Plecand de la urmatoarele potentiale afirmatii care pot aparea intr-un cuplu, ele formulate popular suna cam asa:
„Nu ma mai intelege, simt ca vorbesc la pereti…”, „Cred ca ma inseala…”, ” Sunt sigura ca ma inseala, am si dovezi….”, „M-am saturat sa fac totul singura, sa am grija de copii, de scoala, de mancare, de casa si el sa vina acasa ca la hotel, doar sa manance sa se uite la televizor si sa doarma…”, „Ne certam zilnic sau de fiecare data cand ne vedem. Nu mai putem vorbi despre nimic pentru ca el este tot timpul obosit, nervos, grabit sau nu ii pasa…”
Sau
„Ne certam pentru ca stam cu parintii, daca am avea casa noastra in mod sigur ne-am simti mai bine…”, „De cand l-au pus director s-a schimbat. A capatat un aer superior si are senzatia ca el le stie pe toate. De cand ajunge acasa da doar ordine si nu accepta sa fie contrazis. Daca incerci sa ii spui ceva incepe pur si simplu sa urle sau pleaca trantind usa si mai vine doar daca il sun si ma rog ore in sir de el…”
Sau
„Este normal sa nu vorbeasca cu mine toata ziua?”, „Este normal faptul ca mama lui vine si acum sa verifice daca i-am facut mancare sau daca i-am calcat rufele asa cum trebuie chiar si dupa 5 ani de cand stam singuri?”, „Este normal sa facem sex o data pe luna la varsta noastra?”, „Este normal sa consume atat de mult alcool in fiecare zi?”, „Este normal sa ascunda telefonul de mine sau sa il tina parolat?”, „Este normal sa intarzie in fiecare seara? Programul de lucru a devenit 8.00 – 23.00… Poate munci cineva atat de mult?”, „Este normal sa il sune colega lui si noaptea?…”
Asadar putem spune ca problemele in cuplu pot fi multe, sfatul specialistului: „Nu este bine sa expunem problemele noastre prietenilor, colegilor sau familiei, pentru ca este posibil sa le depasim dar imaginea lasata prietenilor sau familiei va fi stearsa mai greu. Deasemenea nu trebuie sa le spunem pentru ca oricata experienta de viata ar avea este aproape imposibil sa vada viata asa cum o vedem noi sau partenerul. Apoi nu este obligatoriu ca solutiile pe care le-a gasit prietena mea sa fie valabila si in cazul nostru. Daca avem probleme este bine sa apelam la un specialist. Asa cum mergem la medic cand ne doare ceva tot asa trebuie sa ne invatam sa apelam la psiholog cand ne doare sufletul. Astfel putem invata sa comunicam corect, sa ne evaluam ceea ce gresim si ceea ce greseste partenerul sau sa vedem daca nu cumva cuplul a disparut de mult din viziunea partenerului iar comportamentul acestuia nu denota decat ca nu stie cum sa scape mai repede….” Psiholog Constantin Cornea Clinica Psievolution
Intr-un cuplu fiecare persoana in parte considera ca anumite lucruri spune sau facute sunt oarecum de netrecut dupa ce a incercat in fel si chip sa le rezolve. „Problemele de cuplu cele mai intalnite in cabinet au urmatoarele teme majore: comunicarea, viziunea de viitor, familia de origine, diferentele foarte mari de dezvoltare sociala dintre partenerii de cuplu, activitatile caznice, cresterea copiilor, numarul copiilor, fertilitatea, sexualitatea sau bugetul familiei.” Psiholog Constantin Cornea
Pana la urma un cuplu poate trai fericit pana la adanci batraneti daca admit ca au o problema si apeleaza la un specialist. „Problema e in a recunoaste ca sunt intr-un impas. In cele mai multe cazuri la terapie de cuplu vine cineva cand simte ca nu mai poate. Cand considera ca nu mai este nimic de facut, pentru ca a facut tot ceea ce a fost sfatuit de prieteni, familie sau dupa ce a apelat la tot ceea ce a citit pe net. Vine cu frustrarea caracteristica unei persoane care crede ca salvarea cuplului este imposibila. Dar de obicei la o prima sedinta vine doar unul din parteneri, cel care cedeaza primul la problemele cuplului.” Psiholog Constantin Cornea.
Concluzia specialistului… „daca va regasiti in afirmatiile de mai sus terapia de cuplu e o necesitate.”
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : kudika.ro
No Comments