Cazul din Caracal a revoltat o ţară întreagă prin detaliile şocante care ies, treptat, la iveală. Agresorul în vârstă de 66 de ani, divorţat, cu patru copii, este în prezent reţinut de procurorii DIICOT Craiova, fiind acuzat de trafic de minori şi viol. Mai multe detalii pe Mediafax.ro.
Bărbatul se presupune că ar fi sechestrat şi violat o tânără de 15 ani, însă probele descoperite de anchetatori oferă indicii că victima ar fi fost ucisă cu sânge rece de individ şi, ulterior, cadavrul acesteia ar fi fost ars cu acid sulfuric, rezultatele analizelor ADN ale rămăşiţelor descoperite în curtea şi în casa bărbatului fiind extrem de importante în acest context.
UPDATE: Bărbatul a recunoscut cele două crime.
Pentru că numai o fiinţă umană cu o minte tulburată ar putea fi în stare să producă o asemenea nenorocire unei persoane nevinovate, încercăm să desluşim profilul psihologic al unei astfel de persoane cu ajutorul psihoterapeutului Constantin Cornea.
Ce este psihopatia?
Psiholog Bucuresti raspunde :
Psihopatia este o boală psihică, caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament şi de caracter, ce are ca semnalmente lipsa totală a empatiei, a sentimentului de vinovăţie sau a remuşcărilor.
„Din perspectivă neurologică se poate vorbi despre anumite disfuncţii ale amigdalei, ale cortexului prefrontal, dar şi ale altor părţi ale creierului. Din perspectivă psihologică, se poate considera că vorbim despre o moştenire genetică, mai poate fi vorba despre o copilărie traumatică sau despre anumite evenimente extrem de traumatizante.
De foarte multe ori putem vorbi despre o relaţie disfuncţională cu persoanele care ar trebui să îi ofere dragoste şi afecţiune, cum ar fi părinţii, fraţii, prietenii de joacă, partenerul de viaţă. Însă de multe ori tocmai în relaţiile cu aceste persoane se întâmplă marile drame, abuzuri, traume, accidente ce pot declanşa o psihopatie. Când discuţi cu un psihopat, acesta va căuta tot timpul vinovaţi pentru situaţia în care se află el şi este foarte greu de demonstrat dacă o face pentru a te manipula, manipularea fiind principala lui formă de comunicare”, spune medicul.
Caracteristicile unui psihopat
Anumite tulburări de personalitate pot transforma individul într-o adevărată maşinărie de ucis, violat, maltratat. Atât timp cât vorbim despre fapte săvârşite în urma unui plan diabolic, compus din mai mulţi paşi, este evident că vorbim despre o formă de psihopatie, spune medicul.
Iată care sunt principalele caracteristici ale unui psihopat:
- Tendinţa de a viola drepturile altora (la proprietate, fizică, sexuală, emoţională, legală)
- Lipsa regretului că a făcut rău altora
- Impulsivitate
- Minte şi fură persistent
- Un simţ extrem de îndreptăţire
- Inabilitatea de a-şi face sau a menţine prietenii
- Un psihopat este axat pe propriile dorinţe şi nu poate manifesta empatie sau emoţie pentru ceilalţi, nu ţine cont de norme şi reguli, având o puternică înclinaţie spre a comite infracţiuni
Cum acţionează un psihopat?
După R. Hare şi P. Babiak (2006), psihopaţii sunt în permanenţă în căutarea unor oameni pe care să îi înşele, adaugă psihoteraputul. Astfel, ei au un plan în 3 faze:
1. Faza de evaluare. Unii psihopaţi sunt prădători oportunişti şi agresivi, aşa cum se pare că a fost şi personajul din Caracal, ce profită de orice persoană pe care o întâlnesc. Alţii îşi aşteaptă victima perfectă.
2. Faza de manipulare. Dacă identifică o posibilă victimă, psihopatul face totul pentru a o manipula. Pentru asta minte cu uşurinţă, căutând punctele slabe ale victimelor. Uneori se poate victimiza doar pentru a-şi putea atinge scopurile.
3. Faza de abandonare. Este faza în care renunţă la victimă dacă decide că aceasta nu îi este de folos. Însă un psihopat sadic nu va abandona victima, ci o va ucide.
Cum îşi controlează psihopaţii victimele?
Potrivit specialiştilor, psihopaţii se folosesc de anumite tactici pentru a-şi controla victimele. Conform psihologului Simon Baron-Cohen, profesor de psihopatologie de dezvoltare la Universitatea din Cambridge, acestea pot consta în:
- minciună
- minciună prin omisiune
- negare (el nu a făcut nimic rău)
- raţionalizare (o scuză pentru comportamentul neadecvat)
- minimalizare (comportamentul lui nu este chiar atât de rău)
- diversiune (ocoleşte întrebările sau situaţiile care nu îi convin)
- intimidare (face ameninţări voalate, subtile)
- culpabilizare (sugerează victimei că nu îi pasă de ea, făcând-o pe aceasta să se îndoiască de sine)
- joacă rolul victimei (el nu este decât o victimă a circumstanţelor)
- învinovăţirea victimei (victima este vinovată pentru ceea ce se întâmplă)
- seducţie (pot fi şarmanţi, măgulitori)
- simularea inocenţei (răul pe care îl face nu este intenţionat).
Harriet B. Braiker, psiholog clinician şi autoarea mai multor cărţi de psihologie, enumeră formele de manipulare pe care le folosesc psihopaţii: recompensă pozitivă (şarm, laudă, îşi cere scuze excesiv, oferă bani, cadouri), recompensă negativă (intimidează, ameninţă, învinovăţeşte, şantajează emoţional sau face pe victima), pedeapsa, învăţarea în urma unei traume (este furios, intimidant, dominant, pentru a-i da victimei sentimentul permanent că greşeşte).
Ce vulnerabilităţi ale victimelor exploatează un psihopat?
Vulnerabilităţile pot fi multe şi pot fi diferite de la o victimă la alta. Dar în general putem vorbi despre: încredere în sine scăzută, dependenţă emoţională, naivitate, încredere exagerată, impresionabilitate, imaturitate, singurătate, lăcomie, etc. În fond, psihopaţii fac totul pentru a-şi atinge scopurile şi a câştiga cu orice preţ. Se consideră superiori celorlalţi şi au o dorinţă exagerată de control. Rămâne doar de stabilit, de la un individ la altul, sub ce formă se va declanşa şi manifesta psihopatia. Unii capătă o capacitate de muncă foarte mare ce îi face să ajungă în posturi înalte în companii, alţii pot fi extrem de manipulatori şi pot ajunge în politică sau în vânzări, alţii pot deveni obsedaţi sexuali şi vor distruge afectiv şi, uneori, fizic orice persoană cu care vor intra în contact afectiv, conchide medicul.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : csid.ro