facultatea, masterul, anii de dezvoltare și formare profesională și apoi supervizarea. Toate acestea reprezintă filtre bine stăpânite și controlate de profesioniști ce te ajută să te descoperi cu adevărat pentru a ști cum să te bucuri cu adevărat de viață, familie, prieteni, hobby-uri….

Ce obstacole ați depășit în viața dumneavoastră, practicând psihoterapia? 

Am învățat să comunic, să încerc să ajut intainte de a judeca, să nu îmi fac o opinie despre o persoană sau o situație până când nu aflu întreagă poveste.

De ce ați recomandă cuiva să meargă la psihoterapeut?

Pentru a descoperi alături de un profesionist frumusețea vieții și modul prin care să se bucure de tot ce este mai frumos pe această lume. Să învețe mai degrabă să ceară ajutor decât să somatizeze, să găsească resurse mai mult decât vinovați, să învețe cum prin iubire se poate bucură de relațiile cu cei apropiați fără a avea pretenția că  a schimbat lumea.

Care sunt cele mai frecvente aspecte disfuncționale pentru care oamenii apelează la terapie, în România, în ziua de azi?

În primul rând sindromul depresiv, atacul de panică, tulburarea bipolară. Mai apoi vin tulburările de personalitate, tulburările de comportament, adictiile. Toate acestea creionează o stimă de sine redusă, o povara de gânduri și imagini negative ce destructurează persoana, nelăsând-o să își descopere adevărata menire sau bucurie.

Ce ați spune cuiva care consideră că un astfel de serviciu este scump în România, că o ședință de terapie are un preț ridicat?

Despre preț nu am ce să discut. Fiecare este liber să ia decizia de a cumpăra un serviciu sau un lucru pe care îl consideră potrivit cu bugetul lui.

Și psihologul merge la terapie? De ce?

Bineînțeles. Poate merge la psihoterapie pentru că este și el om și poate să greșească. Sau se poate folosi de ședințele de intervizare prin care poate află părerea colegilor lui despre cazurile ce îi dau bătăi de cap.

Ce ar trebui să știe, un potențial client, înainte de prima ședință de terapie?

Nimic deosebit. Trebuie doar să își dorească să își rezolve o problema și să nu se ascundă după faptul că nu se poate deschide sau că problema lui nu are rezolvare. Apoi totul ține de psihoterapeut.

Statistic vorbind, cine alege să apeleze la terapie, dintre bărbați și femei, în România? Există o discrepanță între cele două sexe când vorba de deschidere în această zonă?

În principiu, femeile sunt mai deschise decât bărbații. Iar discrepanța vine dintr-un viciu de parenting. Bărbatul este crescut să își rezolve problemele singur, altfel nu este bărbat. Din acest motiv este și mai adictiv decât femeia. Dar pot spune că în ultimii ani, am remarcat o mare deschidere și în privința bărbaților. Cumva modelele de creștere s-au mai schimbat astfel au devenit și ei mai deschiși.

Recomandați-ne, vă rugăm, câteva lecturi utile pentru cei care vor să se informeze despre ce înseamnă terapia și de ce este benefică?

Orice lectură este binevenită. Însă nu am să subliniez cărțile de specialitate pentru că, eu personal, consider că nu ajută prea multe persoane. De ce? Pentru că este o meserie mai aparte ce nu se poate învață doar citind. Așa au fost o grămadă de valuri filosofice sau psihologice în societate de la Osho la terapia prin sugestie iar rezultatele au întârziat să apară. Este important să avem pe cineva care se ocupă de noi și de problemele noastre, pentru că se pricepe și s-a pregătit pentru asta. Atlfel în hățișul imens de informații putem ajunge la o toxicitate informațională mai degrabă decât la redescoperirea personală.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: coolturamall.ro