Motto-ul este: “În sfârșit am mai mult timp. Ce fac cu el?”
de psiholog Constantin Cornea
Această întrebare frământă pe toată lumea, iar din perspectivă psihologică răspunsul poate fi la îndemână. Trebuie doar să ne antrenăm creierul să perceapă noua situație din perspectiva beneficiilor. În fond, până la apariția coronavirusului, cea mai mare plângere o reprezenta lipsa de timp. Așa că, tocmai de aici putem începe un program în câțiva pași simpli.
Motto-ul este: “În sfârșit am mai mult timp. Ce fac cu el?” În primul rând, mă gândesc la tot ceea ce, până de curând, voiam să fac și credeam că lipsa timpului mă împiedică. Și anume:
1. Familia.
– De câte ori nu am regretat că nu ne-am petrecut îndeajuns de mult timp cu propriul copil, că nu l-am ascultat sau că nu ne-am jucat îndeajuns cu el. Puteți foarte ușor să redescoperiți copilul din voi, trebuie doar să vă doriți
– Relația cu soția poate fi, de asemenea, revitalizată. Orice relație de cuplu cuprinde minim trei roluri: rolul de prieten, rolul de amant, rolul de partener. Poate fi cazul să scuturați praful de pe fiecare dintre roluri și relația voastră își va recăpăta strălucirea avută cândva.
– Părinții. Abia așteaptă să redescopere copilul din voi. Au amintiri frumoase din copilăria voastră pe care le puteți depăna în liniște. Sfaturile lor pot fi adevărate lecții de viață.
2. Sport.
Pot face mișcare în 10 metri pătrați fără nicio problemă. Caut pe net un program de: stretching, pilates, yoga. Sau îmi pot aminti de mișcările pe care le învățam la școală. Pot începe cu o mică încălzire, plecând de la gât, până la glezne. Pentru ca ulterior să fac o alergare pe loc sau câteva mișcări cu greutăți (sticle de plastic umplute cu apă).
3. Lectura.
Pot reciti un roman din copilărie sau pot citi o carte primită cadou. Plăcerea lecturii, din nefericire, a fost cumva pierdută pe drum…
4. Filme, seriale, documentare, biografice, polițiste, de acțiune, comedii.
Toate acestea vă așteaptă la un clic distanță și vă pot readuce zâmbetul pe buze. Sau vă pot îmbunătăți cunoștințele.
5. Treburile casei.
– bucătăria poate fi un teren ce merită explorat. Puteți pregăti o masă minunată pe care să o savurați împreună cu familia, puteți pregăti părinților o rețetă de care au uitat și să le trimiteți apoi bucatele prin curier. Sau pur și simplu puteți pregăti o cafea înainte ca partenera să se trezească. Și un pahar de lapte cu cacao sau cereale pentru copil. O zi bună se cunoaște de dimineață.
– curățenia sau reamenajerea casei. Soția se va bucura cu siguranță dacă o veți ajuta la curățenie. Sau dacă, în sfârșit, mutați șifonierul în poziția pe care și-o dorea. De asemenea, puteți comanda online o piesă importantă pentru dormitor sau o ustensilă care să îi ușureze munca soției. Nu uitați de sculele pe care vi le doreați. Sau vă puteți ajuta copilul să învețe să dea o gaură ori să umble cu fierăstrăul.
6. Internetul.
Poate fi poarta spre o lume infinită. Vă poate ajuta să purtați o discuție cu un prieten din copilărie, să învățați un truc magic pentru copil, să învățați o mișcare nouă pentru mușchii spatelui sau o rețetă de paște. De asemenea, vă poate aduce la ușă orice vă doriți: mâncare, mobilă, jucării, scule.
Această perioadă poate reprezenta o rearanjare a vieții, redescoperind care sunt cu adevărat lucrurile care au importanță. Trebuie doar să vă învățați să vă jucați un pic cu propriul creier. Nu doare…
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : garbo.ro