Din păcate, mulţi părinţi îşi cresc copiii mânaţi de propriile traume, nerealizări, neîmpliniri. Astfel, pot ajunge să greşească faţă de propriul copil, pentru că nu reuşesc să ia în seamă abilităţile native ale acestuia, independent de visurile lor nerealizate.
De multe ori, băieţii sunt crescuţi de mamă „prin compensare”. Aşa ajung mulţi dintre băieţi să sufere de „sindromul băiatului crescut prin compensare”, fără să îşi dea seama.
Ce înseamnă „sindromul băiatului crescut prin compensare”?
În cuvinte simple, vorbim despre o mamă care încearcă să îşi compenseze propriile traume sau nerealizări legate de familia de origine, de viaţa de cuplu sau de interacţiunile sociale. Aşa poate ajunge să încerce să compenseze toate acestea prin dragostea infinită oferită propriului copil, provocându-i sindromul traumei pozitive.
Care sunt motivele pentru care o mamă ajunge să dezvolte acest sindrom la propriul băiat?
Motivele pot fi multe, însă o să enumăr câteva:
- în familia mamei au existat probleme de genul: scandaluri, bătăi, certuri, violenţă fizică sau verbală, şantaj emoţional, jocuri de noroc
- în trecutul mamei au existat evenimente traumatice, de genul viol, tâlhărie, ori şi-a început viaţa sexuală mult prea devreme
- în privinţa vieţii sentimentale, mama a suferit multe dezamăgiri, despărţiri sau a fost umilită fizic ori verbal
- în viaţa de cuplu lipsesc următoarele ingrediente: gesturile de afecţiune, de dragoste, de compasiune, de înţelegere, de sprijin şi suport reciproc.
- lipsa unei profesii sau suprasarcina profesională ori lipsa prietenilor, a hobby-urilor
- depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate sau de comportament
- adicţia de: droguri, alcool, medicamente
Cum se poate manifesta la un bărbat „sindromul băiatului crescut prin compensare”?
Manifestările pot fi următoarele:
- tulburare narcisică, din cauza modelului de creştere. Încă de mic se consideră „buricul pământului” şi îşi doreşte ca toată lumea să se comporte cu el aşa cum a procedat mama lui.
- depresie, pentru că nu reuşeşte să mai găsească în mediul extern (prieteni, partenera) comportamentele afective ale mamei lui
- tulburare bipolară
- tulburare borderline
- tulburare paranoidă
- adicţii de: droguri, alcool
Popular vorbind, un bărbat care suferă de acest sindrom va căuta toată viaţa lui în comportamentul prietenilor sau partenerelor ceea ce i-a oferit mama lui.
O problemă mai este reprezentată de faptul că un bărbat ce suferă de acest sindrom nici nu ştie să cucerească la sexul opus sau la prieteni ceea ce îşi doreşte, tocmai pentru că a fost învăţat să primească totul de-a gata.
Prin urmare, va aştepta şi la maturitate să primească la fel, fără ca el să fie nevoit să facă mare lucru, să încerce să câştige sau să merite ceea ce îşi doreşte să primească.
Care poate fi viaţa alături de un astfel de bărbat?
Dacă bărbatul îşi da seama de faptul că a fost crescut greşit şi va face ceva pentru a-şi rezolva singur această problemă, viaţa poate deveni normală. Însă, de cele mai multe ori, din nefericire, astfel de bărbaţi nu sunt conştienţi de faptul că dorinţele lor sunt exagerate.
Nu vor nici să conştientizeze că este necesar să depună şi ei anumite eforturi pentru a primi măcar o parte din ceea ce îşi doresc.
De foarte multe ori, în prima parte a vieţii, „băiatul mamei” va putea fi încurcat foarte mult de… propria mamă, cea pentru care nicio parteneră nu este prea bună, frumoasă, deşteaptă sau respectuoasă pentru a-l merita pe el. Şi, din păcate, el o va crede, ajungând astfel să se despartă de persoane care îi doresc binele şi alături de care poate clădi o relaţie corectă pentru ambele părţi.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
sursa : csid.ro