De ce este atât de greu să luăm uneori decizii?
de psihoterapeut Constantin Cornea
Oamenii care se decid greu pot avea probleme de asumare, pot avea o stimă de sine scăzută sau se pot speria de efectele deciziei lor. Cu toții avem situații în care ne putem decide mai greu, ceea ce nu înseamnă că avem o problemă. Însă atunci când această frică sau teamă de a lua decizii se reflectă în mai multe paliere ale vieții noastre și se generalizează, înseamnă că avem o problema pe care este bine să o rezolvăm.
Ce putem face pentru a deveni mai încrezători sau mai hotărâți în a lua o decizie?
Cea mai bună soluție o pot reprezenta ședințele de psihoterapie. Astfel puteți descoperi care sunt cauzele adevărate ale acestei frici pentru ca, ulterior, să descoperiți și mecanismele prin care să vă recăpătați sau să vă reconstruiți stima de sine și capacitatea decizională.
Dacă nu doriți să apelați la psiholog, puteți să vă puneți următoarele întrebări ce vă pot ajuta să vă descoperiți problemele:
1. Când am conștientizat pentru prima dată că îmi este frică să iau decizii?
2. Am avut pe cineva în familie care avea aceeași problemă?
3. Am suferit o traumă sau o dramă care m-a făcut să îmi fie frică să iau decizii?
4. Care au fost deciziile greșite pe care le-am luat și cum m-au afectat acestea?
5. Ce aș schimba acum la deciziile greșite luate în trecut și cum mi s-ar schimba viața?
6. Ce pot face pentru a compensa deciziile greșite din trecut? Pot face un plan de reconstrucție personală?
7. Am luat și decizii bune? Care au fost acestea?
Dacă ați fost sinceri cu voi, răspunsurile la întrebări vă pot ajuta să descoperiți cum ați dezvoltat temerile, dar și ce plan trebuie să concepeți pentru a vă reabilita stima de sine.
De asemenea, mai sunt importante resursele pe care mă pot baza, dar și elementele toxice din viața mea care mă afectează:
– resurse personale, în sensul în care pot face sport pentru un tonus fizic și psihic mai bun. Pot să am un program zilnic mai eficient în care să îmi cresc calitatea vieții. Astfel pot decide să urmez un regim de slăbit, pot decide să mă plimb mai mult sau să fac mai multe activități care îmi fac plăcere.
– resurse externe: poate este momentul să îmi evaluez: familia, cariera, prietenii. Oare am lângă mine persoana potrivită? Mă ajută și mă sprijină sau mai mult îmi face rău? Ce pot decide în această direcție? În privința carierei, oare sunt în domeniul sau la firma potrivită? Pot găsi ceva mai bun, mai plăcut, mai bine plătit sau care îmi oferă mai mult timp pentru mine? Legat de prieteni, am oare pe lângă mine prieteni toxici care doar se plâng, care au doar probleme sau care mă încarcă excesiv? Pot găsi și prieteni mai tonici care să mă ajute să am mai multă încredere în mine?
Dacă am găsit elementele toxice din viața mea, pot face un plan de detoxifiere care să mă ajute să scap de ele pentru a putea avea mai multă grijă de mine. Și dacă reușesc să am mai multă grijă de mine, dacă îmi ofer mai mult timp și mai multe plăceri, atunci stima de sine va crește, ca de altfel și încrederea de care aveam nevoie pentru a putea lua cele mai bune decizii din viața mea.
Și dacă am reușit să evaluez toate elementele de mai sus, am stabilit prioritățile, la ce trebuie să renunț, dar și cum îmi pot oferi mie însumi mai multă plăcere. Asta înseamnă că deja am luat o grămadă de decizii, deci mi-am depășit fricile și încep să devin cea mai bună varianta a mea…:))
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: garbo.ro