Ca să fiu foarte sinceră, nu cred că există sinceritate 100% în cuplu. Și până la urmă, chiar cred că sunt anumite lucruri pe care trebuie să le păstrezi doar pentru tine. Nu prea știu dacă asta înseamnă SECRET sau MINCIUNĂ. I-am pus mai multe întrebări lui Constantin Cornea, psihoterapeut despre MINCIUNA ÎN CUPLU?
CARE SUNT MOTIVELE PENTRU CARE MINȚIM ÎN CUPLU?
- DORINȚA DE LIBERTATE. Vorbim de situația în care pur și simplu îți dorești să te întâlnești cu prietenii iar partenera, fără un motiv clar, nu-ți permite. Apoi vorbim despre alte activități ce ție îți plac iar partenerului nu. Cum ar fi: filmele, teatrul, spectacole, vizitele la familia de origine pentru care poți fi nevoit să minți în dorința de a ți le satisface.
- DIFERENȚE DE OPINIE LEGATE DE INVESTIȚIILE ÎN PROPRIA PERSOANĂ. De exemplu, cursuri, întâlniri de business… Adeseori, remarc în cadrul ședintelor de terapie de cuplu, valorile diferite în care cred și la care se raportează cei doi. Am vazut situații în care o femeie era nevoită să ascundă partenerului faptul că face cursuri de dans, ședinte de psihoterapie, cursuri de dezvoltare personală, despre care partenerul spunea că sunt pierdere de timp și bani. Am vazut situații în care bărbatul punea bani deoparte într-un cont, spunând că soția ar fi în stare să îi cheltuie pe prostii. Și acestea sunt doar două exemple simple.
- HOBBY-URILE sunt iarăși un motiv de minciună. De la cd-uri cu jocuri, la bilete la teatru, de la cărțile de dezvoltare personală și până la telefonul mobil. Cd-ul sau cartea sunt de fiecare dată împrumutate, biletele sunt primite cadou, iar telefonul a fost la o super ofertă.
- INVESTIȚIILE ÎN CASĂ. De foarte multe ori, femeile sunt nevoite să cumpere fără știrea partenerului: tacâmuri, oale, tablouri, seturi de pat, fier de calcat… exemplele pot continua. De obicei, spun că fac asta pentru că partenerul nu e de accord.
- LENEA SAU LIPSA DE IMPLICARE. Sunt două motive greu de recunoscut, dar lesne de remarcat. Acestea se ascund în spatele programului de lucru prelungit, în dorința sau în lipsa dorinței de a lua parte la activitățile casnice, la lecțiile cu copilul, la dus și luat copilul de la meditații, de la sport… Este mult mai simplu să spui, du-te tu sau fă-o tu, pentru că eu am foarte mult de lucru.
MINCIUNI CARE POT AVEA EFECTE TRAUMATICE PENTRU PARTENER
- Amantul/a
- Adicțiile (alcool, droguri, medicamente) la care apelezi pe furiș și pe care nu le recunoști nici dacă ești prins asupra faptului.
- O afecțiune fizică (un virus hapatic, hiv). Sunt anumite boli ce pot îndepărta orice posibil partener, în cazul în care sunt aflate. De foarte multe ori sunt ascunse pentru a putea forma o familie.
- O afecțiune de natură psihică sau psihologică (schizofrenie, tulburarea Aspeger, tulburare bipolara, fobii)
- Trăsături sexuale (humosexualitate, lesbianism). Sunt persoane care își ascund adevăratele preferințe sexuale pentru a putea fi asimilate de societate.
CINE MINTE MAI MULT ÎN CUPLU? BĂRBATUL SAU FEMEIA?
Nu pot spune că se poate face o diferență care ține de genul persoanei care minte. Vorbim mai de grabă de tipul de personalitate a celor doi. Dacă unul este mai libertin, sau are credința că nu poate fi înțeles de celălalt va apela la minciună pentru a obține ceea ce crede că merită și atfel nu poate primi.
CE EFECTE ARE MINCIUNA ÎN RELAȚIA DE CUPLU? CHIAR DACĂ, SĂ SPUNEM, RĂMÂNE NEDESCOPERITĂ?
Efectele depind de natura minciunii, de tipul de persoanalitate a celui mintit, de dorinta de a se indrepta a celui mintit, de persoanele ce sfatuiesc pe unul sau pe celalalt partener. Astfel incat putem vorbi de :
- Neînțelegerile, certurile, scandalurile, retragerea în sine, ori lipsa dorinței de a mai trăi sunt cele mai întâlnite efecte.
- Tulburări de personalitate, tulburări de comportament, depresie, anxietate, comportament obsesiv compulsive.
- Tulburări ale vieții sexuale (frigiditate, anorgasmie, lipsa erecției, ejaculare precoce), ale somnului (insomnie, coșmaruri)
- Divorț. Sunt situații în care divorțul pare singura opțiune.
- Adicții. Cel mințit, poate afla diverse lucruri despre și atunci încearcă să le înnece în alcool, ori să se trateze singur medicamentos.
- Îmbolnăvirea celui care minte sau a celui mințit. Persoana mințită poate suporta minciuna provocandu-și mari daune interne, pentru ca se consuma exagerat. Chiar dacă poate părea greu de crezut și cel care minte, poate ajunge să sufere de tuburări de comportament sau de personalitate din cauza gravității a ceea ce se ascunde în spatele minciunilor lui.
- Sinucidere.
CÂND E BINE SĂ MINȚI ÎN CUPLU? BĂNUIESC CĂ SINCERITATE 100% NU EXISTĂ?
Nu există sinceritate 100%. Dar nici minciuna nu poate reprezenta o soluție. În relația de cuplu este de preferat să nu minți. Gândește-te mai bine cum îți poți convinge partenerul să fie de acord cu anumite lucruri. Iar dacă nu îl poți convinge, este el oare partenerul potrivit? Sau ceea ce vrei tu să faci, nu poate fi înlocuit și cu altceva? Soluții
sunt pentru orice situație, totul este să îți dorești să rezolvi, și nu să ascunzi gunoiul sub covor. Dacă ai senzația că nu poți reuși singur/ă, apelează la un specialist.
E BINE SĂ PĂSTREZI ANUMITE LUCRURI DOAR PENTRU TINE?
Categoric, da. Trecutul amoros, posibilele sentimente pe care ți le poate stârni cineva trecător, anumite fantasme sexuale…
MINCIUNA ÎN CUPLU ÎNSEAMNĂ NEÎNCREDERE? ÎN TINE? ÎN PARTENER?
Mințim din lipsa de încredere în noi, din frica de a ne asuma anumite situații sau contexte ce pot fi interpretate. Mai putem vorbi și de modelele învățate în familie. Mințim pentru că ne este frică de singurătate, considerând că în cazul în care spunem anumite lucruri, putem fi părăsiți.
Să vă fie de folos Mulțumesc, Constantin Cornea!
Autor: Psiholog Constantin Cornea