Singurătatea, boala “mortală” a omului modern

Posted: 8 august 2018 by admin

Cu atâta tehnologie, cu atâţia prieteni virtuali, specialiştii spun, totuşi, că în această eră suntem mai singuri ca niciodată. Şi că singurătatea este o “boală” des întâlnită în societatea de azi.
Am stat de vorbă cu Contantin Conea, psihoterapeut, care ne-a spus părerea lui despre ce înseamnă să fii singur şi care pot fi complicaţiile unei astfel de situaţii.

Frică de singurătate naşte monştri! De ce? Pentru că stima de sine, motivaţia sau mai simplu, ceea ce ştiu despre mine însumi, se naşte în relaţia cu cei care mă înconjoară. Dacă nu am cu cine să vorbesc, să mă simt iubit, apreciat, dacă nu am cu cine să fac sex sau să creez o carieră, dacă nu am cu cine să fac planuri sau pe cine să mă descarc, atunci viaţă mea poate fi un calvar. Pentru că eu nu pot fi eu, decât dacă ceilalţi mă ajută să mă construiesc”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

Cine nu are nevoie de un partener sau de prieteni

În viaţa reală, doar două tipuri de persoane se simt bine cu ele însele independent de ceea ce se întâmplă cu ele sau împrejurul lor. Şi asta în condiţiile în care ambele suferă de tulburare de personalitate: schizoid şi psihopată.
Doar un schizoid sau un psihopat se pot mulţumi cu sine, pentru că doar el sau ea îşi poate fi îndeajuns. Restul oamenilor au nevoie de prieteni, familie şi societate pentru a se simţi apreciaţi, valorizaţi, iubiţi sau motivaţi. Pentru că un om reprezintă suma tuturor interacţiunilor lui. De ce? Pentru că nu mă pot uita în oglindă şi să îmi spun că sunt frumos sau deştept fără să am confirmarea celor din jur.

Complicaţii ale „singurătăţii în doi”

Care pot fi tulburările de care pot suferi cei care suferă de singurătatePoţi suferi de singurătate şi dacă eşti în cuplu şi faci parte dintr-o societate? Poţi suferi de singurătate şi dacă faci parte dintr-un cuplu sau eşti înconjurat de “prieteni”. Pentru că te simţi singur şi neînţeles.
Şi în aceste condiţii, singurătatea îşi va cere preţul. Astfel încât poţi ajunge să suferi de:

tulburări de personalitate sau comportament, tulburări alimentare, tulburări ale somnului, tulburări ale vieţii sexuale, adicţii: alcool, medicamente, droguri, depresie, anxietate, tulburare obsesiv compulsivă, ticuri, ipohondrie sau somatizări.

De ce ne simţim singuri

Pentru că omul este o fiinţă socială, şi doar în funcţie de societate se poate simţi mai bine sau mai rău, este foarte important să ne gândim, în cazul în care ne simţim singuri, ce se întâmplă cu viaţa noastră şi de ce avem acest sentiment de singurătate.

Răspunsul poate fi acela că putem suferi de o traumă ce nu ne lasă să relaţionăm cum trebuie sau pur şi simplu nu găsim cele mai eficiente metode pentru a rezolva problema.Dacă suferinţa a dus deja la o problemă fizică sau psihică este indicat să apelaţi la un specialist: psiholog sau psihiatru, astfel încât să puteţi găsi cele mai bune soluţii personalizate sau să beneficiaţi de un tratament corect, înainte ca somatizările să se transforme cu adevărat în probleme medicale. Altfel, prietenii nu pot deveni decât circumstanţe atenuante doar pentru anumite momente sau singurătatea efectivă sau conjuncturală, vă poate transforma într-un pacient fără prea multe şanse de vindecare sau ameliorare.”

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro