Peste 90% dintre cuplurile din România au o viață sexuală mult sub așteptările ambilor parteneri. De aceea, în cabinet, în cadrul ședințelor de terapie de cuplu, remarc de fiecare dată că viața sexuală reprezintă un factor de frustrare foarte mare pentru ambii parteneri.
Ambii se consideră victime. Unul se simte folosit pentru că i se cere mult mai mult sex decât dorește să ofere. Celălalt pentru că nu i se satisfac nevoile. Și aici vorbim doar despre numărul contactelor sexuale.
Dacă mai luăm în seamă orgasmul, putem spune că peste 80% dintre femei consideră că orgasmul vaginal este un mit.
Apoi, un procent mare de femei, consideră, greșit de altfel, că bărbatul care a ejaculat este și satisfăcut.
Și am enunțat doar o parte dintre problemele pe care le remarc ca psiholog în cadrul terapiei de cuplu, atunci când vorbim despre viața sexuală.
Dar, întorcându-ne la titlu, de ce totuși o femeie căsătorită consideră că nu se poate deschide în fața soțului din perspectiva fanteziilor pe care și-ar dori să le încerce în pat?
Răspunsul cel mai simplu este acesta: pentru a nu fi confundate cu femeile de proastă factură. În fond, femeile își imaginează că bărbații consideră o femeie de proastă factură dacă aceasta recunoaște că își dorește să facă sau să i se facă sex oral, că îi place sexul anal, că își dorește să folosească jucării sexuale sau că i-ar plăcea să se uite împreună cu partenerul la filme porno.
Cum de altfel, aceleași femei consideră că este important să refuze fanteziile anunțate mai sus, dar și altele, tot din același motiv.
Se poate rezolva o astfel de problemă dacă se apelează la terapie de cuplu?
Bineînțeles. În acest sens, am adus în cadrul terapiei de cuplu, atunci când ne referim la sexualitate, două concepte noi, gândite întrutotul de mine, ce dau rezultate foarte bune:
-conceptul de: sex, fantezie, fantasmă
-scenariul sexual
În cadrul conceptului de sex, fantezie, fantasmă, le explic celor doi despre viața sexuală de la normalitate la patologie, astfel.
Sex denumim activitatea sexuală dintre două persoane, pozițiile sexuale, durata, număr de acte sexuale, momentul actelor sexuale.
Fantezie, denumesc personal tot ceea ce își doresc în plus ca și ingrediente: jucării sexuale, jocuri de rol, folosirea limitată și controlată a forței atunci când femeia își dorește aceste „picanterii’, locurile neobișnuite în care își poate dori să facă sex prin casă sau în afara acesteia. Ori dacă aceasta își dorește să facă sex oral profund (deepthroat), dacă își dorește să fie atinsă sau să își masturbeze partenerul, și orice alt scenariu care are la bază interacțiunea dintre cei doi, respectându-și libertățile reciproc.
Fantasma (nu mă refer la termenul din Dex decât sub forma unei metafore), denumesc ceea ce nu mai are legatură cu cuplul și se poate duce spre patologie: sexul în trei, schimbul de parteneri, anumite parafilii, sado-masochismul, etc.
Sexul, pe aceeași lungime de undă
Odată ce înțelegem că în cuplu, ambii parteneri își pot trăi cu intensitate viața sexuală, convenind asupra câtorva factori enunțați la punctul unu și doi, adică la capitolul sex și fantezie. Și catalogând afecțiunile psihice drept fantasme, putem dezvolta, al doilea mare capitol de dezbatere dintre cei doi, și anume, scenariul sexual.
Scenariul sexual. În cadrul acestuia îi rog pe ambii să își noteze într-un jurnal toate fanteziile care le trec prin cap, într-o perioadă de minim o săptămână, lista rămânând și apoi deschisă. Astfel, putem afla de la celălalt când își dorește mai mult să facă sex, dimineața sau seara, cum poate accepta să facă sex și în alte perioade ale zilei fără să se simtă frustrat. Numărul actelor sexuale pe săptămână. Intensitatea și durata acestora. Scenariile cele mai excitante și așa mai departe.
Astfel, putem ajunge cu ambii parteneri să se calibreze unul pe celălalt pentru a scăpa de frustrări și pentru a se simți, și din perspectiva sexuală, iubit/ă, apreciat/ă, dorit/ă, stimulat/ă, descis/ă, etc.
Este important, de asemenea, să specificăm și faptul că, dacă unul sau ambii parteneri nu își trăiesc cu intensitate dorințele sexuale, pot dezvolta o seamă întreagă de afecțiuni cum ar fi: anorgasmie, frigiditate, dureri în timpul actului sexual, ejaculare precoce, probleme erectile, etc. Cum de altfel, din cauza unei vieți sexuale nesatisfăcătoare partenerul/a își poate dori să își facă un amant sau o amantă pentru a se simți cu adevărat satisfacut/ă.
Efecte negative
De asemenea, o viață sexuală nesatisfăcătoare poate duce la lipsa stimei de sine, depresie, nevroză, anxietate, atacuri de panică, tulburări de personalitate sau de comportament, adicții de droguri, alcool, medicamente, ipohondrie.
Dacă o femeie încearcă tot ce am enumerat mai sus, de una singură sau cu ajutorul unui specialist și nu reușește totuși să se deschidă, înseamnă că, ori ea, ori partenerul, au o tulburare psihică moderată, sau gravă, ce trebuie rezolvată pentru a putea ulterior să își îmbunătățească viața sexuală.
În fond, o spun mereu în cadrul terapiei de cuplu, viața sexuală trebuie să fie precum bucătăria internațională, plină de condimente pe care le cunoști sau nu, pe care le deguști știindu-le gustul sau ce te surprind mereu prin noi arome care mai de care mai provocatoare, mai ispititoare. Astfel încât, să poți spune din tot sufletul, eu mă consider o femeie satisfacută din punct de vedere sexual!
Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea
Sursa: Avantaje.ro
No Comments