În cadrul terapiei de cuplu din cabinet am întâlnit zeci de motive pentru care cei doi ajung să se certe zilnic îndreptându-se ușor dar sigur spre divorț.
Am fost întrebat de multe ori dacă există anumite motive sau greșeli peste care nu se poate trece într-o căsnicie. Din practică am văzut că nu există cu adevărat astfel de motive. Pentru orice problemă, poate exista o soluție dacă cei doi sunt dispuși să își lase, de dragul celuilalt, orgoliul deoparte. Astfel se găsesc rezolvări pentru a transforma viața de cuplu într-o poveste frumoasă de dragoste ce poate ține zeci de ani, sau de ce nu, chiar o viață.
Cele mai comune motive de divorț la români:
1. Cariera
În functie de meserie, orice carieră poate da motive mai întemeiate sau nu de gelozie, poate stârni antipatii legate de situații sau persoane. Mai poate crea un mediu concurențial între parteneri sau o diferențiere foarte mare de poziție socială și câștiguri financiare. Oricare dintre motivele de mai sus pot avea o soluție care să îi mulțumească pe amândoi. Poate fi un compromis sau poate consta într-o înțelegere mai bună a situației generale.
2. Viața sexuală
Nu există cuplu format de peste de 5 ani în care unul să nu dorească mai mult sex decât este dispus celălalt să ofere. Astfel avem două victime, una pentru că nu primește, cealaltă pentru că se simte obligată să ofere. În calitate de sexolog, soluția se concentreză pe ideea de scenariu sexual și de dorința ambilor de a primi și oferi satisfacție.
3. Prietenii toxici
Sunt acele prietene/prieteni care nu țin cont de faptul ca ești casatorit/ă. Țin cu tot dinadinsul să te facă să îți trăiești viața la maximum’, uitând de faptul că, pentru a face ce îți cer ei/ele, trebuie să renunți la ideea de familie ce devine incompatibilă cu ideea de a trăi viața la cote înalte, în afara familiei. De fiecare dată am găsit și aici soluții care să ajute persoana respectivă să țină în echilibru familia cu ideea de a-și trăi viața.
4. Adicțiile
Indiferent dacă vorbim despre droguri, alcool, jocuri de noroc, medicamente, etc, acestea pot duce la disoluția familiei. Dacă o adicție îți schimbă comportamentul sau te face să pierzi bunuri sau valori în detrimentul familiei, atunci soluția este una singură: renunță la adicție!
5. Familia
Este cea care poate interveni excesiv sau se poate situa la celălalt pol, adică să nu se implice cu nimic chiar dacă cei doi au nevoie. Aici am o soluție în care le spun astfel: problemele cu familia de origine se soluționează doar de către aparținător. Tocmai pentru că, doar propriul copil își poate convinge de o situație sau alta proprii părinți.
6. Copiii
Numărul lor, momentul când trebuie să apară, cine se va ocupa de ei, cum vor fi crescuți și educați… acestea pot fi tot atâtea motive de ceartă dacă cei doi nu găsesc soluții comune. Foarte des apariția unui copil poate produce o ruptură decât să unească două persoane care nu se înțeleg și care nu au purtat decât discuții generale despre așteptările ce le vor avea după apariția copilului. În cadrul Academiei de parenting, vorbim de mai bine de 15 ani despre o modalitate corectă de creștere și educare a copilului. Dar și despre viața celor doi parteneri și modul în care aceasta poate fi influențată mai degrabă pozitiv de apariția copilului decât negativ.
7. Treburile casnice
Nu mai trăim vremurile în care femeia se ocupă de casă, copii, mâncare, spălat, călcat, iar bărbatul nu contribuie cu nimic. Pentru că femeia are și ea job, ce poate fi chiar mai solicitant decât cel al partenerului. Oricum ar fi, treburile casnice se împart. Poate nu în mod egal. Dar cu siguranță, reușim să găsim în cadrul terapiei de cuplu o formulă care să îi mulțumească pe amândoi.
8. Investitiile în bunuri sau în experiențe
Unii își doresc să acumuleze bunuri iar alții își doresc mai degraba vacanțe și experiențe frumoase. Fiecare are propria abordare însă, de fiecare dată găsim o formulă simplă prin care pot fi mulțumiți ambii parteneri.
9. Tulburările psihice sau tulburările de personalitate
Acestea sunt boli ce trebuie tratate, uneori poate fi de ajuns terapia, alteori, în situațiile mai grave, putem avea nevoie și de medicație sau chiar de internare. Aici vorbim despre: depresie, anxietate, tulburare bipolară, ciclotimie, distimie, tulburări de personalitate paranoidă, schizoidă, schizotipală, antisocială, borderline, histrionică, narcisică, evitantă, dependentă, pasiv agresivă, obsesiv compulsivă.
Bineînțeles că aș putea enumera și alte probleme întâlnite în cadrul terapiei de cuplu, însa prefer să le enumăr pe cele mai întâlnite. Ce este important de reținut însă, este faptul că nu există o soluție universal valabilă. Fiecare cuplu reprezintă o formulă unică ce cuprinde vârstă, caracter, temperament, gradul de cultură, nivelul de traume suferite, job, prieteni, hobby-uri etc, ale celor două persoane ce creează o alchimie proprie. De aceea, de fiecare dată când vine un cuplu în terapie, le spun că în trei până la cinci ședințe descoperim împreună universul lor dar și soluțiile cele mai bune pentru a aduce liniștea fiecăruia în parte, dar și bucuria de a trăi împreună. Apoi, în funcție de cât de implicați sunt cei doi, putem să mai vorbim de câteva ședințe sau de luni de terapie pentru ca acea formulă să devină un mod de trăi care să le asigure cel mai frumos buchet de experiențe amândurora, dar și familiilor lor de proveniență, viitorilor sau actualilor copii, prietenilor, colegilor și așa mai departe. Pentru că, două persoane care se bucură cu adevărat de viață, au un magnetism cu totul aparte ce oferă și celorlalți șansa de a învăța de la ei cum să se bucure cu adevărat de viață. Succes!
Autor: Psihoterapeut: Constantin Cornea
Sursa: Avantaje.ro
No Comments