De ce bărbații se simt intimidați de femeile puternice si independente?
de psihoterapeut Constantin Cornea
Din păcate, foarte multe femei “puternice” sunt singure și nu înțeleg de ce li se întâmplă asta. Sunt anumite lucruri pe care le fac ele greșit?
Orice femeie poate fi iubită și își poate găsi relația potrivită independent de cât de puternică este. Însă adevărul este că unele femei aleg să poarte o luptă în care să își demonstreze forța și puterea, chiar și în raport cu bărbații pe care îi plac. Și asta, într-adevăr, nu place marii majorități a bărbaților pentru că le ia din masculinitate.
Putem enumera câteva dintre greșelile pe care le fac femeile puternice?
– Iau decizii fără să se consulte – indiferent dacă vorbim de locuință, de investiții, de vacanțe sau ieșiri în oraș, doar ea decide ce trebuie făcut, bărbatului rămânându-i doar să aplice ceea ce spune ea.
– Doresc o carieră în dauna familiei – pot petrece mult prea mult timp la serviciu, iar când ajung acasă deja nu mai au chef și energie să facă nimic.
– Se întâlnesc sau lucrează prea mult cu alți bărbați – gelozia este, de fapt, cealaltă fațetă a iubirii. Orice persoană care iubește poate fi un pic geloasă. Problemele apar atunci când minimum de gelozie este stimulat de prea mulți factori.
– Doresc să iasă “prea mult” în evidență. Sunt acele femei care investesc exagerat în imaginea proprie, fără ca măcar să mai fie conștiente că au depășit orice măsură. Bărbatul poate înțelege o femeie care dorește să se îngrijească, dar își poate explica mai greu faptul că partenera lui ține cu tot dinandinsul să aibă buzele exagerat de mari sau sânii mereu pe afară.
– În societate vorbesc doar ele sau prezintă situații în care decizia le aparține în totalitate. Este acea comunicare care are loc când cuplul se vede cu prietenii. De obicei, femeia puternică ține cu tot dinadinsul să își impună tuturor punctele ei de vedere, considerând că știe cel mai bine ce trebuie să facă toată lumea.
– Pornesc o lupta crâncenă cu familia partenerului sau cu prietenii acestuia. De multe ori, poate considera familia de origine a soțului sub nivelul ei, iar prietenii doar niște profitori. Dacă mama bărbatului își spune o părere, bună sau rea, femeia simte nevoia să desființeze întreaga personalitate a mamei, independent de subiectul abordat. Același lucru tinde să îl facă și în raport cu prietenii bărbatului.
– Doresc ca bărbatul să facă doar ce consideră ea – în acest sens, ea îi face programul, îi spune unde să meargă și ce să facă, cum să se îmbrace, ce să spună.
– Consideră că sarcinile casnice: spălat, călcat, curățenie, creșterea copiilor, nu fac parte din atribuțiile lor, însă nu au disponibilitatea să caute soluții. De exemplu, o doamnă care să fie plătită pentru a face asta. Sau, dacă au succes financiar, plătesc persoane care să ajute în gospodărie, dar țin cu tot înadinsul ca toată lumea să știe asta.
Dacă o astfel de persoană, citind articolul, înțelege că problema se află la ea, ce poate face pentru a o depăși?
În general, femeile puternice, ca de altfel și bărbații puternici și de succes, nu prea vor să își recunoască problemele de comportament și abordare. De obicei, consideră că le știu pe toate și nimeni nu mai are ce să îi învețe.
Însă sunt și situații în care, vrând-nevrând, ajung la psiholog. Și aceste situații sunt următoarele:
– când cred că sunt prea bătrâne pentru a mai avea un partener
– când cred că ceasul biologic nu le mai permite să aibă copii
– când dau faliment
– când le decedează cineva drag
– când suferă de: depresie, anxietate, atacuri de panică, probleme de somn, tulburări sexuale sau tulburări alimentare
Dacă o femeie puternică dorește totuși să își facă o viață frumoasă și a remarcat faptul că, oricât a încercat, nu a reușit să își creeeze o familie sau relații de prietenie sincere, cel mai bun lucru pe care îl poate face este să apeleze la un psiholog.
Împreună, pot identifica dacă sunt anumite elemente de diagnostic (depresie, anxietate, atacuri de panică…) care îi pot influența capacitatea de decizie sau comportamentul. Se face un plan pentru rezolvarea acestora după care, plecând de la resursele femeii respective, se pot găsi soluții pentru a găsi, în primul rând, o formă de echilibru interior și mai apoi de construire și dezvoltare a unei relații de dragoste sau a relațiilor sociale.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: garbo.ro