Concediu vs. Vacanta. Invata sa faci diferenta

Posted: 10 februarie 2018 by admin

Diferenta dintre vacanta si concediu poate fi marcanta, insa din punct de vedere psihologic vine cu o explicatie foarte simpla.

Atmosfera de vacanta o putem crea oricand: in timpul mesei de pranz, razand si glumind sau delectandu-ne cu feluri de mancare deosebite, seri romantice, seri tematice, spectacole, filme, intalniri cu prietenii, sporturi care se fac cu zambetul pe buze, hobby-ri deosebite, intalniri cu prietenii.

Concediul insa este doar o perioada mai lunga in care sunteti liberi, in care va puteti intalni cu toate frustrarile personale si ce va poate face uneori, din toate cele sase motive enuntate mai sus, mai mult rau decat bine. Daca nu va cunoasteti foarte bine si daca planurile nu sunt concepute in spiritul vacantei.

Una din temele dezbatute in cadrul sedintelor de Life Coaching se refera la vacante. Modul in care sunt traite, intelese, precum si efectele pozitive sau negative aduse de acestea pot constitui puncte de inceput pentru orice tip de Life Coaching.

In principiu, vacanta este perioada cea mai asteptata din an, fiind cea care ar trebui sa incarce bateriile celor care muncesc pentru o perioada lunga de timp. De ce nu se intampla acest lucru si ce se ascunde in spatele frustrarii generice atunci cand vorbim de vacanta?

Pentru a fi mai usor de inteles, am sa incerc sa enumar cateva elemente din care se pot naste problemele:

Motivatia vacantei

Daca motivele sunt de genul: „sa imi incarc bateriile, sa ma odihnesc, sa ma distrez” iar vacanta nu este conceputa astfel incat sa includa motivele enuntate, logic, ma aleg cu frustrarea de a nu-mi atinge scopul.

Daca motivele sunt: „sa scap de serviciu, sa am cu ce ma lauda la colegi si prieteni cand ma intorc”, acestea se pot intoarce impotriva mea, daca nu caut sa vad motivele ascunse pentru care imi doresc sa fug de job sau sa fiu in centrul atentiei.

Asteptarile

Daca frustrarea de a lucra la o firma sau intr-un job care nu imi place ma face sa cred ca vacanta va reusi sa compenseze aceste aspecte, atunci asteptarile sunt nerealiste. Daca ma gandesc la vacanta ca la o bucurie imensa, dar nu stiu cu exactitate in ce poate consta aceasta, din nou voi esua.

Relatia cu jobul

In cazul in care firma, jobul, programul, colegii, salariul, biroul sunt motive de nemultumire, de obicei persoana in cauza are asteptari nerealiste pentru a compensa aceste nemultumiri. Sau din motive ce tin de o depresie prelungita, nici macar nu mai doreste sa plece undeva, preferand solitudinea si leneveala.

Relatia de cuplu

In cazul in care cei doi nu au preferinte comune, sau nu incearca sa satisfaca asteptarile ambilor parteneri, pot aparea certuri sau nemultumiri.

Copiii

Reprezinta un capitol extrem de important. Nevoia copiilor este de joaca iar vacanta perfecta pentru ei consta a avea parteneri de joaca. Plimbarile lungi, peisajele nemaipomenite, mancarurile alese, si discutiile dintre adulti sunt tot atatea motive de frustrare pentru copii.

Bugetul vacantei

In cazul in care se fac eforturi prea mari pentru aceasta, atunci asteptarile vor fi foarte mari. Iar dezamagirile pot aparea foarte usor. Mai mult decat atat, la intoarcere, presiunea cheltuielilor de vacanta se vor regasi in celelalte actiuni ducand la nemultumire.

Vacanta placuta!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : business24.ro