Trei din zece români au cel puțin un împrumut. Dar cum ne pot afecta viața situațiile în care alegem să luăm bani de la prieteni?

Posted: 22 septembrie 2019 by admin

Trei din zece români au cel puțin un împrumut în acest moment la bănci, dar mai ales la rude şi prieteni. De ce facem asta dacă știm că ne pot afecta?

Trei din zece români au cel puțin un împrumut în acest moment la bănci, dar mai ales la rude şi prieteni. Apropiaţii sunt primii la care se împrumută, atunci când rămân faliţi, arată un studiu realizat la comanda Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Banii primiţi de la familie se obţin mai uşor decât de la bancă și mai ales ieftin. Scapi de birocrație și, de cele mai multe ori, de dobândă. Există, însă, și un mare risc: datoriile neachitate pot duce la conflicte aprinse.

Studiul amintit mai sus arată că în situaţia în care ar apărea nevoia unei cheltuieli mari, 44% dintre cei intervievați s-ar împrumuta de la rude sau prieteni. Dar de ce facem asta dacă știm că ar putea să ne strice relațiile cu aceștia? Și cum ne afectează psihologic astfel de situații? Pentru a înțelege această situație am vorbit cu psihologul Constantin Cornea. Și iată ce am aflat:

Constantin Cornea, de ce aleg românii să ia un împrumut? 

Din punctul meu de vedere putem vorbi despre două situații. În primul rând, românii sunt depășiți de nevoile zilnice și atunci au nevoie în permanență de împrumuturi pentru a trece peste perioadele dificile. În al doilea rând, încă nu au învățat care le este locul și rolul în societate și prin împrumuturi vor de fapt să demonstreze celorlalți ceea ce nu sunt de fapt.

Analizând prima variantă, cum am putea să îi ajutăm?

Dacă ar trebui să evaluăm prima circumstanță, atunci, fiecare dintre cei care nu se pot încadra în privința cheltuielilor ar trebui să își regândească planul de viață.

Poate fi nevoie să urmeze o formă de specializare care să le aducă mai multe venituri. Pot să se gândească la a-și lua un al doilea job sau la a avea tot felul de colaborări profesionale. Sau, ceea ce românii nu prea sunt obișnuiți, să trebuiască să se mute într-un oraș în care economia merge mai bine. O astfel de mutare o vedem la cei plecați în străinătate și care sunt dispuși să facă tot felul de sacrificii pentru un buget mai mare în familie.

Și pentru cei din a doua categorie?

Cea de a doua categorie este formată din cei care vor să demonstreze lumii ceea ce nu sunt de fapt. În acest sens fac un împrumut de câte ori au ocazia de la prieteni sau bănci pentru a-și cumpăra o mașină scumpă, un telefon sau bijuterii.

În cazul acestora putem vorbi de ușoare tulburări de personalitate cum ar putea fi cea narcisică. Pentru ei recomandarea ar fi să apeleze la un psihoterapeut până nu este prea târziu. Pentru că de foarte multe ori aceștia au tendința de a se împrumuta la nesfârșit, până când totul se năruie ca un castel de cărți de joc. Atunci ajung să piardă tot ceea ce, în mod mincinos, au crezut că dețin.

Cât de mult ne poate afecta un împrumut relațiile de familie sau de prietenie?

Împrumuturile sunt principala cauza de ceartă între prieteni. Banii sau valorile împrumutate ajung destul de greu să fie achitate pentru că, de cele mai multe ori, cel care nu are azi bani pentru o anumită situație, este posibil, gândind în perspectivă, să ne dăm seama că nu va avea nici pe departe de unde să facă rost pe viitor pentru a-și achita datoria.

În această privință, sfatul meu este să va gândiți foarte bine înainte de a împrumuta pe cineva cu bani. Încercați să vă gândiți și chiar să-l întrebați de unde va avea ulterior bani ca să își achite datoria. Dacă planurile lui sunt doar simple vise, nu îl împrumutați. În fond, mai bine vă certați acum pentru că nu îi dați bani, decât ulterior pentru a vă recupera suma datorată.

Sau îl puteți redirecționa către o bancă. Această instituție îi poate evalua mai corect șansele de a returna împrumutul și în acest sens, îl poate aduce cu picioarele pe pământ.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : life.ro