Un aspect important al vietii de cuplu este reprezentat de viata sexuala a celor doi. Daca este condimentata cu mai multe experiente, cu momente pline de entuziasm sau executata mecanic, tine de ambii indivizi, de trecutul lor mai mult sau mai putin traumatic.
Cu alte cuvinte, fiecare vine in cuplu cu propriile dorinte si fantasme, iar acestea tin de caracterul, temperamentul, experientele pozitive sau negative ale fiecaruia dintre noi, dar si de ceea ce am auzit sau vazut la altii. Desi nu ne dam seama, viata sexuala are la baza suferintele partenerilor, care se transforma in dorinte pentru a readuce echilibrul intern.
Altfel spus, sexualitatea este unul dintre mecanismele de care ne lasam ghidati, iar aceasta poate fi un factor de echilibru sau dezechilibru. De aceea, o persoana care se considera implinita si satisfacuta din punct de vedere sexual are o stima de sine crescuta si o mare incredere in fortele proprii.
Ce probleme isi fac barbatii?
In general, in viata sexuala, specialistul considera ca barbatii se tem de multe lucruri si isi pun multe intrebari.
- Putem incepe cu dimensiunea penisului, care reprezinta una dintre problemele peste care nu pot trece cu vederea. Este oare indeajuns de dotat?
- Apoi timpul in care si-a aratat sentimentele a fost multumitor pentru partenera?
- Se misca indeajuns de mult si de bine?
- Partenera e satisfacuta?
- Oare cu cine il compara ea?
- Este el superior sau inferior celorlalti?
- Poate da frau liber imaginatiei?
- Oare cum ii place partenerei, mai repede, mai tare, ii place sa incerce mai multe sau mai putine pozitii?
- Oare cand este momentul sa schimbe pozitia? De asemenea, ce parere ar avea partenera despre sexul in trei (eventual cu o alta femeie).
- Oare ii place sexul oral?
Intrebarile pot continua si pot fi diferite de la o persoana la alta, pentru ca ele tin de experienta, de modul in care a fost crescuta, de feed-back-ul primit pana acum, de la actuala sau fostele partenere, dar si de ceea ce a auzit sau a vazut la prieteni sau in filme.
Dar femeile?
Spre deosebire de barbati, care au mai degraba trari legate de elemente fizice sau incearca sa stabileasca anumite grade de comparatie, femeile sunt dominate de sentimente.
Un prim element de trauma poate apare odata cu inceperea vietii sexuale, cu partenerul ales, cu motivul alegerii (pentru ca il iubeste sau pentru ca il considera masculul potrivit) sau de comunicarea pe care o are cu barbatul respectiv.
Acesta incepe sa se intrebe daca este mai frumoasa sau mai urata, daca se descurca mai bine sau mai rau decat celelalte. Daca este comparata cu o alta femeie, acest fapt o avantajeaza sau nu?
Cand este momentul ideal sa isi inceapa viata sexuala? Cand este momentul sa cedeze avansurilor barbatului, cum sa faca sa nu fie perceputa drept o femeie usoara, daca acest lucru se intampla rapid? Daca cedeaza prea tarziu, risca, totusi, sa il piarda pe El.
Odata ce a stabilit o relatie stabila, poate exprima oare, cu adevarat, ceea ce simte sau isi doreste? Daca vrea sa experimenteze si este desconsiderata sau daca nu marturiseste ce isi doreste si ramane astfel nesatisfacuta? Isi multumeste partenerul, astfel incat acesta sa nu mai simta nevoia de a merge la alta? Acestea sunt doar cateva dintre gandurile cu care se lupta femeile.
Idei preconcepute la femei si barbati
Barbatii si femeile se lovesc la fiecare pas de tabuuri: La femei exista teama de a nu isi pierde partenerul, pentru ca nu il satisface sau pentru ca l-a facut sa astepte prea mult. Multe tinere considera ca si-au pierdut alesul deoarece nu au facut anumite lucruri in pat sau pentru ca nu i-au interzis iesirile cu anumiti prieteni, care l-au dus pe calea pierzaniei.
In general, femeia crede ca poate detine controlul, pentru ca, in cazul in care se prinde la timp, poate schimba datele problemei, ferindu-si relatia de o posibila ispita ce poate destrama cuplul.
In privinta relatiilor sexuale, femeia considera ca nu este bine sa spuna tot ceea ce isi doreste, asta pentru a nu fi perceputa ca o femeie usoara.
Mai exista si preconceptia, uneori adevarata, ce tine de trecutul sexual al femeii. Ea crede ca actele ei din trecut il pot face pe partener sa plece.
La barbati exista teama de a fi nu desconsiderati ca masculi. De multe ori, cred ca toate femeile insala, deci si a lui va face la fel. Este si o vorba care exprima aceasta temere, dar printr-un limbaj mult mai urat.
Dependente legate de sex
Acestea tin de actul sexual sau de fantasme. Astfel, putem vorbi de dependentele legate de numarul actelor sexuale, ce reprezinta, de fapt, cea mai mare frustrare in cuplu.
Nu exista cuplu, format de mai bine de cinci ani, care sa nu se planga de urmatoarea problema. Unul dintre parteneri este frustrat ca nu primeste indeajuns de mult sex, celalalt se considera fortat sa ofere, fara sa simta nevoia.
Mai putem vorbi de acele jucarii sexuale ce pot naste dependente, in special pentru cuplurile care au un anumit numar de ani de cand s-au format. Aceste cupluri nu mai reusesc sa pastreze vie dorinta, asa ca obiectele sexuale devin adictii.
Apoi, vorbim de fantasme, care duc, invariabil, la disolutia cuplului. Incadram aici sexul in trei, care poate incepe ca un cadou pe care cei doi si-l fac unul altuia, dar care ajunge apoi o nevoie pentru unul dintre ei, in dauna cuplului, ce nu se mai poate desfasura conform uzantelor familiale.
Cum poate creste satisfactia sexuala?
In primul rand, cei doi trebuie sa fie deschisi, sa vorbeasca despre ceea ce isi doresc, dar nu inainte de a se gandi daca dorintele nu contravin ideii de cuplu sau valorilor celuilalt. Daca acestea au la baza doar lipsa de experienta sau temerile partenerului pot fi rezolvate, dar nu bruscand persoana respectiva, ci avand rabdare sa cucerim la celalalt ceea ce ne dorim.
In fond, o viata sexuala implinita este un beneficiu pentru ambii parteneri, dar si pentru cuplu. Daca se exagereaza si se depaseste acea limita a normalului, frustrarea poate duce la o seama intreaga de afectiuni si tulburari, dar si la divort sau inselat.
Normalitatea sexuala in cuplu tine de cei doi, de cat de deschisi sunt si cum stiu sa ceara sau sa primeasca ceea ce isi doresc.
Afectiuni ce pot fi dezvoltate in cazul in care viata sexuala nu este satisfacatoare
Afectiunile pot fi fizice sau psihice. Putem vorbi de afectiuni ale sistemului digestiv, nervos, circulator de migrene sau dureri de burta. De asemenea, acestea pot fi doar simple somatizari sau se pot transforma in boli sistemice, daca sursa lor nu este epistata.
In privinta afectiunilor psihice putem vorbi de o gama larga de probleme: tulburari de comportament sau de personalitate, sindrom depresiv, atac de panica, tulburari alimentare, tulburari ale somnului, frigiditate, anorgasmie, ejaculare precoce, lipsa erectiei.
Putem spune ca intreaga existenta a indivizilor poate avea de suferit, pentru ca se poate perturba activitatea profesionala, viata sociala, dorinta de a mai trai.
Activitatea sexuala este un factor ce poate stimula stima de sine si poate ajuta individul sa isi indeplineasca cele mai frumoase vise legate de familie, cariera, interactiunea sociala. In cazul in care aceasta activitate este nemultumitoare, stima de sine a individului scade, iar acesta poate dezvolta oricare dintre afectiunile descrise mai sus.
Autor: Psiholog Constantin Cornea