Mamicile se impart in doua categorii: cele care respecta intru totul programul de vaccinare mizand pe ceea ce spune medicul de familie si cele care se feresc de anumite vaccinuri sau chiar de toate. Sa incercam sa vedem care pot fi motivele, constiente sau nu, care stau la baza luarii deciziei de a nu-si vaccina copilul:
Una din temele de mare interes pentru mamici o reprezinta vaccinarea propriului copil. Astfel putem spune ca mamicile se impart in doua categorii: cele care respecta intru totul programul de vaccinare mizand pe ceea ce spune medicul de familie si cele care se feresc de anumite vaccinuri sau chiar de toate.
Astazi am sa ma refer din punct de vedere psihologic la cea a doua cartegorie, reprezentata de mamele care iau decizia de a nu isi vaccina copilul. Pentru a fi cat mai bine inteles am sa fac referire la modelul prezentat de C.G. Jung de percepere a informatiei si de luare a unei decizii. Potrivit lui Jung exista doua moduri de a percepe informatia: prin simturi sau prin intuitie. Iar deciziile sunt luate in doua moduri diferite: obiectiv logice sau subiectiv afective. Acestea fiind spuse, sa incercam sa vedem cum sunt mamele care iau decizia de a nu-si vaccina copilul conform modelelor de mai sus.
Din punct de vedere al modului in care percep informatia: putem spune ca perceperea informatiei este mai degraba intuitiva datorita faptului ca un procent foarte mic dintre acestea sunt de specialitate. Astfel tendinta este de a citi foarte mult, eventual dupa net, opinia unor persoane (ce pot fi la randul lor neavizate, sau neprofesioniste) si interpreta in mod propriu ceea ce citesc.
Din punct de vedere al luarii deciziei putem spune ca sunt mai de graba subiectiv afective, decat obiectiv logice. Nu pot fi obiectiv logice pentru ca nu sunt de profesie si nu se sfatuiesc cu persoane profesioniste. Din acest motiv putem spune ca sunt subiectiv afective, pentru ca decizia o iau mai degraba in raport cu propriile temeri decat cu adevarul stiintific.
Mai departe sa incercam sa vedem care pot fi motivele, constiente sau nu, care stau la baza luarii deciziei de a nu-si vaccina copilul:
- Traume ale propriei copilarii: decesul unei persoane apropiate, un accident sau o suferinta medicala proprie sau a cuiva cuiva drag. O familie de provenienta cu probleme: scandaluri, batai, probleme de comunicare, adictii de medicamente, droguri sau alcool. Aceste traume pot crea o personalitate dependenta, sau ipohondra ce va lua decizii legate de propriul copil, influentata de propriile traume sau temeri.
- Alte posibile traume: fizice-boli existente sau nu. Despartirea sau divortul. Somajul sau saracia. Lipsa prietenilor sau prieteni cu mari probleme: de sanatate, adictii, cu probleme in a vedea partea buna a lucrurilor.
- Decizia de a trai viata intr-un mod “natural” devenind: naturisti, vegani, adepti ai teoriei new age.
Putem spune ca motivele din punct de vedere psihologic sunt mai de graba inconstiente, decat constiente. Iar o decizie luata afectiv poate influenta intreaga viata a propriului copil. Opinia psihologului consta in a cauta si discuta informatiile legate de vaccinare cu un medic, inainte de a lua o posibila decizie gresita.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : garbo.ro