Cu siguranta, copiii vor fi afectați de distanțarea socială. Unii mai mult, alții mai puțin. Cei care au o viață de familie frumoasă, cei care au frați cu care sa se joace sau părinți foarte implicați în jocurile alături de ei vor fi mai puțin afectați.
Copiii care nu au cu cine să se joace sau cei care fac parte din familii dezbinate – în care există certuri, dispute sau consum de droguri sau alcool – vor fi cei mai afectați. Pentru ei, partenerii de joacă erau un refugiu ce îi putea ajuta să uite de problemele de acasă.
Inchiderea grădinițelor și a școlilor a fost de asemenea un element care a afectat dezvoltarea copiilor. Colegii și educatorii, pentru mulți dintre copii, reprezentau o adevărată familie, unde se puteau juca și învăța lucruri noi, special gândite pentru vârsta lor.
Sa nu uităm faptul că, de multe ori, grădinița și parcul reprezentau singurele situații în care un copil preșcolar putea scăpa de viciul tabletei sau al televizorului.
Online-ul nu poate ține locul socializării
Acest virus, din păcate, pentru foarte mulți copii a reprezentat forma prin care adictia de jocuri, tabletă, telefon sau televizor s-a agravat profund.
Școala s-a mutat în online, pregătirea la fel. Sportul și socializarea directă însă nu vor putea fi niciodată înlocuite cu adevărat de online.
Dezvoltarea armonioasă a unui copil presupune pe deoparte dezvoltarea inteligenței academice, prin școală, cursuri, pregătire intelectuală, acte de cultură. Însă, mai este nevoie și de inteligență socială. Iar pentru aceasta, avem nevoie de interacțiune în care să fie folosite toate cele cinci simțuri: văz, auz, miros, gust, tactil.
Poate fi momentul în care să se producă o schimbare în modul de a percepe procesul de învățare. Să nu uităm noi, adultii, ca am fost cândva copii și ce dorințe aveam atunci.
Pana cand sistemul se va schimba, putem încerca o schimbare în cadrul familiei. Sa redescoperim ideea de familie. Să luăm masa, sa avem activități, discuții, jocuri, concursuri prin care sa încercăm să suplinim lumea minunată a copilăriei.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: spotmedia.ro