psiholog bucuresti

Gelozia patologică: de ce apare, cum se manifestă, care sunt soluţiile?

Posted: 8 martie 2020 by admin

psiholog bucuresti

Gelozia este un sentiment, o emoţie obsedantă şi chinuitoare provocată de o bănuială sau o certitudine legată de faptul că persoana iubită ne este infidelă. La copii, gelozia poate avea la bază invidia de a nu se simţi copilul preferat de părinte sau de profesori.

În cadrul alchimiei sufletului celui bântuit de gelozie întâlnim sentimente amestecate: frica de a nu rămâne singur, teama de a nu fi judecat de societate prin prisma greşelilor partenerului, invidia de a nu avea alături persoana potrivită.

Ultimele cercetări vorbesc despre faptul că mecanismele neuronale ce pot fi responsabile de gelozia patologică sunt situate în cortexul frontal ventro-medial, ce coordonează procesele cognitive şi afective.

Psihologul Constantin Cornea ne oferă mai multe detalii despre gelozia patologică.

Sentimentele de gelozie pot fi „activate”

Putem spune că sunt anumite conjuncturi sau activităţi ce pot activa sentimente de gelozie la persoane ce au avut niciodată o astfel de stare, printre care amintim:

  • Site-urile de socializare. Orice like, comentariu sau prieten poate fi considerat un competitor sau duşman al propriei relaţii
  • Dansul, sportul la sală, masajul sau orice altă formă de a interacţiona a partenerului/ei cu o persoană străină, printr-o apropiere mult prea mare, poate duce la sentimente de gelozie
  • Jobul, prin prisma faptului timpului petrecut, dar şi a comuniunii şi interacţiunii, poate duce de asemenea la gelozie. Aici se mai pot adăuga: programul prelungit, trainingurile şi teambuildingurile ce pot duce la apropieri ce pot fi interpretate.

Răspunsul la elementele de mai sus, precum şi la o seamă întreagă de alte interacţiuni ce pot naşte bănuieli ţine de fiecare individ în parte. Putem spune că avem şi o latură stabilită a fi patologică atunci când vorbim de gelozie, denumită gelozie delirantă sau sindromul Othello, numită astfel după opera lui Giuseppe Verdi.

Această tulburare psihologică constă în impresia individului privind presupusa infidelitate a partenerei, manifestările ulterioare constând în urmărirea şi hărţuirea partenerului.

Care pot fi soluţiile în cazul în care ne confruntăm cu propria gelozie patologică sau trebuie să o suportăm pe cea a partenerului?

În primul rând, este foarte important să apelaţi la un specialist. În fond, gelozia patologică poate ascunde numeroase afecţiuni medicale sau psihice, cum ar fi: anumite probleme neurologice, schizofrenie, nevroză, tulburare bipolară, psihopatie, sindromul gaslight, tulburare borderline, depresie.

De aceea, în primul rând, trebuie să vă asiguraţi că înţelegeţi ce mecanisme stau la baza geloziei, pentru a putea ulterior să concepeţi un plan de redresare a situaţiei.

Uneori, poate fi necesară internarea sau urmarea unui tratament medicamentos de lungă sau medie durată. Din păcate, foarte multe persoane care se consideră doar geloase au şi alte tulburări de natură psihologică asociate şi, în lipsa unui diagnostic clar, nu putem vorbi de rezolvare a problemei.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro