Traumele divorțului pentru copii sunt destul de multe și pot face ravagii mari, sunt de părere psihologii, însă traumele trăite de un copil într-o familie nefericită pot fi mult mai grave.
Am auzit de atâtea ori, și în propria familie, și în familiile prietenilor părinților mei, dar și azi, printre oameni ca mine, educați și cu alte viziune despre viață, expresia: „nu divorțez din cauza copiilor”. Mi s-a părut întotdeauna o lașitate să pui pe seama copiilor decizia ta, ca adult responsabil.
Din acest motiv, am stat de vorbă cu Constantin Cornea, psiholog, despre traumele pe care divorțul părinților le poate lăsa întipărite în sufletele copiilor:
Totul despre mame: Traumele divorțului pentru copii. Divorțul părinților poate lăsa traume copiilor?
Constantin Cornea: Din păcate, divorțul poate lăsa urme de neștres în mintea și sufletul unui copil. Acestea îl pot urmări toată viața, făcându-l uneori să se autodistrugă sau să ia decizii sub imperiul traumelor provocate de părinți.
Totul despre mame: Cum pot arăta aceste traume?
Constantin Cornea: Traumele pot cuprinde tot spectrul de afecțiuni fizice și psihice, însă au foarte mare importanță următoarele aspecte:
- vârsta, gradul de educație și înțelegere
- cum a fost crescut până atunci de părinți și pe cine se poate sprijini post-divorț: bunici, prieteni, colegi
- comportamentul părinților post-divorț: dacă certurile continuă, dacă folosesc copilul pentru a-l distruge pe celălalt părinte, dar și modul în care se comportă sau se implică în viața copilului.
În privința afecțiunilor pe care le poate dezvolta copilul, putem vorbi despre:
- afecțiuni medicale: afecțiuni ale sistemului digestiv, afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni ale sistemului endocri.
- depresie, atacuri de panică, gânduri suicidare
- anxietate, frică permanentă că i se poate întâmpla ceva grav lui sau celor dragi
- dereglări ale somnului: coșmaruri, insomnie, hipersomnie
- dereglări ale vieții sexuale: anorgasmie, frigiditate, ejaculare precoce, lipsa identității de gen
- dereglări ale alimentației: obezitate, anorexie, bulimie, alimentație obsesiv-compulsivă
- adicții: droguri, medicamente, alcool, jocuri de noroc
Totul despre mame: La ce să fim atenți, noi ca părinți în cazul în care suntem implicați într-un divorț?
Constantin Cornea: Sunt câteva aspecte ce ar trebui luate în seamă de părinți dar și de cei apropiați familiei: bunici, prieteni de familie.
- comunicarea între părinți, comunicarea fiecăruia dintre cei doi părinti cu propriul copil trebuie să aibă la bază dorința de înțelegere și de a fi empatici în primul rând cu nevoile copilului.
- negocierea unor reguli clare în privința implicării ambilor părinți în viața copilului: timp și activități efectuate împreună cu acesta, reguli financiare: cât și cum și în ce activități sau abilități ale copilului investește fiecare părinte.
- dacă cei doi părinți nu reușesc să comunice corect și nu reușesc o negociere onestă în beneficiul copilului, este bine să apeleze la un terapeut cu experință pentru a le facilita aceste aspecte foarte importante.
- Discuțiile cu bunicii, prietenii, colegii ar trebui să aibă loc cât mai puțin pentru a nu îi implica și pe aceștia în situația respectivă, dar și pentru faptul că experiențele lor nu sunt neapărat relevante în cazul familiei care divorțează.
Totul despre mame: Care ar fi primele semne care ne vor trimite cu copilul la psiholog, în caz de divorț?
Constantin Cornea: În primul rând, indiferent de motivele pentru care trimitem copilul la psiholog, în cazul în care remarcăm semnele pe care le voi descrie mai jos, părinții, ar trebui să ia în considerare, să meargă ei la psiholog, și mai apoi să aducă copilul. Ei sunt cei care au provocat trauma și trebuie să învețe cum să îi minimalizeze consecințele.
În privința copilului, ar trebui să ne dea de gândit următoarele semne:
- Copilul este mai retras, nu mai dorește să iasă din camera lui, activitățile care odată îi făceau plăcere, acum îl indispun.
- Copilul este temător, are o senzație aproape permanentă că i se poate întâmpla ceva grav lui sau celor dragi.
- Ticurile mecanice sau verbale
- Calitatea somnului
- Rezultatele la învățătură
- Mediul de prieteni, dacă este sau nu de calitate
- Problemele alimentare, daca crește sau scade brusc în greutate
- Dacă se plânge de dureri care vin și pleacă din senin, care se mută prin corp fără noimă
- Gânduri suicidare, planuri de suicid
- Adicții: droguri, medicamente, alcool, jocuri de noroc, jocuri pe calculator.
Totul despre mame: Traumele în caz de divorț pot fi de netrecut?
Constantin Cornea: Dacă semnele de mai sus nu sunt luate în considerare la timp, sunt anumite situații în care traumele provocate de divorțul părinților pot influența în mod negativ copilul:
- Dacă nu remarcăm la timp dispoziția depresivă a copilului, acesta se poate gândi la suicid. În cazul în care remarcați astfel de gânduri la copilul vostru, apelați imediat la un medic!
- Adicțiile. Indiferent în ce constau acestea, dacă nu se intervine la timp, pot distruge viitorul copilului.
- Aderarea la: grupări de cartier, dealeri de droguri, traficanți de carne vie.
- Rezultatele proaste la învățătură, chiulul, abandonul școlar
- Lipsa de acasă fără să vă spună unde merge, etc.
Totul despre mame: Traumele copilului care trăiește într-o familie disfuncțională pot fi mai serioase decât traumele copilului ai cărui părinți divorțează?
Constantin Cornea: Traumele pot fi identice, la fel de grave sau nu, indiferent dacă vorbim de o familie disfuncțională sau de un divorț. Diferența o poate face, în anumite situații, faptul că un divorț se poate termina mai repede, ceea ce poate reduce trauma copilului, pe când o familie disfuncționala poate continua la nesfârșit, ajungând să distrugă cu certitudine copilul.
Totul despre mame: Merită să nu divorțăm de dragul copilului?
Constantin Cornea: Dacă vă gândiți la divorț, acesta nu are nici o legatură cu copilul, pentru că nu copilul este cel care provoacă divorțul. Problema este legată de modul în care vă înțelegeți, sau mai bine spus, de modul în care nu vă înțelegeți cu partenerul. Dacă aveți o familie disfuncțională în care certurile sunt la ordinea zilei, există abuz de alcool, au loc traume fizice și psihice, atunci divorțul sau separarea este bine să aibă loc, pentru liniștea tuturor, nu doar a copilului.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : totuldespremame.ro