psiholog bucuresti

Detașarea emoțională în cuplu – bună sau rea?

Posted: 16 februarie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Detașarea emoțională poate fi benefică în anumite situații, dar, de cele mai multe ori, poate ascunde diverse „carențe” în relația de cuplu.

Detașarea emoțională în cuplu – dacă simțiți această nevoie, este important să va gândiți care este de fapt motivul. Pentru că nu întotdeauna poate fi vorba de partener, ci pot exista și alte probleme pe care este bine să le descoperiți la timp, înainte de a face un pas ce se poate transforma într-o mare greșeală.

Detașarea emoțională în cuplu – care sunt cauzele?

Situațiile în care puteți simți nevoia să vă detașați de partener pot fi următoarele:

  1. apariția unei alte relații – vă poate face să vă gândiți că ați descoperit marea iubire și este momentul să vă trăiți viața. Asigurați-vă că merită să faceți acest pas pentru noua iubire. Puteți să încercați să vedeți care dintre cele două relații este mai potrivită pentru voi, însă nu amânați prea mult momentul deciziei. Poate fi prea târziu. În fond, cine aleargă după doi iepuri, nu prinde niciunul…
  2. presiunea familiei de proveniență – de multe ori, părinții pot interveni în viața voastră încercând să vă convingă că partenerul nu este ceea ce vă trebuie. Pot considera că nu vă merită, nu vă iubește sau că vă folosește. Încercați să vă sfătuiți și cu alte persoane sau mergeți la un psiholog. Este posibil să familia să aibă dreptate, dar este la fel de posibil să se înșele. Asigurați-va că luați cea mai bună decizie.
  3. presiunea prietenilor toxici – la fel ca părinții, prietenii, din imaturitate, dorindu-și să vă bucurați împreună de viață la maximum sau datorită credinței că știu ei mai bine ce vi se potrivește, pot încerca să vă îndepărteze de partener. Discutați cu un psiholog sau cu alte persoane pentru a putea compara corect care este cea mai bună decizie.
  4. suprasarcina profesională – de foarte multe ori, munca exagerată ne poate face să ne simțim neînțeleși, neiubiți sau nesprijiniți acasă. Poate fi un adevăr întreg, o jumătate de adevăr sau o mare minciună. Apelați la un psiholog pentru a învăța să vă controlați gândurile și emoțiile. Doar așa puteți descoperi dacă nu cumva munca vă transformă într-un sclav. Sau dacă, într-adevăr, puteți construi o carieră minunată, dar nu aveți sprijin și înțelegere acasă.
  5. dorința de a avea un copil – sau, mai bine spus, lipsa dorinței la celălalt vă poate face să vă îndepărtați. Ceasul biologic sau pur și simplu dorința neîmpărtășită de a avea un copil poate crea certuri mari în cuplu. Apelați la un psiholog. Puteți avea nevoie de ședințe de psihoterapie individuale sau de cuplu. Poate vă doriți un copil pentru că vă simțiți singură sau neiubită, ori pentru că ticăie ceasul biologic. Este foarte important să vă pregătiți cu adevărat pentru venirea pe lume a unui copil.
  6. dorința de a avea o carieră – dacă nu este înțeleasă de partener, poate duce la răceala relației de cuplu. Mergeți la terapie de cuplu pentru a vă face punctul de vedere înțeles și asumat de partener.
  7. dorința de a scăpa de un partener cu probleme – sunt situații în care simțiți că nu mai puteți. Partenerul este prea rece, prea impulsiv sau prea intruziv, ori a căpătat o adicție gravă de alcool, droguri, jocuri de noroc și simțiți că situația vă depășește. Mergeți la terapie de cuplu, pentru a rezolva problema care nu vă dă pace. Sau, în cazul în care partenerul nu dorește să vină sau să își rezolve propriile probleme, poate fi momentul să vă găsiți o altă persoană pentru a vă putea regăsi starea de echilibru și bucuria de viață.
  8. lipsa sexului sau exagerarea acestei nevoi – poate de asemenea să creeze probleme foarte mari. Mergeți la terapie de cuplu sau individuală. Poate fi o problemă psihică, medicală sau poate aveți nevoie de sprijin pentru a depăși situațiile care au dus la tensiuni în viața sexuală.

Firește, detașarea emoțională poate ascunde și alte cauze, dintre cele mai diverse. În cazul în care vă regăsiți în situațiile descrise mai sus, nu ezitați să apelați la un specialist pentru a vă construi un plan individualizat de psihoterapie ce vă poate reda echilibrul personal, ajutându-vă să luați cea mai bună decizie.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro