De ce apare frica de singurătate? Cum acționează? Și cum o putem depăși? Ce sfaturi ne oferă psihologul Constantin Cornea?
De ce apare frica de singurătate? Cum acționează? Și cum o putem depăși? Frica de singurătate poate aduce o disperare exagerată ce se poate transforma peste noapte sau în timp într-o afecțiune psihică ce va necesita intervenția unui psihoterapeut sau, în cazurile mai grave, tratamentul medicamentos și psihoterapia.
De aceea este important să fim pregătiți pentru aceste momente, să le înțelegem și să le acceptăm. Cum facem asta? Despre frica de singurătate am vorbit cu psihoterapeutul Constantin Cornea:
De unde vine teama de singurătate, care sunt cauzele acesteia?
Teama de singurătate poate apărea în fragedă copilărie din cauza neglijenței părinților sau a celor care ar trebui să aibă grijă de noi. Pentru că, nevoile unui copil sunt două la bază: nevoia de afecțiune și nevoia de atenție. Dacă acestea nu ne sunt satisfăcute în primii ani de viață de părinți, bunici sau alte persoane care ar trebui să aibă grijă de noi, se poate naște teama de singurătate. Mai târziu, la grădiniță, școală, poate apărea această teamă în cazul în care nu reușim să interacționăm cu colegii sau profesorii.
De asemenea, aceeași teamă de singurătate poate apărea și în adolescență sau tinerețe, atunci când ne îndrăgostim de cineva și acea persoană nu este la rândul ei îndrăgostită de noi preferând pe altcineva. Sau în cazul în care avem o relație de dragoste, iar persoana de care suntem îndrăgostiți ne părăsește.
Teama de singurătate mai poate apărea și în cazul în care cineva drag decedează sau are o afecțiune gravă: poate fi vorba despre un părinte, un bunic sau un animal preferat.
Frica de singurătate apare în copilărie, atunci când ne îndrăgostim de cine nu trebuie sau când cineva drag decedează sau are o afecțiune gravă
Cum acționează teama de singurătate?
Din păcate, teama de singurătate este un mecanism dezadaptativ ce ne poate face foarte mult rău. Ne poate influența în luarea unor decizii, ne poate face nerăbdători sau anxioși în relațiile cu prietenii sau în relațiile afective. Dar poate da naștere și unor tulburări de natură psihică cum ar putea fi: depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburări de personalitate (schizoidă, schizotipală, borderline, histrionică, evitantă, pasiv-agresivă, dependență, obsesiv-compulsivă), suicid.
Cu alte cuvinte, teama de singurătate poate aduce o disperare exagerată ce se poate transforma peste noapte sau în timp într-o afecțiune psihică ce va necesita intervenția unui psihoterapeut sau, în cazurile mai grave, tratamentul medicamentos și psihoterapia.
De ce ne sperie atât de mult liniștea…
Pentru că, uneori nu ne putem fi îndeajuns nouă înșine. Putem avea momente în care simțim pur și simplu nevoia să discutăm cu cineva pentru a ne descărca sau pentru a mai afla o părere.
Care sunt cele mai întâlnite greșeli pe care le facem din cauza acestei frici de singurătate?
Putem intra în relațiile de dragoste nepotrivite doar din cauza fricii de singurătate. Putem accepta anumite prietenii sau amiciții toxice care… evident ne fac mai mult rău decât bine.
Care ar fi cele mai importante întrebări, acțiuni sau exerciții pe care să le facem atunci când simțim că trecem printr-un astfel de moment?
Prima indicație o reprezintă bineînțeles un psihoterapeut sau un medic psihiatru pentru a putea evalua situația și a pune un diagnostic corect. Putem fi într-o situație destul de gravă și să nu fim conștienți de asta. Un profesionist ne va putea diagnostica cu ușurință și în funcție de diagnostic va putea construi un plan de psihoterapie sau pur și simplu de dezvoltare personală prin care ne putem depăși temerile într-un mod cât mai personalizat.
Cum putem depăși teamă de singurătate?
În cazul în care nu dorim să apelăm la un specialist, putem să ne concepem propriul plan. Acesta ar fi indicat să conțină cât mai multe medii care să ne facă plăcere. În acest sens putem vorbi despre: cursuri de teatru, cursuri de dans, cursuri de yoga, tenis, orice presupune să mergem într-un mediu controlat în care să întâlnim persoane noi care au aceleași plăceri ca și noi. În acest mod ne lărgim cercul de cunoștințe, ne creștem stima de sine și încrederea.
Și, în final, de ce este important să ajungem să fim bine noi cu noi, chiar și atunci când suntem singuri?
Uneori, este important să putem să ne bucurăm și de propria liniște. În general, oamenii sunt ființe sociale și au nevoie de socializare. Însă, uneori, datorită faptului că suntem obosiți în lupta cu viața, pentru a ne construi o carieră sau pentru că abia am ieșit dintr-o relație sentimentală, ori pentru că, pur și simplu, vrem să ne depărtăm un pic de lume pentru a ne redescoperi, putem avea nevoie de liniște. Iar liniștea o putem găsi în natură, în propriul cămin uitându-ne la un film sau ascultând muzică.
Sursa: life.ro
Autor: psihoterapeut Constantin Cornea
1 Comment
Mă regasesc intr-u totul !