La o primă vedere, aţi putea crede că o căsnicie nu poate rezista fără sex. Însă am să vă surprind, povestindu-vă din cazurile întâlnite la cabinet, în care anumite cupluri au decis să renunţe la viaţa sexuală sau, din contră, să o condimenteze într-un mod aproape de patologie. În cazul unei traume psihologice, apetitul sexual poate fi diminuat, însă, cu ajutor de specialitate, lucrurile se pot remedia. Iată care sunt posibilele cauze ale pierderii dorinţei de a face sex.
Situaţii în care căsnicia poate funcţiona fără viaţă sexuală, parţial sau total
Psiholog bucuresti Cornea Constantin:
Un prim motiv îl poate reprezenta vârsta. Uneori, când trec de o vârstă, anumite persoane spun că nu mai simt pur şi simplu nevoia de a face sex.
Un alt motiv al pierderii apetitului sexual este starea de sănătate a unuia dintre cei doi parteneri. O boală gravă, cum ar fi cancerul într-un stadiu avansat, poate duce la întreruperea sau renunţarea la viaţa sexuală, în funcţie de evoluţia bolii. Alte boli degenerative în stadiu avansat, cum ar putea fi boala Alzheimer, boala Huntington, boala Parkinson, scleroza multiplă, pot duce la diminuarea libidoului.
Anumite tulburări de natură psihologică, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, anxietatea, tulburarea psihopată, tulburarea paranoidă, tulburarea borderline, pot duce uneori la perturbarea nevoilor sexuale ale celor suferinzi. De asemenea, mai putem vorbi de frigiditate, anorgasmie.
Traumele majore pot, de asemenea, să ducă la inhibarea nevoilor sexuale, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Putem aminti aici: violul, tâlhăria, decesul sau boala gravă a unei persoane dragi (copil, soţ, părinte, prieten).
În anumite conjuncturi, nevoile sexuale mai pot fi inhibate din cauza unor probleme în relaţia de cuplu, cum ar fi: certurile, scandalurile, agresiunea fizică, agresiunea psihică, descoperirea unei relaţii extraconjugale.
De asemenea, adicţiile grave ale unuia dintre parteneri, cum ar fi alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, pot inhiba nevoile sexuale ale partenerei.
Când viaţa sexuală este influenţată de situaţii speciale…
Există şi cazuri în care un cuplu se căsătoreşte, dar unul dintre parteneri este gay, iar asta pentru a fi în rând cu lumea şi pentru a nu suferi de pe urma faptului că nu îi sunt înţelese şi respectate nevoile instinctuale. De asemenea, sunt cupluri în care, prin căsătorie, s-au acceptat tacit „ieşirile sau nevoile externe cuplului” celui cu trăsături sexuale din categoria LGBT.
Un alt exemplu este cel al cuplurilor în care erau evidente trăsăturile şi nevoile sexuale ale unuia dintre parteneri, dar nu îşi dorea să le expună în cuplu, considerând că va fi părăsit/părăsită şi astfel nu va mai fi acceptat/ă de societate. În cuplurile în care în special femeile au descoperit trăsăturile gay ale partenerului, mai bine de 90% au decis să divorţeze, considerând că nu pot forma o familie, nici măcar una de convenienţă.
De asemenea, sunt cupluri ce practică swingingul, o formă de sexualitate, dar şi persoane aflate într-un cuplu ce au astfel de dorinţe sau fantezii în care îşi doresc să îşi iniţieze partenera. Dacă aceasta nu este de acord, se poate întâmpla ca unul dintre parteneri sau ambii să îşi inhibe pentru o anumită perioadă nevoile sexuale. Cel care îşi doreşte să practice această formă de sexualitate se consideră nesatisfăcut în dorinţa lui, iar cel „forţat” la o astfel de experienţă se poate considera victima unei forme de traume psihice.
Din experienţa terapiilor de cuplu personale, se remarcă faptul că, din toate cuplurile ce au încercat o astfel de experienţă, cei care au putut forma cu adevărat o familie ulterior sunt sub 10%. În majoritate, după una sau mai multe astfel de experienţe, ajung să îşi caute alţi parteneri sau alte partenere în dorinţa de noutate.
În concluzie, viaţa sexuală este importantă în viaţa de cuplu. Dacă această nevoie scade, atunci cu siguranţă putem vorbi de: o boală fizică sau psihică, o traumă, o trăsătură sexuală considerată anormală de unul dintre parteneri. De aceea, în cazul în care remarcaţi anumite probleme legate de viaţa sexuală, ar fi indicat să apelaţi la un specialist, pentru a descoperi la timp care sunt cauzele adevărate, dar şi soluţiile, care sunt întotdeauna individuale şi pot diferi foarte mult de la un caz la altul.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
sursa : csid.ro