psiholog cuplu bucuresti

Personalitățile dificile – cum să ne purtăm cu ele

Posted: 30 august 2020 by admin

psiholog cuplu bucuresti

Personalitățile dificile ne lipsesc de energie, ne seacă de forță. Declanșează în permanență conflicte, nu sunt niciodată de acord cu ceea ce spunem sau facem ori sunt în permanență neajutorate.

de psihoterapeut Constantin Cornea

Întâlnim destul de des personalitățile dificile în jurul nostru. Poate fi vorba despre persoană cu care am o relație sentimentală, un părinte, o persoană de la birou, un prieten sau o cunoștință cu care este necesar să comunic vremelnic. Avem senzația că ne lipsesc de energie, că ne seacă de forță. Declanșează în permanență conflicte, nu sunt niciodată de acord cu ceea ce spunem sau facem ori sunt în permanență neajutorate.

Pentru a ne fi mai ușor, ar trebui să urmăm următorii pași:

1. sinceritate legată de propria persoană. Prima dată trebuie să îmi pun problema dacă nu cumva am și eu o problemă, dar nu o văd la mine, însă o remarc întotdeauna la cei din jur.

2. de ce mă aflu în situația de a trebui  să relaționez cu o persoană dificilă? Îmi este frică de singurătate? Îmi este frică să îmi schimb jobul? Îmi este teamă că nu îmi mai pot găsi un alt partener sentimental, un prieten sau pe cineva cu care să comunic?

3. depășiți-vă propriile frici și nevoi! Orice problemă trebuie să aibă o soluție personalizată. Dacă nu reușiți singuri, apelați la un psiholog și veți reuși să vă debarasați de personalitățile dificile sau puteți învăța ce și cum puteți comunica cu ele.

Care sunt personalitățile dificile?

Pentru a fi mai simplu, o să îi împărțim în 2 grupe:

Grupa 1

–  paranoid – are senzația că toată lumea are ceva cu el și toți complotează împotriva lui. Încercați să vedeți dacă îl puteți ajuta să vadă lumea așa cum este, să încerce să înțeleagă că nu sunt comploturi peste tot.

–   schizoid /schizotipal – nu dorește și nu construiește relații apropiate, alege activitățile solitare, are interes redus față de experiențele sexuale, nu îi plac decât activitățile solitare, este indiferent la criticile sau laudele celorlalți, manifestă răceală emoțională. Încercați să vedeți dacă reușiți să construiți împreună relații trainice de prietenie cu alte persoane

Grupa 2

–  antisocial – nu se conformează normelor sociale, înșală și escrochează, este impulsiv, iritabil, agresiv, nesăbuit, conflictual, nu are un plan de viitor, renunță ușor la locul de muncă, nu are remușcări. Este o persoană cu care se poate comunica cu foarte mare greutate. Este de preferat să cereți ajutorul unui specialist pentru a vedea dacă aveți sau nu sorți de izbândă, în cazul în care vă doriți să aveți o relație cu o persoană antisocială.

–  borderline: are în permanență teama că va fi părăsit. Relațiile lui sunt instabile și intense caracterizate prin extreme de idealizare sau devalorizare profundă. Are tulburări de identitate legate de stima de sine. Este impulsiv cu tendințe autodistructive (excese legate de cheltuieli, relații sexuale, abuz de substanțe, alimentație compulsivă). Are un sentiment de vid interior, este foarte ușor iritabil trecând de la anxietate la euforie. Este o persoană cu care se poate comunica foarte greu, tocmai datorită trecerilor de la depresie și vid interior la stări de euforie. Poate fi necesară o medicație sau cel puțin ședințe de psihoterapie pentru a ajunge să își controleze stările, altfel, vă poate transmite și vouă din haosul propriei persoane.

– histrionic – își doresc în permanență să fie în centrul atenției, au un stil de comunicare provocator, cu tente sexuale. Trec foarte ușor de la o emoție la alta, fiind foarte superficiali. Își doresc să impresioneze, fiind foarte exagerați, teatrali, dramatici, însă lipsiți de emoții. Sunt foarte ușor de influențat de o persoană sau o circumstanță. Nu știu să evalueze relațiile cu ceilalți, fiind mult prea apropiați chiar și atunci când nu este cazul. Comunicarea cu astfel de persoană poate fi foarte dificilă. Puteți avea tendința de a crede că aceste comportamente vor dispărea dacă relația voastră va evolua. Însă, din păcate, nu va fi așa. De aceea este bine să vă gândiți la descrierea de mai sus. Dacă vă regăsiți partenerul/a în această descriere, poate fi cazul să îl/o trimiteți la psiholog sau să veniți împreună pentru ședințe de terapie de cuplu.

 narcisic – au sentimentul că sunt superiori tuturor, își exagerează talentele și realizările. Au fantezii legate de succese nemaiîntalnite, de statut înalt. Se cred unici, geniali, și au nevoie de admirație excesivă. Își folosesc orice relație pentru a obține orice avantaj posibil. Nu sunt empatici, nu sunt atenți la sentimentele sau nevoile celorlalți. Și în această situație este indicat să mergeți la psihoterapie pentru a evalua corect cele spuse mai sus, dar și pentru a descoperi dacă și cum puteți comunica cu o persoană ce are tulburare narcisistă.

Aceste tulburări de personalitate descrise mai sus reprezintă doar o parte din tulburările de personalitate de care poate suferi o persoană. Pe langă tulburări de personalitate, putem fi în situația de a avea o relație cu o persoană care suferă de: schizofrenie, psihopatie, depresie, anxietate, tulburare bipolară, atacuri de panică, gânduri sau planuri suicidare, adicții grave de alcool, droguri.

Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că, în situația în care considerăm că dorim să interacționăm cu cineva dar nu reușim orice am face, să mergem la un psihoterapeut, pentru a putea înțelege dacă problema se află la noi sau la cealaltă persoană. În ambele situații, ședințele de psihoterapie vă pot ajuta să vă cunoașteți și să vă controlați mai ușor pe voi înșivă. Sau puteți descoperi dacă și cum puteți comunica cu celălalt astfel încât să nu preluați din problemele lui, ci să învățați să le rezolvați împreună.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: garbo.ro