Comportamentele de pază ale unei persoane cu această afecțiune au la baza suspiciunea și neîncrederea permanentă față de alte persoane. Tind astfel să consideră că loialitatea sau fidelitatea nu există căutând în permanentă să remarce la cei din jur, comportamente ce pot fi catalogate că și amenințări directe sau mai subtile.
În relația de cuplu sunt extrem de geloși, suspicioși, neîncrezători, iritabili, lipsi de căldură, extrem de raționali, căutând în permanentă să găsească defectele partenerului/ei, care să îi confirme atitudinea de neîncredere permanentă. Putem spune că suferă de “scenaristică”, pentru că, orice se întâmplă, orice spune partenerul/a, trece prin filtrul propriu și crează un scenariu ce conține propriile proiecții ce sunt, ce cele mai multe ori, foarte departe de realitate.
Cum poate afecta o persoană cu acastă tulburare pe partenerul/a, de cuplu?
În plan fizic, pot apărea următoarele perturbări funcționale:
- tulburări ale somnului: insomnie, coșmaruri, somn întrerupt senzația de oboseală permanentă
- tulburări ale vieții sexuale: frigiditate, anorgasmie, tulburări erectile, ejaculare precoce
- tulburări alimentare: obezitate, alimentație obsesiv compulsivă, bulimie, anorexie, fluctuații mari de greutate în plus sau în minus
În plan emoțional, partenerul/a poate dezvoltă următoarele tulburări psihice:
- tulburări de personalitate sau de comportament
- depresie, anxietate
- atacuri de panică
- adicția de: alcool, droguri, medicamente…
- În privința relației de cuplu, putem vorbi despre: certuri foarte dese din cauza scenariilor imaginate de persoană cu tulburare de personalitate paranoidă, deasemenea se poate ajunge la despărțire, divorț, sau relații extraconjugale.
Dacă un partener/ o partenera, se manifestă astfel, asta înseamnă că nu ne iubește?O persoană ce suferă de această tulburare de personalitate, poate iubi doar influențată de propria problema. Suspiciunea, neîncrederea permanentă, gelozia, sunt elemente descriptive ale propriei boli, ce pot condiționa extrem de negativ relația de cuplu
Ce putem face dacă suferim de noi sau partenerul de această tulburare?
Cel mai indicat ar fi să apelați la un specialist: medic de familie, psihoterapeut, psihiatru. În urmă anamnezei, se poate pune un diagnostic clar, ce ne poate indică următorii pași. Fără să consultați un specialist, din păcate, tulburarea se va agrava, ceea ce va influență într-un mod negativ viață de cuplu.
autor: psihoterapeut Cornea Constantin
Sursa: kudika.ro