Fenomenul Gaslight a apărut pentru prima dată datorită piesei de teatru Gas Light din 1938, în care, personajul principal își manipulează psihologic soția insisitând că aceasta nu este în stare să își amintească corect anumite activități sau acțiuni.
Folosirea colocvială a termenului “gashligt” a devenit uzuală în 1960, pentru a descrie procesul prin care o persoană manipulează în diferite moduri simțul și percepția realității, al altor persoane. Pentru că, mai apoi, acestea să încorporeze sau asimileze, ceea ce manipulatorul le spune, făcându-le să se îndoiască de propriile simțuri, dar și de modul în care își explică anumite situații de viață sau chiar felul în care se văd pe ele însele, explică psihoterapeutul Constantin Cornea.
Abuzul, în cazul fenomenului gashlight, poate fi psihic sau fizic, însă, de cele mai multe ori, începe ușor, fără ca victima să își dea seama că este manipulată, putându-se ajunge într-o perioadă variabilă de timp la depersonalizare, depresie, atacuri de panică și chiar suicid.
In general, persoanele care au un astfel de comportament pot suferi de următoarele tulburări:
– Tulburare narcisică. Aceste persoane se consideră unice și deosebite. Ele pot încerca să își impună modul de a gândi, prietenilor, partenerelor de viață sau copiilor. O fac tocmai pentru că se consideră perfecți iar pe ceilalți îi consideră imperfecți și de aceea, comportamentele lor de gashlighting sunt pentru a-i educa și perfecționa pe aceștia.
– Tulburare psihopată. Psihopații sunt persoane lipsite de posibiliatea de a simți. Ei nu au emoții sau sentimente, au doar nevoi. În acest scop, pot folosi gashlighting-ul pentru a-și depersonaliza victimile, făcându-le să se îndoiască de toți și toate, pentru a se putea folosi de ele cum vor.
– Tulburare sociopată. Pentru că este împotriva societății care nu îi oferă ce consideră el ca merită, va face totul să proiecteze propriile viziuni și probleme asupra familiei și prietenilor care trebuie să devină asemenea lui. Gashlighting-ul fiind unul dintre instrumente.
– Tulburare paranoidă. Paranoicul se îndoiește de toată lumea. El consideră că toți ceilalți vor să îl manipuleze, să îi lezeze persoana sau interesele. Este extreme de suspicios cu toată lumea, ranchinos și extrem de sensibil la criticile celorlalți. Un astfel de personaj, își poate proiecta cu mare ușurință modul de a vedea viața asupra partenerei, copilului sau colegului de serviciu.
Deci, în general când vorbim de gashlighting, ne referim la o persoană bolnavă ce își otrăvește mediul, dacă acesta îi permite. Astfel, o soție credulă sau dependență poate ajunge ușor în situația de a fi manipulate în privința a ceea ce simte și ce vede, pentru că, aceste persoane sunt extrem de hotărâte și convingătoare.
Care pot fi efectele gashlighting-ului asupra victimei?
Acest fenomen poate duce la o seamă întreagă de afecțiuni. Depinde de cât de bolnav este cel care o face, dar și de cât de ușor de influențat este victimă. Putem descrie următoare afecțiuni ce pot apărea datorită acestui fenomen: tulburări de personalitate, tulburări de percepție, tulburări de comportament, depresie, anxietate, comportamente obsesiv-compulsive, tulburări ale somnului, tulburări ale vieții sexuale, adicții, atacuri de panică, gânduri suicidare.
Trebuie subliniat extrem de mult faptul că, victima acestui fenomen poate ajunge să sufere de probleme grave de sănătate fizică și psihică, putând ajunge să se sinucidă.
Ce trebuie făcut dacă remarcăm la partener sau cineva apropiat, faptul că suferă de această problemă?
În primul rând, trebuie să luăm în considerare, faptul că, o astfel de persoană nu va apela niciodată la un specialist, considerând că nu are nici o problemă.
De aceea, este important să apelați voi, cei care remarcați problema individului respectiv la specialist, pentru a vă evalua daunele produse, dacă este cazul. Sau pentru a învăța cum să scăpați din plasa întinsă de acesta, până nu ajungeți să dezvoltați o afecțiune gravă.
Trebuie să țineți cont de faptul că, această afecțiune nu trece de la sine și o astfel de persoană nu se poate schimba.
De aceea, tot ce aveți de făcut, este să încercați să ieșiți din plasa întinsă de acesta sis a găsiți soluții de a merge mai departe, de a vă reconstrui familia sau carieră, relațiile sociale sau pur și simplu, relația cu voi înșivă, cu să fără un astfel de personaj în viața voastră.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: garbo.ro