Echilibrul intre viata profesionala si cea personala este tinut intr-un punct fix, dar sensibil: un plan bine pus la punct. Pilonul acestui plan este cel mai adesea un om care te poate ajuta sa te organizezi si sa inveti cand si cum sa faci compromisuri.
Echilibrul intre viata profesionala si cea personala este tinut intr-un punct fix, dar sensibil: un plan bine pus la punct. Pilonul acestui plan este cel mai adesea un om care te poate ajuta sa te organizezi si sa inveti cand si cum sa faci compromisuri.
Ce inseamna Life Coaching?
Life coaching-ul se refera la acea forma de coaching care incearca sa echilibreze din toate punctele de vedere viata celui care apeleaza la un coach. Celelalte forme de coaching, in schimb, se refera doar la aspecte partiale ale vietii personale legate eventual de profesie sau cariera, sustine Constantin Cornea Psihoterapeut si Coach la Clinica Psievolution.
Un Life Coach te ajuta sa analizezi aspectele care tin de viata personala: familie, prieteni, societate, hobby-uri, sport sau viata profesionala: cariera, profesie, cursuri profesionale sau de dezvoltare personala.
Acesta abordeaza si aspecte psihanalitice (trecutul si modelele invatate in copilarie), dar si aspecte care tin de inteligenta emotionala sau inteligenta sociala.
Life coaching-ul este forma ce mai completa de coaching care incearca sa cuprinda toate aspectele vietii unei persoane. De aceea recomandarea mea ar fi sa apelati la un coach care are si pregatirea de psihoterapeut pentru ca doar acesta cunoaste in amanunt ce inseamna mecanismele de aparare, procesele psihologice, refularea sau defularea, ori inteligenta emotionala.
Asigurarea este cu atat mai mare cu cat a trecut la randul lui prin facultate, master, dezvoltare personala si profesionala cat si o seama intreaga de cursuri ulterioare despre depresie, anxietate, drama, consiliere de cuplu si altele.
Cum decurge o sesiune de Life Coaching?
O sesiune presupune o sedinta in care se abordeaza, din nou, in urma unui plan stabilit la primele intalniri.
Clientul enunta o problema de moment sau care il afecteaza de mult timp si se incearca identificarea de solutii sau resurse personale pentru a o rezolva.
Ideea principala consta in faptul ca procesul de coaching presupune un drum lung in urma caruia dezvoltarea personala sub toate aspectele reprezinta principalul deziderat.
Secretul echilibrului intre profesional si personal
Secretul consta in planul de viata general, in urmarea unor reguli, norme si valori care sa aduca plus valoare personala, sustine specialistul.
Echilibrul este tocmai chintesenta acestui plan si modalitatile descoperite alaturi de un coach de rezolvare, sau abordare a situatiilor intalnite.
Echilibrul intre profesie si viata personala poate fi atins atata timp cat persoana in cauza ajunge sa se cunoasca foarte bine, sa descopere care sunt temerile sau fricile care ii pot crea probleme cat si calitatile sau resursele care il pot ajuta sa mearga mai departe.
De fapt, cele doua, familia si cariera, pot constitui o tesatura fina, care lucrata cu grija sa ajunga la un model de performanta crescuta, care sa aduca pentru client, pentru familia si fima la care lucreaza tot ceea ce are acesta mai bun, fara sa uite de propria persoana sau de propriile nevoi.
Astfel, coach-ul este observatorul extern, „cel care are indeajuns de multa experinta si pregatire profesionala dar si experinta de viata de asemenea maniera incat sa poata constitui o oglinda care sa arate clientului unde greseste si cum isi poate imbunatati comportamentele”.
Compromisul care rezolva probleme. Esti dispus sa-l faci?
Exista compromisuri legate de propriile valori sau credinta, sau compromisuri situationale sau sociale. Ideea de compromis poate fi cat se poate de utila daca scopul acestuia este de a rezolva un conflict sau de a se putea merge mai departe intr-o situatie ce pare fara iesire.
Insa atunci cand vorbim de familie si cariera trebuie sa subliniem faptul ca de cele mai multe ori compromisul este cel care ajuta la echilibrarea celor doua roluri. Totul depinde doar de modul in care stim sa facem un compromis si costurile personale ce rezulta din acesta.
Tocmai de aceea un coach-psihoterapeut poate ajuta clientul sa inteleaga rolul asumarii sau a refularii dar si incurajarea celor doua aspecte pentru a ajuta la procesul de dezvoltare personala.
Nu te astepta ca planul clar sa iti aduca fericire perpetua
Un plan de viata bine stabilit nu presupune o fericire continua, perpetua, presupune doar asumarea acestuia si constientizarea posibiliatilor de a trai propria viata intr-un mod in care sa iti poti maximiza buna dispozitie si confortul.
Un proces de life coaching nu presupune sa razi atunci cand simti nevoia de a plange sau sa lupti atunci cand nu are rost, ci din contra.
El poate ajuta clientul sa inteleaga ca acestea sunt procese normale pe care este bine sa le traiasca intr-un mediu sigur, cum ar fi sedintele de coaching pentru a nu ramane cu traume majore.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : ziare.com