Iubirea de sine apare atunci când stima de sine este în echilibru cu plăcerea de a savura bucuriile vieții, explică psihologul Constantin Cornea.
“Înainte de a te diagnotica singur cu depresie sau stimă de sine scăzută, uită-te în jur și asigură-te că nu ești înconjurat de tâmpiți.” – Sigmund Freud
Iubirea de sine apare atunci când stima de sine este în echilibru cu plăcerea de a savura bucuriile vieții. Dacă, din varii motive nu simți nici un fel de bucurie, este bine să apelezi la un specialist pentru a descoperi dacă nu cumva suferi de depresie.
Această afecțiune poate fi uneori confundată cu tristețea obișnuită sau melancolia. Însă, de foarte multe ori, tristețea este mult prea profundă și nu te lăsa pur și simplu să mai simți plăcere indiferent de ceea ce faci. Cu atât mai mult cu cât poți simți nevoia să nu mai faci absolut nimic, totul parânduți-se de prisos. De aceea, este bine, pentru a ajunge să ai o stare de echilibru, de iubire de sine și de viață, să apelezi la un specialist.
Pentru iubirea de sine, nu există un panaceu universal. O pastilă a fericirii perpetue, încă nu a fost inventată. Pentru a te iubi pe tine însuți, ai nevoie de câteva elemente în care să investești, timp, răbdare, reurse, dacă dorești rezultate de durată. Iar aceste elemente sunt:
1. Elemente de dezvoltare persoanală cum ar fi:
– cursurile de teatru
– cursuri de dans
– cursuri de înot
– cursuri de limbi străine
– cursuri pentru a învăța să cântați la un instrument muzical
– cursuri de bucătărie
– orice curs care vă poate dezvolta anumite abilități native existente, sau care vă pot ajuta să vă descoperiți și cultivați altele noi.
Foto: Pexels/ Ksusha Semakina
2. Cultura generală: lectură (cărți, articole, reviste de specialitate), teatrul, filmele, spectacolele de orice fel, vizita la muzee, plimbările prin oras pentru a redescoperi arhitectura deosebită a anumitor clădiri.
3. Hobby-urile: colecții de orice natură, excursiile la munte, călătoriile, parapanta, insectarul, ierbarul, etc
Omul reprezintă suma tuturor interacțiunilor lui. – Baruch Spinoza
„Omul reprezintă suma tuturor interacțiunilor lui”, spunea Spinoza. Deci nu este nevoie decât să schimbați ingredientele cu care vă hrăniți zilnic, pentru a vă iubi mai mult. Nimeni nu știe mai mult decât voi, ce vă doriți, ce și cum vă place.
Faceți o listă cu elementele ce descriu pentru voi: fericirea, bucuria, starea de bine, echilibrul. Apoi, ca un bucătar de geniu, căutați să vă oferiți cât mai des, aceste elemente. Dacă descoperiți că aveți persoane în jurul vostru ce nu vă ajută în acest proces, căutați să vedeți de ce o fac și cum vă puteți ajuta reciproc să vă bucurați de viață. Dacă fiecare om ar avea un scop în a-i face fericiți pe ceilalți împărtășind din ceea ce îl bucura pe el, atunci cu siguranță, lumea ar fi un loc mai bun.
Investind în voi, în timpul liber, în activități plăcute alături de persoane ce vă binedispun, veți atinge un potential maxim.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : garbo.ro