De cele mai multe ori în viață, ambiția este cea care ne poate face să mutăm munții din loc dacă ne dorim cu adevărat ceva.
Cu toții vedem în jurul nostru persoane care au realizat o familie minunată sau o carieră fulminantă prin ambiție. Pentru că, de cele mai multe ori în viață, ambiția este cea care ne poate face să mutăm munții din loc atunci când ne dorim cu adevărat.
Motivația este internă sau externă. Statistic însă, o persoană automotivată reprezintă un procent infim. Putem spune că doar unul dintr-o sută poate fi născut cu o motivație intrinsecă, restul persoanelor rămânând să găsească factori externi de influență cum ar fi o relație, un prieten, un model.
Care pot fi cauzele lipsei de motivație?
Lipsa de motivație poate avea următoarele cauze:
– probleme în familia de origine cum ar fi: scandaluri, bătăi, șantaj emoțional.
– o familie super protectivă poate conduce individul în situația de a așteapta totul de la alții pentru că așa a fost obișnuit
– anumite probleme medicale
– adicția de alcool, droguri, medicamente
– o tulburare psihică
Ce putem face dacă înțelegem că nu suntem o persoană automotivă, însă ne dorim să găsim forme prin care să ne motivăm?
Primul pas trebuie să fie constituit dintr-un exercițiu de sinceritate cu noi înșine. Trebuie să avem puterea de a recunoaște ce ne ține pe loc. Și putem descoperi că ne aflăm în una din situațiile de mai sus sau putem avea de-a face cu o altă cauză a lipsei de motivație. Astfel, ne putem descotorosi cu adevărat de trecut, pentru a ne putea crea viitorul pe care ni-l dorim.
Pasul doi, să ne fixăm anumite obiective pe care dorim să le atingem. Apoi, să concepem un plan, pe etape clar definite în timp, prin care să realizăm ceea ce ne-am propus.
Pasul trei, să căutăm elemente ce ne pot ridica tonusul și stima de sine.
În primul rând, este important să facem o evaluare medicală, pentru a ne asigura că suntem sănătoși fizic, sau ce trebuie să facem pentru a ne recăpăta sănătatea.
Un sport cu antrenor persoanal care ne poate ajuta să ne recâștigăm tonusul muscular.
Dacă avem probleme cu greutatea, să apelăm la un nutriționist, pentru a avea un plan clar prin care să atingem greutatea ideală.
Alte activități care ne pot stimula creierul cum ar fi: jocuri de inteligență sau de cultură generală, un roman bun, filme de calitate, spectacole.
Pasul patru. Eliminarea factorilor toxici din viața noastră. Prieteni toxici, adicții de alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc.
În general, pentru a putea să ne motivăm cu adevărat, trebuie să concepem un plan cât mai concis, care să ne restructureze preocupările stimulându-ne ambiția. Dacă credeți că nu puteți reuși singuri, ar fi bine să apelați la un psiholog, pentru a vă asigura de faptul că puteți concepe un plan cât mai complex, dar și că sunteți sprijiniți în îndeplinirea acestuia. Succes!
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : garbo.ro