Prietenii pot fi, binecuvântare sau blestem în funcție de cum îi alegem dar și de cât de mult îi lăsăm să ne influențeze viața, spune Psihologul Constantin Cornea.
Cât de importanți sunt prietenii în viața noastră, din perspectiva psihologică?
Ar trebui să ținem cont de faptul că prietenii se pot schimba din perspectiva personalității dar și a comportamentelor ce pot deveni negative. Dacă într-o anumită perioadă a vieții ne pot ajuta să ne bucurăm de viață, în funcție de ceea ce trăiesc independent de noi, pot ajunge să reprezinte un factor toxic ce ne poate transforma viața într-un carusel de emoții și situații negative, arată specialistul.
De la prieteni putem căpăta diferite adicții, comportamente sau o gândire greșită, ce ne pot tranforma în cea mai proastă variantă a noastră.
Prietenia este un organism viu ce trăiește, se transformă, se cultivă. Însă, uneori trebuie să o lăsăm să și dispară, pentru a nu fi afectați dincolo de posibilitățile noastre de a o mai susține.
Care sunt elementele care trebuie să ne dea de gândit că este momentul să renunțăm la o prietenie?
1. Elementele adictive. Alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, chiar daca nu ne-au caracterizat niciodata, pot deveni comportamente invatate de la prieteni, ce ne pot distruge ca persoana.
2. Tulburările de persoanalitate. Paranoia, psihopatia, narcisismul, hedonismul, comportamentul borderline, histrionismul, alexitimia pot reprezenta efecțiuni ce vin să ne slăbească sau chiar să ne distrugă stima de sine, dar și relațiile cu familia sau colegii.
3. Influența negativă în privința familiei. Unii prieteni nu pot înțelege momentul în care ne construim o familie și nevoile îndreptățite ale acesteia. Acest aspect poate duce la certuri în cuplu, divorț.
4. Influența negativă din perspectiva carierei. Cariera este un aspect ce trebuie construit cu migală și profesionalism. Un prieten care nu își dorește prea multe de la viață ne poate aduce în situația de a nu ne mai putea urmări visurile și ne putem trezi, uneori, prea târziu pentru a mai putea recupera timpul pierdut.
5. Dependență. Sunt acei prieteni ce au nevoie tot timpul de tine, să îți povestească dramele prin care trec, să îl susții la nesfârșit, să îl împrumuți cu bani sau să îl ajuți mereu să își schimbe jobul. O astfel de prietenie poate fi toxică pentru că nu îți mai lăsă timpul de a te ocupa de tine.
6. Lipsa de interschimb win-win. O prietenie adevărată trebuie să aducă beneficii apropiate, celor aflați în această relație. Dacă ceea ce dați este mult sub ceea ce primiți, nu cumva este timpul să vă căutați alți prieteni?Ce putem face pentru a nu cadea intr-una dintre plasele descrise mai sus?
În primul rând să ne gândim foarte bine ce ne dorim noi de la viață. Chiar dacă poate părea egoism, nu este. Pentru că, dacă nu știm ce ne dorim, putem ajunge să trăim dramele său viața altora, foarte departe de bucuria unei prietenii sincere și pozitive.
Căutați să vă găsiți prieteni alături de care să vă bucurați de viață. Este de preferat să aveți preferințe și viziuni de viitor cât mai comune. Să aveți plăcerea de a savura împreună momente de neuitat. Astfel, umorul, spectacolele, sportul, sprijinul real și sincer în privința construirii unei familii împlinite, a unei cariere de succes, dar și plăcerea de a savura pur și simplu fiecare zi fără regrete sau gesturi necugetate, pot fi elementele de care ar trebui, în mod cert, să țineți seama.
În loc de concluzie, putem spune că, fiecare persoană reprezintă o ecuație deschisă ce poate crește sau nu, în funcție de relațiile de prietenie pe care le cultivă. În fond, prietenii sunt cei cu care putem împărtăși momentele grele prin care trece, doar pentru a reuși să le depășim, descoperind noi moduri în care ne putem bucura de viață.
Pentru că viața este frumoasă și merită trăită, dacă ai lângă tine prietenii alături de care îți poți descoperi talentele ascunse, îți poți cultiva și dezvolta cultura, sau poți savura momente de liniște, de bucurie față de natură, de sport, de nectarul vieții împlinite!
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : garbo.ro