Pentru că intrăm în luna iubirii, când cei mai mulți își reamintesc faptul că iubirea mai trebuie și demonstrată, aș vrea să vă vorbesc despre o situație pe care o întâlnesc foarte des în cabinet, în cadrul ședințelor de cuplu.
În acest sens am să încep printr-o vorbă a mea pe care o repet mereu atunci când este cazul, și anume: boala se ia la omul sănătos, nu sănătatea la omul bolnav.’
Tot cam așa se întâmplă, am văzut, în foarte multe cupluri, un partener cu probleme tinde să își tragă după sine și partenera. Din acest motiv l-am denumit sindromul înecatului’. Foarte des, înotători foarte buni, dorind să scape pe cineva de la înec, au ajuns să se înece împreună cu acesta. Pentru că disperarea celui care simte că se duce la fund este atât de mare, încât ajunge să tragă după el la fundul apei și cel mai bun înotător. Cam așa se întâmplă și în cuplu în cazul în care vorbim de un partener ce poate avea următoarele probleme ce ne pot transforma și pe noi, din oameni sănătoși, în oameni bolnavi:
- O depresie severă sau o dispoziție distimică, o putem percepe doar ca pe o perioadă de tristețe profundă și în dorința noastră de a ajuta, putem fi cuprinși la rândul nostru de depresie sau de stări anxioase. Tocmai pentru faptul că, o depresie severă poate necesita medicație, psihoterapie sau chiar internare. Însă, pentru că ne iubim partenerul sperăm că îl putem ajuta noi înșine, ceea ce nu se întâmplă de cele mai multe ori.
- O tulburare bipolară, în care partenerul trece de la starea depresivă la hipomanie sau manie, poate reprezenta de asemenea un real pericol pentru echilibrul nostru psihic și necesită în funcție de gravitate, medicație, psihoterapie sau internare.
- Ciclotimia este tot o formă mai ușoară a tulburării bipolare și la fel ca și aceasta necesită ajutor de specialitate, un psihiatru sau un psiholog.
- Tulburările de personalitate paranoidă prin prisma multiplelor scenarii născocite de o minte bolnavă, ne poate face să credem în acestea ajungând să luptăm cu niște himere ce există doar în imaginație.
- Tulburarea de personalitate schizoidă și schizotipală. O persoană cu una dintre aceste două tulburări poate părea la început timidă sau retrasă, însă pericolul îl reprezintă faptul că sunt persoane asociale și vor face totul ca să devenim și noi asemeni lor.
- Tulburarea de personalitate borderline se manifestă printr-un mod manipulativ, pentru că își doresc să își umple golul lăuntric prin relații intense dar instabile, trecând de la idealizarea partenerului la devalorizarea totală a acestuia, sau prin amenințări cu suicidul sau prin automutilare.
- Tulburarea de personalitate histrionică se manifestă prin dramatism emoțional, sunt seducători, superficiali, provocatori sexual, iar asta poate obosi sau demoraliza orice posibil partener.
- Tulburarea de personalitate narcisică ce fantasmează în permanență vise legate de un succes nemaintâlnit, putere și strălucire, iubire ideală fiind buni exploatatori ai partenerei prin puterea de a le vinde aceste vise ce clar nu se vor împlini niciodată.
- Tulburarea de personalitate dependentă, este reprezentată de aceia care au nevoie în permanență de sfaturi și reasigurări, nefiind în stare să ia nici măcar o singură decizie simplă.
- Tulburarea de personalitate pasiv-agresivă se manifestă prin încăpățânare, obstrucționism, se plâng în permanență că nu sunt ajutați, înteleși sau sprijiniți.
- Dependenții de: droguri, jocuri de noroc, medicamente, pot fi de asemenea persoane care vă pot prinde în vârtejul dependenței lor.
Sindromul înecatului în dragoste
Am dat doar câteva exemple de tulburări ce vă pot influența negativ, sau vă pot face să ajungeți voi să suferiți de anumite tulburări psihice dacă nu vă dați seama la timp, pentru a apela la ajutor specializat, pentru a înțelege dacă persoana suferindă chiar își dorește să se vindece sau mai degrabă, tulburat de propria boală, să vă tragă la fundul apei și pe voi…
De aceea, în cazul în care ai senzația că partenerul are anumite comportamente ciudate, pe care nu le înțelegi, dar care simți că îți fac rău, înainte de a-l trimite pe el la terapie, poate ar fi cazul să vii tu prima dată.
Pentru a înțelege care este tulburarea de care suferă acesta și cum îl poți convinge sau dacă îl poți convinge să vină în terapie individuală sau de cuplu. Iar dacă acesta refuză orice intervenție, poate fi momentul să îți recapeți libertatea sau să cauți pe altcineva. A rămâne într-un cuplu toxic care nu îți aduce nimic bun, nu reprezintă nici pe departe un gest de eroism. Ba din contră, poate fi mai degrabă un gest de lașitate din partea ta. Asta în cazul în care vezi că evident el nu își dorește nici o soluție și rămâi lângă el, afundându-vă amândoi într-o mocirlă din care nimeni nu va mai poate scăpa.
Cum recunoști toxicitatea într-o relație
O relație toxică este caracterizată prin comportamente, acțiuni și atitudini dăunătoare, care dezechilibrează sănătatea emoțională a partenerului. Caracteristicile comune ale unei relații toxice includ:
Lipsa de susținere: În loc de susținere și încurajare, primiți critici și remarci negative.
Comportament controlator: Un partener încearcă să-l controleze sau să-l manipuleze celălalt, fie în privința deciziilor personale, fie în privința comportamentului și acțiunilor acestuia.
Lipsă de respect și detașare: Lipsa respectului și a considerației față de sentimentele și nevoile celuilalt.
Lipsa de comunicare eficientă: Comunicarea este fie absentă, fie se desfășoară într-un mod negativ, prin critici, jigniri sau evitare.
Agresiune verbală sau fizică: Orice formă de abuz, fie verbal, emoțional sau fizic, este un semn clar al unei relații toxice.
Nevoia constantă de validare: Dependința emoțională excesivă, unde un partener simte nevoia constantă de aprobare sau validare de la celălalt.
Epuizare emoțională: Relația provoacă stres și anxietate, lăsând persoanele implicate epuizate emoțional.
Neîncredere și gelozie: Niveluri excesive de neîncredere și gelozie, adesea nefondate, care conduc la tensiuni și conflicte.
Ignorarea nevoilor și sentimentelor proprii: O persoană poate ajunge să ignore propriile nevoi și sentimente pentru a menține relația.
Ciclul abuzului: Unele relații toxice se caracterizează prin cicluri repetate de abuz și reconciliere, unde perioadele de comportament abuziv sunt urmate de scuze și comportament afectuos, doar pentru ca abuzul să se repete.
Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea
Sursa: Avantaje.ro
No Comments