Pandemia a reprezentat o provocare imensă pentru fiecare familie.
Faptul că partenerii au fost nevoiţi să muncească de acasă a dus la certuri inevitabile, iar acestea, la rândul lor, au dus la creşterea alarmantă a numărului de divorţuri.
Cauzele certurile sunt multiple, dar psihologul Constantin Cornea le detaliază pe cele mai importante dintre ele.
Al cui job este mai important?
Multe certuri s-au învârtit în jurul acestui subiect. Cine are nevoie mai mare de intimitate, cine trebuie protejat mai mult? Cine trebuie absolvit de treburile casnice sau de timpul petrecut împreună cu familia? Din păcate, extrem de puţine cupluri au reuşit să pună în balanţă greutatea corectă a propriului job, căutând să se completeze în cea mai corectă formă.
Descoperirea adevărului despre cât şi cum munceşte celălalt
Lucrul de acasă a produs, dintr-odată, o mare revelaţie pentru cele mai multe dintre persoanele aflate într-o relaţie. Astfel, au descoperit cu adevărat cantitatea de muncă pe care trebuia celălalt să o depună şi asta a dus la ceartă, pentru că poveştile în care celălalt era extrem de ocupat sau avea o grămadă de proiecte grele de dus la capăt s-au dovedit doar baliverne, pentru a avea posibilitatea de a se plânge când ajungea acasă.
Interacţiunile cu copiii
Împletirea activităţilor de serviciu cu grija faţă de copii a dus, de cele mai multe ori, la certuri fără sfârşit. Copiii, văzându-şi ambii părinţi acasă, au solicitat, evident, mai multă atenţie şi afecţiune.
Pentru ei, nu avea importanţă ce are cu adevărat de făcut mama sau tata. Important era că erau împreună acasă şi asta însemna că se puteau juca mai mult împreună.
Din păcate, foarte puţine cupluri au reuşit să îmbine rolurile de părinte cu cele de la serviciu într-un mod echilibrat, din cauza spaţiului prea mic ori a sarcinilor de serviciu prea solicitante.
Descoperirea unei relaţii extraconjugale ce nu mai putea fi ascunsă
Dacă în trecut, în condiţii normale, unii se putea ascunde în spatele unor delegaţii, proiecte sau şedinţe ce ţineau până târziu în noapte, pandemia a făcut lumină şi în această privinţă, scoţând în evidenţă,personajul ce putea fi bănuit, pus în discuţie, dar niciodată demonstrat.
Odată cu lucrul de acasă, a fost extrem de dificil pentru cei aflaţi în situaţia de a avea o relaţie extraconjugală să mai poată sta de vorba cu persoana respectivă cu orele. Astfel încât, destul de repede după izolare, au ajuns să se deconspire, pentru că această pandemie i-a luat total pe nepregătite.
Şomajul sau tăierea salariului
Aceasta a reprezentat o problemă pe care cei mai mulţi nu au reuşit să o rezolve. Ratele bancare, cheltuielile generale şi frica zilei de mâine au dus la instabilitate emoţională, anxietate, depresie sau atacuri de panică, care au ajuns să macine fundamentul vieţii de cuplu.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele ce au zdruncinat serios încrederea partenerilor unul în celălalt, provocându-i să se certe sau să se gândească la divorţ.
Soluţia optimă pentru cei care se simt apăsaţi de problemele din cuplu o reprezintă psihologul. Astfel îşi pot descărca sufletul de cele mai negre temeri sau pot găsi soluţiile cele mai bune pentru situaţiile prin care trec.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
sursa: csid.ro