In cadrul terapiei de cuplu, dar si la cursurile de la “Academia cuplului” am descoperit foarte multe relatii complicate care le faceau mai mult rau decat bine ambilor parteneri.
Spun asta pentru ca o relatie trebuie sa aduca bucurie si implinire ambilor parteneri. Astfel, fiecare trebuie sa conlucreze pentru a aduce la lumina din propria fiinta, dar si din partener toate calitatile care ii pot face sa se bucure cu adevarat de viata.
Astfel, sunt cateva capitole, asupra carora cei doi trebuie sa se aplece cu bunavointa pentru a descoperi caile cele mai potrivite. SI vorbim aici de:
- afectiune si atentie. Amandoi au aceste nevoi insa se concentreaza mai mult pe ce nu face bine celalalt. Inca de la prima sedinte invata fiecare sa isi exprime afectiunea prin comunicare si gesturi. Renuntand la judecata celuilalt si oferind afectiune cuplul incepe sa se echilibreze.
- relatiile cu familie de origine. Acestea se remediaza de catre apartinator care poate construi un model de cumunicare prin care sa isi convinga parintii cat si cum pot interveni pentru a lasa relatia sa se dezvolte
- relatiile de prietenie toxice se rezolva, de asemenea, de catre apartinator. Acesta descopera cat de mult rau pot face anumiti prieteni relatiei. Astfel renunta la prietenii toxici, iar cei mai putin toxici ii regleaza astfel incat sa nu ii pericliteze relatia de cuplu
- bugetul familiei se stabileste de comun acord. Fara ipocrizie sau false valori, se stabileste cine si cum contribuie la bugetul comun astfel incat sa exista echilibru si sa nu mai existe frustrari
- viata sexuala. Dupa doi, trei ani, unul doreste mai mult, celalalt mai putin sex. Si aici se stabileste un numar rezonabil de acte sexuale. Intr-adevar, la inceput poate fi usor frustrant pentru ambele parti, dar destul de repede, se scapa de acestea pentru a se gasi o formula potrivita cuplului
- treburile case. SI acestea se pot imparti intr-un mod echilibrat pentru ca doar asa, ambii se vor simti multumiti si impacati
- copiii. Numarul si modul de crestere si educare poate fi cultivat in cadrul sedintelor de cuplu sau in cadrul Academiei de parenting pentru ca ambii parinti trebuie sa inteleaga faptul ca un copil se creste si se educa pentru a avea o viata frumoasa si fericita, nu pentru a implini frustrarile sau nerealizarile unuia sau altuia.
- cariera se stabileste de comun acord. Doar asa ambii se pot sprijini si intelege pentru a-si atinge fiecare maximum de potential
- hobby-urile sunt, de asemenea, importante. Fiecare poate avea hobby-uri independente de partener dar este important sa existe si hobby-uri comune.
- adictiile. Odata aparute necesita interventia unui specialist pentru ca acestea arareori se pot rezolva de catre partener/a.
- Am enumerat sursele care aduc cela mai multe frustrari si nemultumiri. Acestea pot fi discutate si reglementate in cuplu. Daca nu reusiti singuri, puteti cu siguranta apela la un psihoterapeut de cuplu pentru a le rezolva. Succes!
sursa: kudika.ro
autor: psihoterapet Constantin Cornea
1 Comment
Felicitari pentru abordarea ta deschisa a terapiei de cuplu! Acestea sunt temele sensitive care ar putea scapa cu usurinta de sub controlul cuplului, dar scopul terapiei este sa ofere o solutie complexa si sa creeze un sistem stabilit de relacionare constructiva intre parteneri. Prin elucidari si inferntare, impreuna, puteti identifica raspunsul la toate aceste teme, astfel incat relatia sa revina la echilibru. Sunt convins ca rezultatele vor fi foarte bune si relatia s-ar putea schimba radical!