Cea mai mare provocare pentru o persoană constă în ieșirea din zona de confort.
de psihoterapeut Constantin Cornea
Cea mai mare provocare pentru o persoană constă în ieșirea din zona de confort. Ce trebuie însă știut este că zona de confort nu înseamnă o zonă în care persoana se simte confortabil. Este de fapt, o zonă compusă dintr-o seama întreagă de interacțiuni cum ar putea fi:
– comportamente învățate prin imitație de la părinți, încă din primele luni de viață. Apoi mai învățăm de la prieteni, societate sau din mass media anumite comportamente pe care le putem considera utile sau potrivite pentru a avea ceea ce ne dorim
– comportamente căpătate în urma unor evenimente traumatice, decesul sau bolile grave ale unor persoane apropiate, accidente, violență fizică sau domestică
– comportamente dezvoltate pentru o situație sau un eveniment anume care nu mai este de actualitate
Spinoza spunea că: “omul este suma tuturor interacțiunilor sale de la un anumit moment”. Numai că această sumă nu ne este întotdeauna benefică. Cum putem oare să ne conștientizăm comportamentele învățate care ne fac rău?
În principiu, putem spune că sunt necesari doi pași: introspecția prin care puteți descoperi cum și când ați căpătat anumite comportamente greșite care vă fac rău vouă sau celor care contează pentru voi. Pasul doi îl reprezintă capacitatea de a face schimbarea benefică sau de a deveni cea mai bună variantă a voastră mizând pe toate calitățile pe care le aveți sau le dezvoltați pas cu pas, pentru a scăpa de comportamentele greșite.
Cea mai simplă cale de a trece prin cei doi pași ar putea fi aceea de a apela la un psiholog. Acesta vă poate ajuta să vă descoperiți punctele slabe, când și unde s-au născut și care sunt elementele disfuncționale ce le însoțește. În același timp, vă puteți descoperi punctele forte native sau o formă prin care să vă dezvoltați alte puncte forte.
Dacă nu doriți să apelați la un psiholog, pentru punctul unu, puteți încerca să întrebați apropiații ce îi deranjează la voi. Poate aveți norocul ca aceștia să fie îndeajuns de sinceri să vă spună anumite adevăruri despre voi care să vă poată ajuta să evoluați. Dar și în egală măsură de norocoși ca prietenii să nu vă vorbească mai degrabă despre frustrările lor decât despre comportamentele greșite pe care le aveți voi.
Puteți de asemenea să încercați câteva teste psihologice gratuite de pe net care să vă redea caracteristicile negative și pozitive.
Dacă nu doriți sub nicio formă să vă faceți o introspecție, ci doriți să treceți direct la punctul doi de schimbare profundă fără introspecție, puteți face și asta. Însă va fi necesar să vă stabiliți un plan care să cuprindă o sumă de comportamente pe care doriți să le dezvoltați și care vă fac bine, cum ar putea fi: voi face sport de trei ori pe săptămână, voi merge la dans de două ori pe săptămână, mă voi culca până la ora 22.00 sau voi apela la un nutriționist pentru a avea greutatea ideală. După ce vă listați dorințele, puteți completa planul cu puncte de control în care să vă asigurați că sunteți pe drumul cel bun.
Personal consider că pentru o schimbare profundă avem nevoie de specialiști care să ne ajute. Dacă doresc să arăt într-un anumit fel, merg la nutriționist și țin regimul prescris și apelez la un profesor de sport care să mă ajute să lucrez tonusul fizic. Dacă nu am îndeajuns de multă energie să îmi descoper comportamentele greșite sau cred că nu sunt în stare să mă țin de un plan pe o perioadă îndeajuns de lungă, atunci chiar am nevoie de un psiholog care să mă ajute să devin ceea ce îmi doresc.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: garbo.ro