Mulți sunt cei ce se mint că iubesc și sunt iubiți, rămânând într-o relație care le face mai mult rău decât bine.
de psiholog Constantin Cornea
Mulți sunt cei ce se mint că iubesc și sunt iubiți, rămânând într-o relație care le face mai mult rău decât bine. Cauzele pot fi multe, unele mai asumate, altele, din păcate, acceptate fără rezerve, considerând că altă varianta nu mai există.
Iubitul te înșală – o poate face pentru prima dată sau deja a devenit o obișnuință. Oricum ar fi, șansele de a-l convinge să nu mai facă asta sunt extrem de mici. In urma unui adulter dovedit, relația de cuplu poate suferi transformări extrem de grave și foarte greu de acoperit cu gesturi sau amintiri frumoase.
Iubitul te jignește – o poate face pentru că se consideră superior ție sau celorlalți sau pentru că a fost traumatizat în copilărie sau este încă sub efectul unei traume majore. Orice motiv ar avea, nu poate sta cu adevărat în picioare, pentru că o relație trebuie să se bazeze pe o bună comunicare și respect reciproc.
Iubitul ține mai mult la relația cu mama sau părinții lui decât la tine și asta se vede din timpul acordat acestora. Sau prin prisma implicării părinților lui în viața ta, nelăsându-vă loc pentru a vă construi propria relație.
Iubitul tău își petrece mai tot timpul cu prietenii și cu tine mult prea puțin. Poate fi un gest de imaturitate, încă dorindu-și să își trăiască viața, sau poate fi un semn că relația actuală vine din nevoia de a-și acoperi anumite goluri și necesități.
Iubitul își acordă tot timpul carierei, acasă venind doar ca la un hotel. Pretențiile lui față de tine pot fi acelea de a fi servit cu mâncare, pentru a avea hainele curate sau pur și simplu pentru a nu se simți singur.
Iubitul preocupat permanent și lipsit de dorința de a face sex. Uneori, lipsa acestei dorințe poate ascunde: o trauma majoră, o boală de natură psihică, trăsături homosexuale conștientizate sau nu.
Iubitul adictiv. Indiferent dacă vorbim de un alcoolism, droguri, jocuri de noroc, femei ușoare, o familie nu poate fi construită și consolidată având o baza atât de șubredă.
De ce rămâi într-o astfel de relație chiar dacă știi că nu îți face bine?
Răspunsurile pot fi dureroase, însă trebuie să înveți să fii sinceră cu ține. De aceea, putem enumera următoarele motive:
– traume majore în propria copilărie, adolescență sau tinerețe ce ți-au distrus stima de sine. De aceea nu ai curajul să crezi sau să speri că poți găsi ceva mai bun
– o tulburare de personalitate cum ar putea fi: dependență, paranoidă, schizoidă, borderline, evitantă
– frica de a nu rămâne singură. Frica căpătată cândva și față de care nu știi și nu poți lupta
– frica de a nu fi judecată de propria familie, de prieteni, de colegi
– teama că nimeni nu te place așa cum eșți tu, el fiind singurul care te poate accepta
– o depresie, o tuburare bipolară, atacuri de panică, ipohondrie, tulburări obsesiv compulsive
– te mulțumești să crezi că toată lumea are probleme în relația de cuplu, deci este normal să ai și tu
Ce poți face în cazul în care descoperi că te afli în relația nepotrivită?
În primul rând, să îți dorești să fii sinceră cu tine și cu faptul că ai o problemă. Apoi, poți merge la un psiholog pentru a construi un plan prin care să poți găsi persoana potrivită. Un plan bine ticluit îți poate reda stima de sine, te poate face să treci peste traumele trecutului sau peste cele cauzate de o posibilă despărțire, te poate face mai încrezătoare în forțele proprii și astfel să poți ajunge în situația de a-ți construi familia mult visată.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : garbo.ro