De foarte multe ori, tulburările sau problemele de natură psihologică tind să fie confundate cu stări obișnuite, ce ar trebui să se rezolve de la sine. Din nefericire, nu este întotdeauna așa. Mai mult decât atât, problemele se pot agrava și pot duce la o paletă întreagă de probleme legate de viața de familie, viața socială, carieră, încrederea în propria persoană.
Care ar putea fi semnele ce ar trebui să ne dea de gândit?
- Oboseala permanentă, lipsa de chef sau de plăcere în aproape orice activitate
- Frica aproape permanentă că ni se poate întampla ceva rău (legat de starea de sănătate sau de anumite situații de viață)
- Atacurile de panică, confundate de foarte multe ori cu crizele cardiace sau cu atacul cerebral
- Plânsul facil, uneori fără motiv
- Tulburările somnului (somnolență excesivă, somn întrerupt, coșmaruri, insomnii)
- Tulburări alimentare (manifestate prin alimentație obsesiv-compulsivă, creșterea sau scăderea bruscă în greutate)
- Tulburări ale activității sexuale (frigiditate, anorgasmie, probleme cu erecția, ejaculare precoce, exacerbarea nevoilor sexuale)
- Ticuri nervoase, accese de furie, iritabilitate
- Dureri ciudate care apar fără un motiv medical evident
- Accentuarea adicțiilor legate de alcool, droguri, jocuri de noroc, medicamente
Ce se poate întâmpla daca nu apelăm la timp la un specialist?
În primul rând, toate stările descrise mai sus se pot accentua, ceea ce poate necesita internare sau tratament psihiatric de urgență. Deasemenea, aceste stări ne pot schimba întreaga viață. Astfel se poate ajunge cu ușurință la divorț, șomaj, acte de violență în familie sau societate.
Dacă avem unele dintre semnele descrise mai sus, înseamnă că suntem nebuni?
Nici pe departe! Aceste stări pot fi considerate la început doar semnale de alarmă. Ele pot apărea în urma suprasolicitării profesionale, atunci când nu reușim să gestionăm anumite probleme în familie, când aflăm de decesul sau boala gravă a unei persoane dragi, sau cand noi înșine descoperim că avem o afecțiune medicală pe care nu o înțelegem.
De ce se feresc oamenii să apeleze la psiholog?
În primul rând, datorită faptului că, de cele mai multe ori, cei care au manifestări de natură psihologică cred că acestea pot trece de la sine. Un alt aspect este frica de a nu le fi afectată imaginea acasă, la muncă sau în societate.
Persoanele care au anumite suferințe sufletești dezvoltă o anumită sensibilitate greu de gestionat în familie și societate. Tocmai din acest motiv, psihoterapia poate constitui o unealtă prin care se pot depăși aceste probleme, fără repercursiuni ulterioare.
Cum poate ajuta un psihoterapeut și cât durează o cură de psihoterapie?
Psihoterapia ajută pacientul să își descopere sursa problemelor dar și diferite forme de a gestiona aceste probleme. Durata psihoterapiei poate varia în funcție de gravitatea problemei, dar și de temperamentul, caracterul, cultura, educația și resursele externe ale pacientului. Ce trebuie să știe însă pacientul este faptul că unele probleme nu se rezolvă de la sine – ba din contră se pot agrava, ducând la prelungirea psihoterapiei sau la intervenția unui tratament psihiatric.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : clinicamedicum.ro