Un manipulator este acea persoană care dorește să obțină foloase personale fără să țină seama de nevoile sau necesitățile celorlalți.
Există două tipuri de manipulatori: manipulatorul profesionist și manipulatorul de conjunctură.
Manipulatorul „profesionist” este cel care a dus manipularea la rang de artă. Acesta poate cuceri aproape pe oricine, dacă își propune sau dacă are un interes. Pentru el, manipularea este un stil de viață, știe să își fascineze, să capteze întreg interesul victimei, ce poate ajunge să se simtă prinsă într-o pânză de păianjen din care nu poate ieși indiferent de eforturile depuse. Din perspectivă psihologică, acesta poate suferi de: psihopatie, paranoia, narcisism, histrionism, hedonism.
Manipulatorul de conjunctură este cel care se bazează mai ales pe slăbiciunile evidente ale victimei. El are nevoie de persoane extrem de slabe pentru a se putea manifesta. Putem spune că abilitățile sale sunt mult sub cele ale manipulatorului „profesionist”.
Cum se manifestă un manipulator
Comportamentele ce descriu un manipulator sunt următoarele:
- Este egoist, egocentric, are un plan pentru fiecare persoană pe care o întâlnește. Dacă întâlnește o persoană de la care nu are nimic de câștigat, renunță cu ușurință la aceasta.
- Are un arsenal întreg, foarte bine calibrat pe fiecare dintre victime. Poate cuceri mai multe persoane în moduri diferite. Poate juca roluri diferite în funcție de persoană sau de circumstanță.
- Te face să crezi că interesele lui sunt și ale tale și chiar dacă încerci să îi explici că nu este așa, nu ține seama de nicio explicație.
- Caută punctul slab al persoanelor de care are nevoie pentru a ști ce arme să își folosească. La început, te lasă să crezi că este un prieten, partener, amic, amant perfect. În acest sens se comportă impecabil, știe ce și când să spună, îți face cadouri, te complimentează excesiv, îți face confidențe. În acest timp este extrem de atent să îți vadă reacțiile, pentru a se asigura că te cucerește total, dar și la ce informații îi oferi despre tine pentru a le putea folosi ulterior pentru „a-ți țese plasa” sau pentru a te putea șantaja.
- Îți strică stima de sine fără să îți dai seama. Te face să te simți nesigură și că el este singurul care te poate ajuta.
- Este extrem de gelos și face totul pentru a te izola de familie, prieteni, colegi.
- După ce a obținut ce și-a dorit de la tine, te mai poate ține în plasă doar pentru că o poate face cu ușurință sau te poate arunca din viața lui ca pe o măsea stricată. Multe victime nu își revin, nu știu ce să mai creadă, nu înțeleg de ce a apărut această schimbare și în timp ce încearcă să își găsească explicații, manipulatorul le stoarce și de ultima picătură de energie. Sau, dacă le-a exclus din viața lui, deja nu mai dorește niciun fel de interacțiune cu victima, se comportă ca un străin.
- Nu suportă să fie criticat și răspunde cu aroganță sau poate deveni chiar agresiv verbal sau fizic.
- Nu îi pasă de nimeni și de nimic. Totul pentru el este un plan diabolic prin care dorește să își atingă propriile obiective, indiferent de daunele produse victimelor.
Ce probleme îți poate face un manipulator
Un manipulator te îndepărtează de familie, prieteni, cunoștințe, lăsându-te complet singură. Te poate face să îți pierzi serviciul sau să îi oferi mult peste ceea ce îți permiți din perspectivă financiară și astfel poți rămâne cu datorii foarte mari. De asemenea, manipulatorul poate strânge informații intime cu care să te manipuleze pentru a obține în continuare bunuri materiale, favoruri sexuale etc.
Din perspectivă psihologică se poate ajunge la tulburări psihice precum depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburare paranoidă, atacuri de panică, tulburări de somn, alimentare, sexuale.
Ce poți face dacă ești într-o relație afectivă, de prietenie sau de colegialitate cu un manipulator
În primul rând, apelează la ajutor specializat, pentru că va fi foarte greu să scapi de un manipulator. În funcție de cât de performant este manipulatorul respectiv, de ce nevoi mai are de la tine, dar și de cât de mult ești afectată, se stabilește o strategie pe termen scurt și mediu prin care poți ieși din acea relație.
Este important să înțelegi faptul că un manipulator poate fi o persoană extrem de bolnavă și că trebuie să găsești strategia potrivită pentru a reuși să scapi cu totul de el și de influențele lui negative, dar să te și vindeci de rănile produse de acesta.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: csid.ro