Suferinţele emoţionale sunt cele care împing individul în cele mai negre coşmaruri pe care le poate trăi o persoană. Aceste suferinţe pot declanşa o seama întreagă de afecţiuni, de la depresie până la tulburări de somn sau chiar planuri de suicid.
La rândul lor, aceste probleme se pot repercuta şi asupra vieţii de familie sau la locul de muncă. Iar cauzele, pentru că în definitiv acestea trebuie căutate şi rezolvate, sunt numeroase.
De ce nu ne putem exprima suferinţa emoţională
Suferinţele emoţionale pot afecta întreg orizontul de preocupări ale individului. Dar de unde se pot trage aceste probleme în exprimarea propriilor emoţii?
Situaţiile ce pot duce la lipsa de exprimare a emoţiilor pot fi foarte multe, însă o să enumerăm doar câteva, cum ar putea fi:
- o familie de origine cu probleme: certuri, scandaluri, bătăi, divorţ, înşelat
- o traumă majoră, cum ar putea fi: un viol, o tâlhărie, un abuz fizic sau emoţional
- un accident produs sau la care individul a fost martor
- anumite tulburări de personalitate, cum ar fi: tulburarea de personalitate schizoidă sau schizotipală
- anumite probleme psihiatrice: schizofrenie, tulburare psihotică
- o afecţiune medicală din sfera neurologică
- anumite medicamente
- adicţia de droguri, alcool, jocuri de noroc
Ce probleme pot cauza închiderea în sine şi acumularea de gânduri negative
Dacă nu îţi exprimi suferinţa, este foarte posibil să dezvolţi o serie de tulburări psihice sau afecţiuni care îţi pot afecta calitatea vieţii, cum ar fi: afecţiuni medicale ale sistemului nervos, sistemului digestiv, sistemului circulator, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburări ale vieţii sexuale, tulburări ale somnului, tulburări ale alimentaţiei, gânduri sau planuri de suicid, adicţii de alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc
Toate acestea pot duce la probleme în cuplu sau la serviciu, cum ar putea fi: un divorţ, certuri, jigniri, şantaj emoţional, înşelat, lipsa exprimării emoţiilor sau a sentimentelor, lipsa de implicare emoţională, certuri în familia de origine sau la locul de muncă, neimplicare, şomaj, faliment, incidente sau accidente în societate.
Ce putem face dacă ne regăsim în descrierile de mai sus
Răspunsul conţine două variante. Dacă afecţiunea ce stă la baza exprimării emoţiilor este gravă, de natură medicală sau psihiatrică, poate necesita intervenţia unui neurolog sau psihiatru. De asemenea, poate fi necesară internarea persoanei în cauză, pentru ameliorarea sau vindecarea problemei.
În cazul în care afecţiunea nu este foarte gravă, puteţi apela la un psihoterapeut care să ajute individul să îşi înţeleagă trauma, să îşi accepte problemele, pentru ca mai apoi să reuşească să îşi depăşească problemele ce duc la lipsa de exprimare a emoţiilor. Important este să nu vă gândiţi că problema dispare de la sine, mai ales dacă aceasta este gravă sau persistă de mult timp.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
sursa : csid.ro