După mai mulți ani de psihoterapie individuală și de cuplu, pot spune că am descoperit propria formă de psihoterapie care poate ajuta individul dar și cuplul să își crească stimă de sine, capacitatea de comunicare, interacțiunea cu ceilalți, dar și să descopere sau să redescopere plăcerea de a trăi.
Text de Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Terapia FCS, consideră că orice individ, are “trei picioare” care îi dau starea de echilibru emoțional. Vorbim despre: Familie, Carieră, Societate.
Sunt trei axe pe care se urmărește reechilibrarea individului, descoperind și rezolvand traumele sau disfuncțiile descoperite.
Familia – cuprinde relațiile cu familia de origine, fostele relații sentimentale și actuala relație de cuplu. Se urmăresc traumele căpătate în urma deficitelor de creștere parentală și împăcarea cu faptul că părinții au fost și ei niște copii ce au greșit din necunoaștere sau din propriile traume. Eșecurile sentimentale din trecut se recadreaza încercând să înțelegem ce am învățat bun din ele și putem aplica în prezent. Iar actuala relație se discută prin prisma comunicării asertive, prin diferitele limbaje ale iubirii dar și a modului în care cei doi se sprijină și se susțin reciproc.
Cariera – ia în considerare ecuația vise vs. abilități. Cu alte cuvinte, ce își dorește individul din perspectiva profesională și care este calea cea mai simplă prin care și le poate realiza. Se mai iau în considerare visele induse de familie și prieteni, pentru a putea descoperi care sunt cu adevărat visele individului independent de restul.Societatea, sau mai exact relațiile individului cu societatea ce cuprinde la rândul ei următoarele aspecte:
– prietenii toxici, cum se manifestă și cum reușim să îi recadram sau, dacă este cazul, să scăpăm de ei
– redescoperirea modului propriu prin care mă pot face cu adevărat fericit, construind o lista cu elementele care îmi pot aduce cu adevărat bucuria. Exemplele pot fi: cursuri de dans, de înot, de teatru, prin care pot învață să când la un instrument, de bucătărie, etc. În general adulții redescoperă sentimentul de bucurie ce poate fi trăit atunci când înveți ceva nou care te încânta, sau te ajută să îți depășești propriile bariere sau frici.
– literatură, vizite la muzee, spectacole de teatru de varietăți, filme
Prin această formă de psihoterapie, un individ și poate recladi stima de sine, scăpând de traumele trecutului, poate învăța să comunice asertiv, pentru a-și recadra relația de cuplu sau relațiile cu prietenii, poate învață să își dezvolte noi abilități sau să își cultive anumite talente ce îl pot ajuta să se bucure mai mult și din plin de viață.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: kudika.ro