Vaccinarea este o miză majoră, atât la nivel național, cât și la nivel individual.
Momentul vaccinării poate scoate la suprafață temeri, îngrijorări și somatizări, dar este foarte important să facem diferența între reacții adverse și acutizări pe fond psihic.
Sunt persoane care după vaccinare sau după rapel au anumite stări cum ar fi:
- febra, transpirații reci sau calde, frisoane
- dureri de cap
- dureri de spate
- amorțeală în extremități
- sanzatia de “cap înfundat”
- tulburări digestive
- probleme cu echilibrul
- furnicături
- atacuri de panică
De asemenea, se pot perturba anumite funcții cum ar fi tulburări ale somnului sau tulburări ale alimentației.
În cazul in care stările se acutizează, din perspectivă psihologică putem vorbi despre anumite afecțiuni psihice ce se pot dezvolta sau acutiza, cum ar putea fi:
- depresie
- anxietate
- tulburare bipolară
- atacuri de panică
- gânduri suicidare
Dacă resimțiți orice afecțiune sau stare descrisă mai sus, trebuie să discutați cu medicul de familie. Doar el vă poate îndruma, spunându-vă care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați.
Din perspectivă psihologică, din cauza informațiilor contradictorii care circulă pe toate canalele informative, pot apărea stări ce pot reprezenta doar somatizări, făra să vorbim de o afecțiune serioasă. Sau se pot dezvolta sau acutiza anumite tulburări psihice.
Pentru a ne asigura totuși ca facem tot ce ține de noi, pentru a ne recăpăta cât mai curand starea de sănătate, avem de facut doi pași:
- consultația la medicul de familie. El poate decide dacă starile descrise sunt cauzate de anumite afecțiuni și vă poate indica cu precizie ce anume aveți de făcut. Vă poate prescrie o medicație anume, vă poate indica să faceți analize suplimentare sau să mergeți la un anumit specialist. Tot el este cel care poate decide să vă îndrume spre un psiholog, în cazul în care stările pe care le descrieți sunt doar somatizări.
- sedințe de consiliere terapeutică. În cazul în care medicul specialist a decis că stările pe care le descrieți sunt somatizări, vă va indica un psiholog la care să apelați. În cadrul ședințelor de psihoterapie se urmăresc următoarele obiective:
– evaluarea stărilor descrise pentru a se putea stabili un diagnostic clar
– consiliere pe temele care vă perturbă echilibrul emoțional. Consilierea vă poate ajuta să vă descoperiți traumele sau problemele care vă influențează echilibrul emoțional. Astfel veți învăța să vă controlați mai bine emoțiile, identificându-le sursa, dar și modul optim de rezolvare a situațiilor conflictuale
– exerciții de respirație sau hipnoterapie care vă pot ajuta să vă redobândiți calmul. De asemenea, vă pot ajuta, prin exerciții de respirație controlată, să vă creșteți capacitatea respiratorie și să vă refaceți musculatura toracică, în cazul în care ați avut probleme respiratorii cauzate de virus sau de vaccin.
În anumite situații, se mai pot indica și următoarele soluții:
- consultul psihiatric pentru a primi o medicație care să vă ajute să vă controlați mai bine stările, să vă reglați somnul sau senzația de foame.
- masaj, pentru detensionare
- sport, pentru a vă putea recâștiga încrederea în forțele proprii, dar și tonusul fizic și psihic.
Oricare ar fi stările pe care le resimțiți, nu ezitați să apelați la un specialist pentru a vă redobândi cât mai repede sănătatea.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: spotmedia.ro