Vara aceasta nu a fost deloc una ușoară. Pandemia de coronavirus a schimbat destinații de vacanță, a anulat călătorii și ne-a făcut să fim mai precauți, mai responsabili și chiar temători. Multe business-uri au avut de suferit, industrii întregi se tem de repercusiunile acestei perioade complicate. Tocmai de aceea, mulți oameni au ales să renunțe la călătorii vara aceasta. Sau cel puțin le-au schimbat cu o ieșire scurtă prin România.
Însă, cum ne poate afecta o vară în care nu ne luăm vacanță? Și cum putem trece peste asta? Am vorbit cu psihologul Constantin Cornea, încercând să aflăm ce putem face vara aceasta, în cazul în care nu ne luăm vacanță.
Domnule psiholog, ce facem vara aceasta dacă nu putem pleca în vacanță?
Vacanțele, în special în perioada verii, sunt foarte importante. După o lungă perioadă în care am stat și am muncit din casă, avem nevoia să ne relaxăm, să socializăm și să ieșim în natură. Însă, există situații în care, din cauza crizei de pandemie sau a interdicțiilor impuse de autorități, să nu putem să ne bucurăm de vară așa cum o făceam până acum.
Cum spuneam, este important în perioada verii să ne relaxăm, chiar dacă nu plecăm în concediu. Și cu siguranță putem găsi variante prin care viața noastră să își găsească făgașul prin care să ne putem bucura de viață, așa cum merităm.
Și cum facem asta?
În primul rând, respectăm ceea ce ne spun autoritățile pentru a demonstra că suntem civilizați și, de ce nu, pentru a nu ne trezi că suntem amendați.
Și mai apoi, există multe lucruri pe care le putem face în situația în care, din diferite motive, nu vom putea merge în vacanță anul acesta:
- ne putem vizita familia și prietenii
- putem merge în parc
- putem face sport în natură: yoga, alergare, tenis de câmp, tenis de masă
- putem merge la pescuit, la terase sau în parc
- putem avea tot felul de activități acasă împreună cu familia sau prietenii – jocuri de societate, să ne uităm la un film
Este foarte important pentru sănătatea noastră psihologică să ne dăm seama că viața nu ne-a fost influențată extrem de rău, că putem face majoritatea lucrurilor care ne erau dragi până atunci. Este important să nu ne panicăm, dar să ne protejăm și, ajungând la această concluzie, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de viață. În fond, sentimentul de vacanță îl putem trăi de fiecare dată în care facem lucruri care ne plac.
Dar ce se poate întâmpla, la nivel psihologic, în situația în care nu avem deloc concediu vara aceasta?
Perspectiva psihologică spune că ne putem crea acest sentiment acasă, în față blocului jucându-ne cu copilul, mergând la o terasă împreună cu familia și prietenii. Trebuie doar să ne dorim și putem realiza fără nici o problemă acest deziderat.
Pentru o viață sănătoasă este important să conștientizăm că de noi ține propria fericire și sentimentul de vacanță. Pandemiile vin și pleacă, așa cum pot apărea și lucruri mai rele – o boală, șomajul sau altele asemenea. Atâta timp cât suntem sănătoși este de datoria noastră să căutăm să ne bucurăm de viață, în fiecare zi … ca și când ne-am afla într-o vacanță permanentă.
Mulți vor da din cap, spunând că nu se poate. Dar vor fi și cei care, urmând recomandările specialiștilor, vor face primii pași și vor descoperi că nu este greu sau imposibil să își facă viața frumoasă. Totul ține de ce ne dorim și ce facem pentru a ne îndeplini dorințele.
Este foarte important să ne dăm seama că viața nu se oprește în loc într-o pandemie. Natura rămâne spectaculoasă, cu incredibile culori sau sunete de vis. Familia ne este aproape. Iar prietenii sunt la un apel distanță. Avem o lume la dispoziție pentru a ne face fericiți.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : life.ro