Relatia cu un psihopat te schimba, mai ales daca este una de durata. Iti rapeste increderea in tine, te face sa te simti mereu vinovata, neimportanta si mereu in cautare de ajutor.
Pe cat de usor este sa intri intr-o astfel de relatie (tocmai pentru ca e seducator, cateodata manierat, plus ca iti picteaza rapid viitorul vostru in cele mai optimiste culori – si cine nu isi doreste, mai ales dupa o anumita varsta, un barbat care iti vorbeste despre un viitor comun? ), pe atat este de greu sa te desprinzi.
Pentru ca, in momentul in care realizezi cu ce tipologie ai de-a face, dupa ce multa vreme ai crezut ca il poti salva, te incearca cele mai contradictorii sentimente: de la mila si compasiune, la teama si revolta. Iar daca mai ai de-a face si cu un personaj violent, visele si viitorul devin dintr-o data sumbre. Si e greu sa pleci. Pentru ca poate apela la amenintari si violente, gesturi disperate, ganduri suicidare.
Si, daca l-ai iubit si mai apuci sa ai si vreun copil, doi, la care se adauga si firea-ti mai slaba, o astfel de relatie se incheie greu. Unde mai pui, ca poate deveni mai toxica dupa despartire. Si, sa stiti ca nu va vorbesc din filme, ci din pura experienta.
Si tocmai pentru ca am vorbit cu multi psihologi de-a lungul vremii in cautarea unei solutii, si de data asta l-am lasat pe Constantin Cornea, psihoterapeut, sa faca un profil al psihopatului de care trebuie sa te feresti.
„Din nefericire victima isi da seama foarte tarziu ca este prinsa ca intr-o plasa de paianjen, indeajuns de fina pentru a nu o descoperi imediat, dar si foarte bine tesuta pentru a putea fi manipulata. Pentru ca aceasta este principala „calitate” a unui psihopat: sa manipuleze in orice forma si sa se joace cu victima pana ajunge sa se plictiseasca sau pana isi gaseste o noua victima”, spune psihoterapeutul.
Daca vrei sa stii daca te afli intr-o relatie de: colegialitate, prietenie sau una amoroasa cu un pshihopat, ar fi bine sa stii care sunt caracteristicile acestuia, nu de alta, dar sa fugi cat te tin picioarele:
Seducator
Psihopatii folosesc ca prim element de manipulare seductia. Pentru aceasta ei devin sarmanti complimentand foarte des si incercand sa maguleasca viitoarea victima. De asemenea, este foarte grabit in privinta relatiei, dorindu-si ca aceasta sa evolueze foarte rapid.
Mincinos
De cele mai multe ori povestile pe care le spun despre propria viata sunt aproape S.F. Au tendinta de a exagera si dramatiza propriul trecut pentru a parea o victima. Dar aceasta victimizare este o forma de maipulare prin care cauta sa detina controlul viitoarei relatii.
El are intotdeauna dreptate
Nu suporta sa fie contrazis, iar daca descoperi ca a gresit cumva, nu recunoaste sub nici o forma. Unii chiar isi pierd cumpatul, devenind agresivi. El se considera perfect si superior tuturor.
Sexualitatea
Chiar daca nu pune mare pret pe intimitate sau apropiere, depune un efort exagerat pentru a impresiona si la acest capitol.
Hartuirea
Datorita instabilitatii emotionale, cat si a nevoii de a crea dependenta, de foarte multe ori ia decizia brusca de a rupe relatia de cuplu. Face acest gest doar pentru a se convinge ca sunteti inca prinsa in plasa, nu pentru ca asta isi doreste. In cazul in care sunteti de acord si incercati sa va refaceti viata, va deveni imediat teatral. Astfel va face tot felul de promisiuni, de declaratii de dragoste, va plange sau va implora sa reluati relatia. Numai ca, odata ce il iertati si reluati relatia, redevine rece si distant.
Lipsa conformismului social
Nu ii place sa aiba sefi, de obicei nu are un loc stabil de munca sau a schimbat nenumarate job-uri. Toate acestea, poate spune el, din cauza altora care nu stiu sa il respecte. El considera de fapt ca toata lumea are ceva cu el, ca nu este inteles si apreciat la adevarata lui valoare.
Lipsa eticii sociale
Chiar daca distinge diferenta dintre bine si rau, el urmareste sa isi atinga planurile dincolo de orice limita a eticii sociale. De aceea are o disponibilitate foarte mare de a incalca legea, de a fura din firma la care lucreaza sau de a se folosi de prieteni pentru rezolvarea unor probleme personale fara a se simti cumva dator sa intoarca serviciul sau sa il plateasca.
Opinia psihologului:
In primul rand trebuie sa intelegeti faptul ca un psihopat este o persoana care nu simte nici un fel de empatie, care are un comportament lipsit de inhibitii neavand de loc mustrari de constiinta.
De asemenea trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori este charismatic, narcisist, hedonist urmarind manipularea tuturor pentru binele propriu. De aceea unerori este de preferat sa cautati sa va salvati pentru ca salvarea lui este aproape imposibila.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : csid.ro