psiholog bucuresti

Comportamentul pasiv agresiv – cum îl recunoaștem la o persoană?

Posted: 24 ianuarie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Comportamentul pasiv agresiv – simptomele unei persoane pasiv agresive, afecțiuni ce pot sta la baza acestei probleme, soluții

Deseori putem fi tentați să acuzăm, în cadrul unui conflict, persoana care se manifestă mai zgomotos, prin voce ridicată, jigniri sau chiar violență fizică. Ce este mai dificil de descoperit este însă agresivitatea pasivă.

De multe ori, persoana pe care o caracterizează agresivitatea pasivă tinde să joace în exterior rolul victimei, scoțând în evidență comportamentele partenerului ce își exprimă furia prin comportamente mai evidente.

Comportamentul pasiv agresiv – cum se manifestă o persoană de acest tip?

Dacă săpăm mai adânc, putem descoperi că persoana ce se pretinde victimă poate avea anumite manifestări care nu sunt vizibile, dar care pot incită la ură sau violență. Asemenea manifestări pot consta în:

  • ignorarea celuilalt – nu dorește să comunice, să ofere afecțiune sau atenție
  • sarcasm – de obicei nu comunică cu celălalt, dar atunci când o face, devine sarcastică, reușind în foarte puține cuvinte să-l provoace pe celălalt
  • evitarea, uitarea, amânarea oricărei forme de interacțiune – ceea ce duce la imposibilitatea oricărei comunicări sau construirii oricăror planuri legate de viața de cuplu, de planurile personale ale celuilalt sau de interacțiunile sociale
  • ostilitate, imobilitate – orice propunere din partea celuilalt este din start respinsă, fără argumente viabile, fără motive întemeiate
  • nu îi plac prietenii de niciun fel și nici nu are prieteni – toți cei din jur sunt plini de defecte și asta este inacceptabil
  • munca este un coșmar, toți colegii sunt rău intenționați, bârfitori, mincinoși, ipocriți

La modul general vorbind, persoana caracterizată de agresivitate pasivă este o persoană închisă, în permanență nemulțumită, fără a putea explica sau demonstra de ce se simte așa. Nu dorește să comunice, iar atunci când o face, scoate în evidență doar aspectele negative ale interacțiunii din cuplu și nu numai.

Mai mult decât atât, tinde să sublinieze modul în care celălalt își exprimă furia, considerându-l dereglat sau incapabil să își controleze emoțiile. În cazul în care se încearcă o comunicare deschisă, cu opinii pro și contra legate de diferitele aspecte ale vieții sau interacțiunilor din cuplu, persoana respectivă se închide în sine, nedorind să își exprime opiniile, ideile, planurile, sau, dacă o face, poate vorbi despre situații sau comportamente utopice, văzute eventual în filme, pentru care de fapt nu poate concepe un plan de acțiune.

Ce afecțiuni poate ascunde comportamentul pasiv agresiv

În general putem vorbi despre: depresie, tulburare bipolară, ciclotimie, tulburare de personalitate borderline, tulburare obsesiv-compulsivă. Aceste afecțiuni pot fi declanșate în copilărie sau mai târziu, în urma unor traume.

Ce poate face o astfel de persoană pentru a-și rezolva problemele?

În primul rând, în marea lor majoritate, persoanele de acest gen, nu reușesc să înțeleagă că, cel puțin o parte a problemei se poate afla la ele. Văd doar răspunsul celorlalte persoane, crizele de furie ale acestora, ceea ce le creează ideea de victimă și de faptul că ele nu au niciun fel de problemă.

Pentru a-și rezolva problema, soluția o reprezintă ședințele de psihoterapie. În acest mod, se pot descoperi traumele din trecut, ce tip de afecțiune au declanșat în timp, dar și care poate fi modul cel mai ușor prin care acestea să poată fi depășite. De asemenea, va putea învăța cum să își exprime mai ușor ceea ce simte, să poată gândi planuri de viitor, dar și moduri în care acestea pot fi puse în practică.

autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro