În condiţiile în care coronavirusul tinde să îşi întindă „tentaculele” peste întreaga lume, sunt anumite categorii de persoane ce pot fi afectate foarte mult din perspectivă psihologică.
Psihologul Constantin Cornea detaliază care sunt aceste categorii, manifestările psihice ale acestora, dar şi cum pot fi depăşite aceste stări.
Cine are cel mai multe de suferit din cauza coronavirusului
Putem vorbi în acest sens de:
- persoanele în vârstă, ce au şi alte afecţiuni medicale. Ştiu că sunt cei mai expuşi şi se tem pentru viaţa lor
- persoanele singure. Singurătatea impusă poate fi, din perspectivă psihologică, cruntă pentru cei singuri.
- cei care au îngrijire persoane bolnave sau cu handicap. Acestora le va fi mult mai greu să îşi facă datoria faţă de cei îngrijiţi, din cauza restricţiilor.
- patronii ale căror afaceri au fost închise, dar şi angajaţii acestora. Toţi îşi pun întrebarea cât va mai dura şi dacă îşi vor mai putea reveni financiar după aceea.
- persoanele care au probleme de natură psihică. Acutizarea acestora poate apărea brusc şi poate necesita spitalizarea lor sau schimbarea tratamentului.
- cei care au datorii de orice natură. Nesiguranţa câştigului financiar le poate declanşa o seamă întreagă de afecţiuni psihice sau fizice.
Manifestările psihice care ar trebui să ne dea de gândit
Manifestările psihice pot fi diverse sau în combinaţii nesfârşite. Cele mai întâlnite pot fi:
- atacuri de panică, ce pot fi percepute ca tulburări cardiace, frica de a nu face un infarct sau un atac cerebral
- ipohondria. Sunt foarte multe persoane ce nu şi-au conştientizat propria ipohondrie, umblând până acum pe la tot felul de medici şi specialişti pentru a-şi găsi diagnosticul şi tratamentul. În această perioadă, stările lor se pot acutiza şi pot influenţa într-un mod negativ viaţa lor, cât şi a celor apropiaţi.
- anxietate manifestată printr-o teamă permanentă că se poate întâmpla ceva rău. Această frică tinde să influenţeze toate stările şi gândurile celor afectaţi. Aşa pot ajunge să se gândească doar la scenarii apocaliptice sau se pot acutiza alte probleme medicale ori psihice.
- depresie. Sunt mulţi cei care îşi pun problema că acest virus a fost mai mult decât picătura ce le-a umplut paharul. Este un val ce îi absoarbe şi simt că se duc la fund.
- tulburarea obsesiv compulsivă este o formă de a descărca emoţiile resimţite la interior. Aceste persoane vor în permanenţă să facă ceva şi devin nervoase dacă nu au nimic de făcut sau dacă nu intri în povestea lor.
- tulburare bipolară. Se trece de la depresie manifestată prin lipsa oricărei dorinţe la hipomanie în care se doreşte rezolvarea tuturor problemelor posibile.
- tulburare borderline. Cei cu această tulburare resimt cel mai acut lipsa atenţiei celorlalţi. Aşa pot ajunge să capete anumite adicţii sau să şi le acutizeze.
- adictiile devin mai grave sau se pot permanentiza. „Dacă tot stau în casă, pot consuma oricât alcool sau ţigarete. Sau, de ce nu, droguri sau jocuri de noroc.”
Îndrumările psihologului pentru aceste categorii greu încercate
Îndrumările sunt simple şi presupun, în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul şi de resursele umane sau materiale de care depinde, punerea în practică a acestor sfaturi:
1. Ascultaţi ceea ce vă indică autorităţile statului şi respectaţi întru totul ceea ce vi se spune
2. Dacă vă simţiţi foarte rău, apelaţi numărul unic de urgenţă 112. Dacă, totuşi, vă puteţi controla cât de cât starea, discutaţi cu medicul de familie, un psiholog contactat online sau un preot.
3. Antrenaţi-vă creierul să vadă lucrurile bune din viaţa voastră. Vorbiţi cu cei dragi, jucaţi-vă cu propriul copil, alintaţi-vă soţia. Uitaţi-vă la fotografii din concedii, vizionaţi un film, citiţi o carte, dansaţi, învăţaţi ceva nou.
Nu uitaţi că nu sunteţi singuri în junglă, înconjuraţi de animale sălbatice, gata să vă atace. Sunteţi într-o societate modernă, în care aveţi la dispoziţie toate mijloacele necesare să vă depăşiţi orice problemă.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : csid.ro