psiholog bucuresti

Cum hrănim iubirea în cuplu?

Posted: 8 februarie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Cum hrănim iubirea în cuplu, pentru a avea o relație fericită? Sunt 8 „ingrediente” care ajută la consolidarea relației de cuplu. 

Psihologul Constantin Cornea de la Clinica Psievolution detaliază care sunt acestea.

Cum hrănim iubirea – 8 elemente de care să ții cont

Comunicarea

Pentru a avea cu adevărat o comunicare corectă avem nevoie de: sinceritate, onestitate, răbdare și dorința de a asculta și punctul celuilalt de vedere, pentru a putea lua o decizie ce va avea la bază cele mai bune soluții, nu orgoliul partenerilor. O comunicare corectă presupune discuții rezolutive: Avem problema X, care sunt cele mai bune soluții? Când începem să le aplicăm?

Afecțiunea

Ambii parteneri au nevoie de două moduri prin care își pot exprima afecțiunea: prin gesturi (mângâieri, atingeri, strângeri în brațe) sau prin cuvinte („ești frumoasă, deșteaptă, înțeleaptă, inteligentă, te iubesc, țin la tine, îmi doresc să fiu cu tine, îmi este dor de tine, te doresc”). Este important să înțelegem faptul că ambii parteneri au nevoie de exprimarea afecțiunii celuilalt.

Treburile casei

Vremurile în care doar femeia se ocupa de treburile casei – curățenie, spălat, călcat, mâncare, cumpărături – au apus de mult. Acestea pot fi împărțite într-un mod echitabil între cei doi sau pot fi externalizate către o altă persoană care să se ocupe de ele (dacă cei doi își permit financiar).

Viața sexuală

Este foarte important ca ambii parteneri să se simtă iubiți, doriți și împliniți. Iar asta se poate realiza doar dacă puteți avea o comunicare sinceră în care să vorbiți despre ceea ce vă doriți cu adevărat în pat și căile prin care puteți să vă împliniți toate fanteziile. Cum de altfel este foarte important să înțelegeți care sunt fanteziile ce pot fi compatibile cu viața de cuplu și dorințele partenerei, dar și care sunt fanteziile care nu au legătură cu viața unui cuplu normal, ci mai de grabă cu o patologie psihică.

Bugetul

Atunci când ne alegem partenerul, ar trebui să înțelegem că îl alegem pentru o seamă întreagă de calități ce nu au de-a face cu veniturile acestuia. De aceea, în cazul în care cei doi au venituri diferite, pot găsi o formulă echitabilă prin care să contribuie la bunăstarea cuplului pentru a se bucura fiecare în parte, dar și împreună de cele mai frumoase clipe și lucruri care există. Viața poate fi prea scurtă uneori și timpul care a trecut nu se mai întoarce. Este important să ne cumpărăm tot ceea ce ne permitem împreună, nu separat.

Cariera

O discuție extrem de importantă o constituie cariera. În cadrul acestei discuții putem enumera care ne sunt nevoile adevărate și cum putem fi sprijiniți de partener/ă, astfel încât să ne realizăm cele mai frumoase visuri.

Hobby-urile comune sau separate

Putem avea activități împreună, cum ar fi sportul, yoga, cursurile de tenis, de dans sau de actorie, sau putem avea activități separate, precum seara fetelor/seara băieților, pescuitul, vânătoarea etc.

Relațiile sociale

Acestea ne pot ajuta să ne regăsim echilibrul interior, să ne construim o familie sau o carieră frumoasă, dar ne pot aduce și o seamă întreagă de dezavantaje (adicții de alcool, droguri, jocuri de noroc).

Încercați să vă evaluați viața de cuplu în funcție de elementele descrise mai sus pentru a putea vedea, în cazul în care vă confruntați cu probleme, de unde provin acestea și, eventual, cum le puteți rezolva. Dacă credeți că nu puteți reuși singuri, puteți apela cu încredere la ședințele de terapie de cuplu, pentru a reuși să vă spuneți punctul de vedere până la capăt, pentru a înțelege unde greșiți, dar și pentru a găsi cele mai bune soluții.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro