O anchetă a FRA (European Union Agenty For Fundamental Rights) din 2014 vorbeşte despre faptul că una din 10 femei a suferit o formă de violenţă sexuală după vârsta de 15 ani, iar una din 20 de femei a fost violată după vârsta de 15 ani.
O zecime din femeile care au declarat că au fost violate după vârsta de 15 ani au spus că violul a fost exercitat de mai mulţi agresori.
În privinţa femeilor căsătorite, 31% dintre acestea au declarat că au suferit şase sau mai multe incidente de viol din partea partenerului actual, ceea ce demonstrează că violul marital reprezintă o realitate ce trebuie luată în seamă.
Care ar putea fi cauzele violenţei sexuale în cuplu
Cauzele pot fi complexe şi pot reprezenta, de fapt, o combinaţie de factori: de creştere, de educaţie, de sentimente negative sau adicţii. Pentru o mai bună înţelegere, am să redau câteva dintre elementele caracteristice celor care au tendinţe sau pun în practică violul în cadrul cuplului:
- Anumite traume din copilărie, cum ar fi: persoana în cauza a fost victima unui viol sau a unei încercări de viol din partea unei persoane mature, sau chiar a unei persoane din cadrul familiei, în care scandalurile, certurile, bătăile, violenţa fizică sau domestică erau la ordinea zilei.
- Anumite tulburări de personalitate sau boli psihice
- Adicţia de filme pentru adulţi şi în mod special de cele care cuprind violenţă
- Traume legate de un accident soldat cu dereglări mintale, tâlhărie, bătăi violente, şomajul, gelozia exagerată
- Adicţia de droguri, alcool, medicamente, jocuri de noroc
De ce nu vorbesc victimele violenţei sexuale despre problemele prin care trec?
Multe dintre victime se gândesc că vor fi judecate, că se va considera că „şi-au meritat-o” pentru că şi-au provocat partenerul, din motive religioase, pentru a nu fi desconsiderate sau pentru că pur şi simplu sunt dependente din perspectivă financiară, afectivă sau socială de partenerul respectiv.
Care pot fi consecinţele asupra victimelor?
Consecinţele pot fi majore şi se pot acutiza odată cu trecerea timpului. Putem vorbi despre faptul că toată personalitatea victimei va putea suferi daune majore, dintre care putem aminti:
- Tulburare depresivă, anxietate, tulburare bipolară, atacuri de panică, gânduri sau planuri de suicid
- Tulburări de personalitate: tulburare borderline, tulburare paranoidă, tulburare obsesiv complusivă
- Tulburări ale vieţii sexuale: frigiditate, anorgasmie
- Tulburări ale somnului: coşmaruri, insomnia
- Tulburări adictive: alcool, droguri, medicamente
- Tulburări alimentare: anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, hiperfagia
După câte vedeţi, efectele pot fi dramatice şi o pot urmări pe victimă chiar şi la ani buni după încheierea unei relaţii în care a fost violată. Pentru că această traumă nu trece odată cu despărţirea, ba din contră, persoana respectivă poate rămâne cu anumite frici sau temeri.
Ce trebuie să facă o persoană ce se consideră victima violenţei sexuale în cuplu?
În primul rând, să apeleze la un specialist, psiholog, medic psihiatru, pentru a încerca să îşi găsească echilibrul interior şi, poate, pentru a putea găsi calea de a ieşi din acea relaţie toxică, cu minimum de traume. În orice caz, să nu creadă că, odată cu vârsta sau datorită vreunui motiv apărut din senin, un partener violent se va vindeca miraculos şi o va lăsa în pace. De asemenea, dacă va încerca să îl facă să îşi conştientizeze boala, este foarte posibil ca repercusiunile să fie mai grave, pentru că, de obicei, astfel de indivizi nu consideră nici pe departe că au o problemă.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : csid.ro