Fiecare dintre noi am avut de-a face, la un moment dat, cu un escroc sentimental. Unele am trecut mai ușor peste această experiență, altele mai greu. Iată ce explicații și sfaturi oferă psihologul Constantin Cornea când scenariul se repetă sau… e în premieră.
Cum recunoști un escroc sentimental și ce poți face pentru a te feri de el?
Există cumva posibilitatea să atrag această tipologie de bărbați?
Răspunsul este, de fiecare dată, nu. Există însă posibilitatea ca femeia respectivă să aibă două caracteristici ce atrag, la rândul lor, bărbații cu atitudine și comportament de escroci sentimentali. Și anume, sunt foarte ușor de păcălit cu povești care se dovedesc a fi minciuni gogonate. A doua caracteristică: sunt atrase de bărbați charismatici, lipsiți de griji, cu bani, populari, plini de energie, ce par că farmecă pe toată lumea.
Pot avea un astfel de bărbat doar pentru mine?
Din nou, răspunsul este „nu’! Explicația constă tocmai în comportamentul acestora. Atâta timp cât încearcă să se facă plăcut tuturor, este evident că joacă la mai multe capete. Ceea ce îl face să își creeze mai multe oportunități pe care va dori să le „bifeze’, pe fiecare în parte.
De aceea, nu se va opri niciodată la o singură persoană. Pentru el, relațiile sentimentale sunt doar jocuri, mai simple sau mai complexe, de care se satură mai devreme sau mai târziu, indiferent dacă victima îi cedează sau nu. Dacă îi cedează, aceasta își pierde valoarea în ochii escrocului. Dacă nu cedează, acesta își va găsi propriile explicații pentru care femeia respectivă nu merită efortul, pentru că… nu-i așa? Aceasta nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor lui.
De ce m-a ales pe mine? De ce m-a făcut să cred că sunt femeia pe care o caută de-o viață? De ce mi-a promis câte în lună și în stele dacă, într-un final, m-a părăsit fără nicio urmă de regret?
Răspunsul este un pic mai complex. În primul rând, escrocul sentimental își alege persoanele pe care le consideră posibile victime. Pe principiul celor două caracteristici de mai sus. Femei care pot fi păcălite ușor prin povești fantas-magorice, ce sunt impresionate de realizările lui. Apoi, după ce bărbatul consideră o posibilă victimă, va spune fix ceea ce dorește aceasta să audă. Va face promisiuni cât mai exagerate, va proiecta un viitor comun fantastic tocmai pentru a-și atinge scopul. După „cucerire’, la scurt timp se va descotorosi de victimă. Pentru că are alte femei de atras în mreje, sau pentru că, pur și simplu, s-a plictisit și vrea o altă provocare.
Oare va reuși vreodată o femeie să îl liniștească? Să îl facă să-și întemeieze o familie și să se așeze la casa lui?
Aici avem din nou mai multe ecuații. Copii va putea face, fără prea multe regrete, cu una sau mai multe femei. De care va putea avea grijă, financiar, petrecându-și timp foarte rar cu aceștia sau nu se va implica deloc în viața propriilor copii, lăsându-i totalmente în grija mamei.
În privința căsătoriei, răspunsul ține foarte mult de patologia de care suferă escrocul și despre care vom vorbi în continuare.
În spatele unui escroc sentimental, se pot ascunde mai multe patologii, cum ar putea fi:
Tulburarea de personalitate psihopată. Psihopatul este un tip lipsit totalmente de sentimente. El nu simte nimic pentru nimeni și nimic nu îl impresionează. Fiind o persoană lipsită de sentimente și empatie, el vede viața ca pe un joc. Înțelege din relațiile cu ceilalți care sunt regulile jocului și le aplică fără rezerve. Astfel, învață foarte repede care sunt elementele și comportamentele ce pot atrage o femeie și le imită extrem de credibil. Se poate folosi în acest sens de orice trăire pe care o vede în exterior că are importanță. Poate plânge exact când trebuie, poate fi haios sau poate gândi scheme de comportament ce îl duc în poziția de a cuceri o femeie.
Deseori sunt întrebat de ce un psihopat alege o femeie anume, dacă tot nu simte nimic pentru ea. Simplu! Pentru că aceasta îl poate ajuta să își atingă anumite scopuri care au legătură cu ea. Se poate folosi, fără rezerve, de relațiile acesteia, de banii ei sau de poziția ei socială. De asemenea, își mai poate alege o anumită femeie doar pentru că își dă seama că e bine să fie văzut în societate lângă ea sau pentru că o poate folosi pentru a-și atinge anumite scopuri sau interese. În general, un psihopat este o persoană care se îngrijește foarte mult, este educată, manierată, cu povești credibile și cu planuri identice jocului de șah. Întotdeauna își face planuri, gândind câteva mutări în plus față de momentul prezent. Îi place predictibilitatea și de aceea se folosește de aceste planuri bine construite, pentru a-și atinge scopurile.
Tulburarea de personalitate sociopată. Sociopatul este identic cu psihopatul în privința lipsei de sentimente. Nici el nu simte nimic pentru nimeni, dar își dorește să se folosească de oricine pentru a-și atinge scopurile. Diferența constă în faptul că sociopatul este mult mai puțin inteligent decât psihopatul, nu are planuri de medie sau lungă durată, pentru că nu are răbdare. Nu își construiește o imagine, nu este educat, își dorește să obțină totul acum sau imediat.
Tulburare de personalitate narcisică. Narcisicul este o persoană cu o stimă de sine exagerată, lipsită de fond. Nu face nimic pentru a fi cu adevărat cineva, nu are realizări sau succese adevărate pe niciun plan, dar, cu toate acestea, își dorește să fie considerat o persoană importantă.
Chiar dacă, privit din afară, este o persoană comună, fără nimic special, lui îi place să creadă că este strălucitor și deosebit, și de aceea se simte îndreptățit să cucerească pe oricine, doar pentru propria stimă de sine. În fond, pentru el, relația cu o femeie are legătură doar cu propriul orgoliu nemăsurat. În acest sens, încearcă să cucerească pe oricine i se pare că îi este la îndemână, pentru a-și demonstra calitățile și superioritatea.
Tulburarea de personalitate histrionică. Pentru bărbatul histrionic, viața este o scenă în care el trebuie să joace rolul principal. În acest context, femeile sunt doar marionetele care îl ajută să rămână în permanență în atenția tuturor. Nu îl interesează sentimentele acestora. Le folosește doar pentru a-și construi propriul film în care vrea să rămână în permanență în rolul principal.
În concluzie, întotdeauna, în spatele unui escroc sentimental se ascunde o patologie, ce nu poate fi, nici pe departe, rezolvată într-o relație de cuplu. Din contră, indiferent de patologia escrocului, femeia nu reprezintă decât o unealtă, un personaj de care acesta se folosește pentru propriile interese, pentru propriul orgoliu. În funcție de ceea ce se întâmplă în viața escrocului sentimental, pot exista anumite evenimente traumatice ce pot produce anumite schimbări, în condițiile în care vorbim de narcisic sau histrionic. Pentru psihopat sau sociopat, din păcate, indiferent ce i se va întâmpla în viață, nimic nu îi va putea, vreodată, produce vreo emoție sau vreun sentiment.
Sfatul psihologului: în cazul în care vă doriți să aveți o relație cu un bărbat anume și aveți sentimente contradictorii sau vă puneți anumite întrebări, ar fi bine să apelați la un psihoterapeut, pentru a descoperi din timp, dacă nu cumva vă ajutați călăul să vă construiască o colivie din care nu veți putea ieși poate niciodată, sau, dacă veți ieși, o veți face după ce veți trece prin situații dramatice ce vă pot traumatiza destul de tare.
Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea
Sursa: Avantaje.ro
No Comments